Kétszer is érdemes meggondolni azt a programcsászárt

Világszerte rohamosan nő a császármetszések száma, pedig az eddigi legkiterjedtebb kutatás szerint a trendnek számos hátránya lehet, főleg a születendő babák későbbi fejlődése szempontjából. Így a kutatók azt javasolják, akinek van választása és nem indokolt a császármetszés, inkább válassza a természetes szülést.

Bőven vannak kivételek is persze, egy 80 különböző tanulmány megvizsgáló metaanalízis szerint ugyanakkor tényleg jelentős a különbség a császármetszéssel és a természetes úton világra jött babák között. Egészen pontosan 59 százalékkal növekszik meg az esélye annak a kutatók szerint, hogy az ötévesnél fiatalabb kisgyerekek elhízottak lesznek, ha császárral jöttek világra – írja a Telegraph.

Az Edinburghi Egyetem kutatói által átnyálazott 80 kutatás összesen 29 millió szülést vont bele a vizsgálatba, és számos olyan összefüggésre rámutatott, amely az egyre gyakoribb császáros szüléssel hozható összefüggésbe. A témával kapcsolatos eddigi legnagyobb tanulmány szerint az elhízás mellett az asztma is gyakoribb a császáros gyerekek körében: 21 százalékkal többen vannak közöttük azok, akik 12 korukra asztmásak lesznek.

shutterstock 62050444

A kutatók szerint mindez a belekben található jótékony hatású baktériumok és az immunrendszer eltérő fejlődésének tudható egyébként be. Némileg torzíthat ugyanakkor a számokon, hogy sok elhízott anya kényszerül császármetszésre, ebben az esetben pedig az ő elhízottságuk is meghatározó lehet a babák későbbi egészségére nézve.

Az elhízás és az asztma mellett a későbbi terhességekkel kapcsolatos komplikációk kockázata is megnő a kutatók szerint, ha a császárt választja valaki, az ugyanis sajnos a halvaszületés (+17%) és az elvetélés (+27%) veszélyét is megnöveli.

Az inkontinencia kialakulását ugyanakkor nem túl meglepő módon drasztikusan lecsökkenti a császáros szülés, egészen pontosan 56 százalékkal. A tanulmány szerzői nem ijesztgetni akarják persze az anyákat, egyszerűen az volt a céljuk mindezzel, hogy segítsenek az egyre nagyobb számban a császárt választó anyáknak és orvosoknak abban, hogy eldönthessék, tényleg érdemes-e ezt a módszert választaniuk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra