Abortusz telefonon? Durva, de működik!

Miközben az USA bekeményít, Ausztrália merészen áll a kérdéshez: ott legálisan, telefonon is rendelhetnek maguknak abortusztablettát a nők. Az első 1000 eset tapasztalatai szerint biztonságos és hatékony.

Miközben az Egyesült Államokban múlt csütörtökön az iowai szenátor aláírta az ország legszigorúbb abortusztörvényét, amely a magzat első szívdobbanásától, körülbelül a várandósság 6. hetétől megtiltja a terhességmegszakítást, addig Ausztráliában a nőkre bízzák a döntést. Nem valami ezoterikus távgyógyításról van szó, hanem arról, hogy a nők telefonon is megrendelhetik a terhesség nagyon korai szakaszában alkalmazható terhességmegszakító tablettát. A tapasztalatok szerint ráadásul ez biztonságos, hatékony és működőképes.

Ausztrália volt az első olyan ország, ahol a nők legálisan juthatnak hozzá az abortusztablettához, ráadásul orvosi vizsgálat nélkül. A merész szabályozás 2015 óta van érvényben, azóta a nők telefonon rendelhetik meg a gyógyszert a Tabbot Alapítványtól.

Heti 50 abortusz - postán

Nemrég összesítették az első ezer felhasználó tapasztalatait. A nők több mint 95 százalékának szövődménymentesen szakadt meg a terhessége otthonában, és utána sem volt szükség arra, hogy orvoshoz forduljanak. Több mint 97 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy maximálisan elégedettek az ellátással.

A Tabbot klienseinek kétharmada vidéki, falusi környezetben él, ahol mind logisztikai, mind világnézeti okok miatt nehéz legálisan abortuszhoz jutni. A telefonos rendelés lehetősége ezeknek a nőknek megadja, hogy ne kelljen sok-sok kilométert utazniuk, vagy éppen a helyi orvos vagy gyógyszerész ítélkezésével számolniuk. A városi nők pedig emellett elkerülhetik, hogy nyilvánosan, az esetleges tüntetőket kerülgetve kelljen besétálniuk egy abortuszklinikára. A Tabbot jelenleg átlagosan heti 50 nőnek postáz abortusztablettát.

Hogyan működik?

Amikor egy nő a Tabbothoz fordul, először is visszahívja őt telefonon az Alapítvány egyik orvosa, és alaposan kikérdezi. Ezzel szeretnének kizárni minden olyan egészségügyi állapotot, betegséget, amely a tabletta alkalmazását kockázatossá tenné. Ezután helyben, a nő lakhelyéhez közel megszerveznek egy vérvételt és egy ultrahangos vizsgálatot, amely bizonyítja, hogy a nő maximum 9 hetes terhes. Ennél magasabb terhességi kor felett ugyanis már veszélyes a tabletta alkalmazása.

shutterstock 393481939
Shutterstock

Ha az orvos jóváhagyja a dolgot, akkor a nőnek elküldenek egy doboz gyógyszert postán. A dobozban a terhesség megszakadását okozó mifepriston és misoprostol nevű szerek mellett fájdalomcsillapítók, antibiotikumok és hányingerellenes gyógyszerek is vannak. Amikor a várandós nő megkapta a csomagot, egy nővér telefonon elmagyarázza neki, mit kell csinálni. Majd néhány órával később ismét felhívja, hogy minden rendben ment-e. Gond esetén 24 órás segélyvonaluk is hívható. Mindez 250 ausztrál dollárba (mintegy ötvenezer forintba) kerül.

Jobb, mint a neten rendelni titokban

Az említett gyógyszer az USA-ban és az Egyesült Királyságban is használatban van, de csak személyesen lehet hozzájutni. Ennek következtében a titoktartásra vágyó, vagy az abortuszközpontoktól messze lakó nők inkább illegálisan rendelik meg a szereket az interneten - mindenféle orvosi felmérés vagy segítség nélkül. Így pedig nem biztosított, hogy a tablettát csak kis kockázatú esetekben, illetve 9 hétnél fiatalabb terhességekben alkalmazzák, ami növeli a szövődmények esélyét.

Hazánkban elvi lehetőség létezik a tabletta alkalmazására, hiszen 2012-ben a szer megkapta a forgalomba hozatali engedélyt, a valóságban azonban a helyzet kissé bonyolultabb. Bár a gyógyszer behozatalát a WHO és a magyar szülészeti szakmai kollégium támogatta, az egészségügyi államtitkárság döntése folytán bár forgalomba hozatali engedély létezik, a készítmény forgalmazására, illetve TB-támogatására nem került sor.

A tabletta hatóanyaga a spontán vetéléshez hasonló állapotot hoz létre a szervezetben, és bár hatása a műtéti abortuszhoz képest elhúzódóbb és valamivel kisebb hatékonysággal üríti ki teljesen a méhet, összességében mégis egy fokkal kisebb egészségügyi kockázatot jelent annál. A műtétihez képest a gyógyszeres abortusz után nagyobb az esélye egy komplikációmentes terhességnek is.

A gyógyszeres abortusz könnyűnek hangzik, de a valóságban azért ez is szenvedéssel jár, és nem csupán annyi, hogy bekapok egy tablettát – részletes, személyes beszámolónkat itt olvashatod.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek