El a kezekkel a fiúk fitymájától!

Magyarországon nem igazán szokás különösebb orvosi vagy vallási ok nélkül körülmetélni a fiúkat, az Amerikai Egyesült Államokban viszont igen. Ráadásul olyan mélyen gyökerezik ez az egészségügyi indokokkal is alátámasztott hagyomány, hogy gyakorlatilag az számít szokatlannak, ha valaki rendelkezik fitymával. Az intaktivista mozgalmárok ezt szeretnék megváltoztatni, ezért kitartóan érvelnek és szervezkednek azért, hogy hagyják a kisfiúk előbőrét ott, ahol van. Nehéz dolguk van, ráadásul az érveik is meredekek, de mindenképpen érdekes a harcuk – egy olyan dologért, ami nálunk magától értetődik.

Anthony Losquadronak először a hadseregben tűnt fel, hogy valami hiányzik a péniszéről. Egészen addig, amíg nem találkozott a körülmetélés ellenes mozgalom aktivistáival, sosem tűnődött el azon, hogy miért is nincs fitymája. Azóta igen. És minél többet gondolkodott azon, amit elvettek tőle, annál mérgesebb lett. Végül úgy döntött, hogy elmegy a ma már nyugdíjas orvoshoz, aki körülmetélte, és megkérdezi, hogy miért csinálta. Nem kapott megnyugtató választ, sőt, egyáltalán semmilyen választ sem kapott, mondta Losquadro a Fatherlynek a körülmetélés ellenes mozgalom, az Intaktion által New York City-ben rendezett tüntetésen. „Számomra ez azt üzeni, hogy a gyerekeinket ok nélkül metéljük körül” – vélekedett a férfi.

Nem Losquadro az egyetlen, aki az elveszített előbőre miatt kesereg. Az intaktivisták szerint a körülmetéléssel aljas módon megcsonkítják a kisgyerekeket, akik ebbe egyáltalán nem egyeztek bele, ezért szeretnék legalább őket megóvni ettől a jövőben.

shutterstock 532590061
Shutterstock

Szerintük a változás, ami korábban elképzelhetetlen volt, már elkezdődött. Egyre kevesebben hiszik az Egyesült Államokban, hogy a körülmetélés hasznos és előnyös, és egyre többen gondolják, hogy a fitymának ott a helye, ahol van.

A mozgalom nem nélkülözi az erősen túlzó, hangzatos, ám tudománytalan érveket sem, mint például az olyanokat, hogy a körülmetéléssel 20 ezer idegvégződést távolítanak el, így erősen csökken az érzékelés. Az sem bizonyított például, hogy a körülmetélést a maszturbálás megakadályozására találták ki, és meglehetősen gyenge anatómiai ismeretekről árulkodik az az érvkészlet, amivel egyenlőségjelet tesznek a csikló megcsonkítása, és a körülmetélés között. Nem igaz az sem, hogy a körülmetélés előnyeiről szóló tanulmányok hamisak, illetve csak Afrikára érvényesek. 

Ugyanakkor kétségtelen, hogy jó célért küzdenek, azért, hogy a fiúgyerekeket ne csonkítsák meg, és ez mindenképpen tiszteletet érdemel egy olyan kultúrában, ahol a körülmetélés majdhogynem magától értetődik.

Losquadro, és a Christopher néven emlegetett társa vitatják az egészségügyi előnyöket, ugyanakkor szerintük a körülmetélés gyakorlata ágyazott meg a megerőszakolás kultúrájának.

Izgalmas, és erősen vitatható gondolatmenet következik, a konklúzióval viszont elég nehéz vitatkozni. Az Amerikai Egyesült Államokban járunk, kitekintés következik a nagyvilágra.

Losquadro szerint az Egyesült Államokban azért lett szokás a fiúkat körülmetélni, mert meg akarták akadályozni, hogy maszturbáljanak. Először a felnőttekre koncentráltak, de nem értek el eredményt, ezért azt találták ki, hogy ráveszik őket, hogy metéltessék körül a gyereküket.

Szerintük az sem igaz, amit a WHO, a Járványügyi Központ, a Gyermekgyógyászok Amerikai Akadémiája, és más intézetek állítanak a körülmetélés közegészségre gyakorolt előnyeiről, például, hogy megvéd számos nemi úton terjedő betegségtől. Úgy vélik, hogy eredetileg minden ilyen állítás három afrikai kutatáson alapul, az összes többi érv pedig ezekből származik.

Emellett volt az Amerikai Haditengerészetnek is egy kutatása, ami szerintük nem igazolta az előnyöket, és voltak olyan kutatások, amelyek erősen elfogultak voltak a körülmetélés mellett.

De miért hazudnának arról, hogy a körülmetéléssel meg lehet akadályozni betegségeket?

Erre a kérdésre nem igazán tudják a választ, de azt sejtik, hogy az volt a tudósok küldetése, hogy találjanak megoldást az afrikai HIV problémára, és ezzel álltak elő. „A kutatások tele vannak ferdítésekkel, és látszik, hogy ha vannak is előnyök, azok csekélyek ahhoz képest, amit a férfiaknak kell feladniuk a péniszük legérzékenyebb részének elvesztésével. Ez egy hatalmas veszteség ahhoz képest, hogy milyen kicsit nyer rajta az egyén. A körülmetélésnek egyedül közegészségügyi előnyei vannak” – állítják.  

shutterstock 74008582
Shutterstock

Szerintük nem egy ütős érv az sem, hogy a körülmetélés hatására visszaszorul a HIV vírus, ugyanis ennek ellenére még mindig szükség van gumióvszerre a biztonságos szexhez – amiben egyébként igazuk is van.

„Valahányszor azt mondják valakinek, hogy vesse alá magát a körülmetélésnek, mert az védelmet nyújt a HIV vírus ellen, csak hamis biztonságérzetbe ringatják az illetőt” - állítják.

Amikor lemetszik a hímvessző legérzékenyebb részét, az jelentősen megváltoztatja a szexuális élményt. Ráadásul a férfiak megegyeznek abban, hogy a gumióvszer csökkenti az érzékelést, a kettő együtt pedig már olyan hatással van, ami egyáltalán nem teszi vonzóvá a kondom viselését – magyarázta az intaktivista mozgalmár.

Christopher szerint nagyjából akkor érné meg a körülmetélést egészségügyi szempontból, ha olyan előnyökről tudnának beszámolni, hogy a rákot lehet így meggyógyítani, vagy valami ehhez hasonló szörnyű betegséget.

A körülmetélés vezet a nemi erőszakhoz

Az  érvkészletükben van egy szintén elég furcsa eszmefuttatás arról is, hogy a csikló legenyhébb fokozatú csonkolása egyenértékű a fityma eltávolításával, és egyáltalán nem tartják korrektnek, hogy amíg a nők nemi szervét törvény védi, a férfiak hímvesszejét egyáltalán nem óvja a jog, holott rászolgálna.

Szerintük a körülmetélés arra tanítja a férfiakat, hogy nem rendelkezhetnek a saját testük fölött, hiszen a beleegyezésük nélkül vették el tőlük a fitymájukat. Elméletük szerint azért követnek el annyi erőszakot a nők ellen, mert ha a férfiak nem rendelkezhetnek a testük fölött, akkor a nők miért igen? A körülmetélés arra tanítja a férfiakat, hogy a nemi szerveik, a szexuális élményeik értéktelenek – akkor miért becsülnék a nőkéit? – szól a meredek eszmefuttatás.

Jó cél, hülye érvekkel alátámasztva

Mivel azt gondolják, hogy a világ jobb hely lenne körülmetélés nélkül, azon dolgoznak, hogy minél többen minél jobb döntést hozzanak ezen a téren. Konkrétan, hogy a szülők ne csináljanak semmit, hagyják a gyerekük fitymáját ott, ahol van.

Azzal persze tisztában vannak, hogy valószínűleg sosem jön el az a pillanat Amerikában, amikor azt mondhatják, hogy kész, végeztek. „Valami miatt az emberek szeretik manipulálni mások genitáliáit, és ez a szokás már évezredek óta tartja magát, így alighanem sosem lesz vége.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra