Újszülöttkori agykárosodáshoz vezethet a terhesség alatti dohányzás

A dohányzás következtében kialakuló oxigénhiányos állapotok vezetnek az idegrendszeri károsodás kialakulásához.

Az persze eddig is nyilvánvaló volt, hogy nem túl jó ötlet a terhesség alatt vagy közvetlenül a terhesség előtt dohányozni, egy friss ausztrál kutatás eredményei szerint azonban mindez az újszülöttkori agykárosodás előfordulásának kockázatát is megemeli – írja a Science Alert. A dohányzás egyébként az anya egészségkárosodása és az újszülöttkori agykárosodás (cerebral palsy) mellett a koraszülés, a méhen kívüli terhesség, a spontán vetélés és a hirtelen csecsemőhalál szindróma kockázatát is növeli.

Az elsősorban az agy testmozgásért és az emlékezésért felelős régióinak sérülésével járó idegrendszeri károsodás az agy egyes területein bekövetkező sejthalál következménye. Sok esetben ismeretlenek maradnak egyébként a rendellenesség okai, bár általában az agy fejlődése során fellépő oxigénhiány következményének tartják az orvosok.

shutterstock 534930382

Az ausztrál kutatók egérkísérletei is ennek a jelenségnek a hatásmechanizmusát részletezték. Szerintük az agy oxigénellátásának hiányát okozó állapotokért a mitokondrium antioxidáns termelő képességének csökkenése okozza. A mitokondrium így nem képes a káros méreganyagok felgyülemléséhez vezető szabadgyökök eltakarításához, ez pedig előbb-utóbb oxigénhiányos állapotok kialakulásához vezethet.

A dohányzás hatásait szimuláló egérkísérletek során arra lettek figyelmesek a kutatók, hogy az oxigénhiány következtében sokkal ügyetlenebbek és nyugtalanabbak lettek az egerek, és a végtagjaik, valamint az emlékezéssel és a tanulással kapcsolatos képességeik is sérültek.

A kutatók szerint a folyamat megértése lehetővé teszi, hogy a füstnek kitett anyák esetében antioxidánsokkal megelőzhető legyen az oxigénhiány, és így az újszülöttkori agykárosodás kialakulása is.

A legbiztosabb persze az, ha egyáltalán nem dohányzik valaki a terhessége alatt, illetve már hónapokkal előbb felhagy a káros szokással, a dohányzás ugyanis a még megtermékenyítetlen petesejteket is károsítja.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek