A csapvíz jobb a gyerek fogainak?

Egy amerikai felmérés szerint a palackozott vizet ivó gyerekeknek több lyukas foga van. Megnéztük, milyenek a hazai vizek fluoridtartalom szempontjából.

A palackozott vízzel több probléma is van. Elsősorban a palackkal van a baj, ami több száz év alatt se bomlik le és komplett műanyagföldrészek úsznak a Csendes-óceánon. Egy friss kutatás szerint ez nem minden: a palackozott vizet ivó gyerekek körében gyakoribb a fogszuvasodás, vagyis ami a fogak épségét illeti, jobban jár a gyerek, ha csapvizet iszik.

A kutatók két dolgot is vizsgáltak: arra voltak kíváncsiak, hogy a csapvizet, illetve a palackozott vizet fogyasztó gyerekek körében van-e különbség az ólom vérszintjét, illetve a lyukas fogak számát illetően.

shutterstock 655296331

A felmérés során összesen több mint tizenötezer amerikai gyereket vizsgáltak, életkoruk 2 és 19 év között volt. A felmérésben részt vevő, az Egyesült Államokban élő gyermekek 15 százaléka nem ivott csapvizet. A gyerekek 3 százalékának volt emelkedett a vérében az ólomszint, és a gyerekek 50 százalékának volt lyukas foga.

A csapvizet nem fogyasztó, palackozott vízen élő gyermekek esetén picit kisebb eséllyel volt magas ólomszint, de lényegesen gyakoribb volt körükben a fogszuvasodás, mint a csapvizet ivó gyerekek körében.

Ólom? Miért?

Az ivóvíz ólomtartalma általában a vízvezetékekből, vízcsövekből kioldódó ólomból ered, emellett ipartelepek közelében lehet ólomszennyezett a víz. A fenti, USA-beli felmérés adatai természetesen csak tájékozódásul szolgálhatnak a magyar viszonyokra, hiszen Európában egészen más minőségű lehet a csapvíz. A hazai csapvizek minősége ebből a szempontból (is) kiváló: nehézfémszennyezés a vízbázisokon jellemzően nincs.

A régi ólomvezetékekből az ólom kioldódása itthon is elvileg probléma lehet, de a gerinchálózatokban az ólomcsövek cseréjét a szolgáltatók fokozatosan végzik. Régi építésű házak esetén az épületen belüli hálózat tartalmazhat ólomcsöveket, ezeknek cseréje a ház, illetve a tulajdonos felelőssége.

Mi köze a víznek a fogszuvasodáshoz?

A csapvizet ivó amerikai gyerekeknek azért volt kevesebb lyukas foga, mert a csapvizet ott sok helyen fluoriddal dúsítják. A fluorid ideális mennyiségben védi a fogzománcot, a fluoridhiány növeli a szuvasodás kockázatát, de túladagolni sem szabad.

A fluorid határértéke az ivóvízben 1,5 mg/l, a hazai mérések alapján ivóvizeink ennek 100%-ban megfelelnek. A fluorid a földkéregben természetesen előforuló elem, számos kőzet alkotóeleme, innen oldódik a vízbe. Felszíni vizeinkben a fluoridkoncentráció 0,01 és 0,3 mg/l között mozog, fluoridban gazdag kőzetek környékén lehet ennél magasabb. Emellett pl. az alumíniumgyártás vezethet a víz nagyobb fluoridkoncentrációjához.

Ideális adagban a fluorid véd a fogszuvasodás ellen, az ivóvíz ideális fluoridtartalma 0,5 és 1,5 mg/l közötti. A hazai vezetékes víz fluorszintje 0,3 és 0,6 mg/l közötti, azaz az alsó határon mozog. Hazánkban az ivóvíz hozzáadott fluoridot nem tartalmaz, az ivóvíz fluorid tartalma természetes, geológiai eredetű.

shutterstock 708061879

És a palackozott vízben mi van?

A Tudatos Vásárlók Egyesületének terméktesztje szerint a palackozott vizek fluoridtartalma hazánkban magasabb a vezetékes vízénél, inkább az a veszély fenyegethet, hogy túl magas: az egyik vizsgált termék esetében a laborvizsgálat során kapott eredmény jóval meghaladta a címkén feltüntetett értéket is.

A túl magas fluoridbevitel ún. fluorózist okozhat, ebből a szempontból a csecsemők és a 7 évesnél fiatalabb gyerekek a veszélyeztetett korosztály. A túlzott fluoridfogyasztás, például az ásványvíz magas fluorid tartalma nagyobb veszéllyel járhat, mint a fluoridhiány. Túlzott bevitelnél enyhébb esetben a fogzománc elszíneződése, súlyosabb esetben csontfejlődési rendellenességek, fogzománc-sérülés alakul ki.

Az idézett amerikai kutatás tehát csak részben adaptálható a magyar viszonyokra, ugyanakkor egy fontos dologra hívja fel a figyelmet: míg a csapvíz fluoridtartalma nagyjából állandó és kiszámíható, addig az ásványvizek fluoridtartalma nagy változatosságot mutat, alul- és túl is adagolhatjuk vele ezt az ásványi anyagot.

Ráadásul a csapvizet nem fogyasztó gyerekek egy része nem palackozott vizet iszik csapvíz helyett, hanem gyümölcslét, üdítőt, ami tovább ronthatja fogaik állapotát.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek