Ezekre ne költs, ha az első babádat várod!

Avagy gondolataink a BabaMama Expo után

Kimentünk a Babamama Expóra és ez a téma jutott eszünkbe... A hétvégén még te is kimehetsz, nem akarjuk elvenni a kedved, vannak ám hasznos programok és tárgyak is a Sportarénában!

Amikor egy nő az első babáját várja, bármit, akármit megvenne neki. Ebben az időszakban sok dolgot nem tud előre eldönteni a leendő anyuka és apuka, hiszen olyan sok szép cukiság van a piacon. Mielőtt azonban a hormonoktól vezérelve feltépnéd a bababolt ajtaját, olvasd el gyűjtésünket, segítünk, hogy csak a hasznos dolgokat vedd meg. Pénteken a Babamama Expón jártunk, hogy megnézzük mik azok a dolgok, amik tökéletesen feleslegesek.

Persze nem csak felesleges holmikkal van tele az Expo, ha gyereket vársz/tervezel/már van, akkor érdemes lehet kinézni a Budapest Sportarénába most hétvégén! (Egy felnőtt jegy 2500 forint, 12 éves kor alatt ingyenes a belépés.) Itt megtalálod a programokat, van dietetikai tanácsadás, elsősegélytanfolyam és sokkal kevésbé hasznosnak tűnő aromaterápiás percek, többféle babafotózás és márkás babakocsiválasztás. A babamasszázs  megismerése például jó opciónak tűnik, a legszebb keresztnév kiválasztásában viszont nem biztos, hogy kérnénk segítséget.

Szóval vannak programok dögivel, ha másra nem, arra mindenképp jók, hogy szórakozzunk egy kicsit. És akkor jöjjön a lista a szerintem leges-legfeleslegsebb beszerzésekről, hogy neked már ne kelljen pénzt kidobnod rájuk és vehess helyettük valami jót!

1. Hasleszorító öv

Bár az első gyerekem születése előtt is jártam már szülőszobán és feltűnt az is, hogy az újszülött osztályon sétáló anyukák még mindig olyan pocakosak, mint szülés előtt, tehát sejtettem, hogy én sem úgy fogok kipenderülni a kórházból, mint Cindy Crawford. (Mondjuk nyilván azért sem, mert előtte sem voltam olyan, mint ő).

Mégis, amikor az első gyerekem megszületett, ott lapult a kórházi csomagomban a hasleszorító öv, amit valamilyen elképesztően meggondolatlan okból fel is csavartam a derekamra a szülés másnapján. Amikor bejött a dokim megnézni, hogy vagyok, nevetve mondta, hogy na az teljesen felesleges, mert a szoptatás majd szépen leolvasztja a kilókat és hagyjak időt magamnak a visszaalakulásra. Abszolút igaza lett, sőt.

2. Szoptatós párna

A szoptatás fontos és nagyon jó dolog, babának is, mamának is, persze az elején mindenki ütközhet nehézségekbe, nálunk például az első néhány napban csak egy bizonyos pozícióban sikerült a babának táplálékhoz jutnia, de később szépen lassan mind a ketten megtanultuk, hogy is kell ezt csinálni. A szoptatós párnát bármilyen párnával lehet helyettesíteni, gyakorlatilag konkrét pénzkidobás ilyet venni és még ráadásul a legtöbb hatalmas helyet is foglal. 

3. Szoptatós fotel

Talán sokat nem is kell részletezni, ez a párna nagytesója, hiszen a drága szoptatós fotelt bármilyen fotellel helyettesíthetjük. Mindenkinek más a kényelmes, de szoptatni valójában fekve a legjobb, babának is és az anyukának is, a legtöbb kórházban is így mutatják. De akinek a fotel a kényelmes, vagy ülve jobb, nyilván az is teljesen oké, de teljesen felesleges és drága mulatság dedikáltan erre a célra egy külön fotelt venni. A háztartásban fellelhető bármilyen fotel jó lesz erre a célra. Ha tévézéshez jó, szoptatáshoz is jó lesz. 

4. Plüss állat, lény, akármi

Amikor baba érkezik egy családba, sok barát, rokon jön látogatóba, és egy ilyen vendégségtől sokan megilletődnek és magától értetődő cukiságnak tűnik egy aranyos plüssel meglepni a babát és a friss szülőket. Nos, így egészen elképesztő mennyiségű plüssállat tud felhalmozódni egy háztartásban, és tulajdonképpen semmi szükség rájuk.

Hatalmas választékot találtunk ezekből a lényekből az idei BabaMama Expón is, és nem győztünk csodálkozni, hogy mekkora méretű állatok bámulnak ránk a polcokról. Ha jobban belegondolok, a környezetemben élő anyukák többsége utálatos és haszontalan por- és atkafogónak tartja ezeket a cukiságokat, úgyhogy ezekre sem érdemes pénzt költeni.  

5. Kakás kuka

Nos, undi, nem undi, a cuki gyerekek kakija is büdös, és nyilván el kell zárni, de a fotelhez hasonlóan tökéletes pénzkidobás kifejezetten erre a célra "kifejlesztett" kukát vásárolni. Addig nincs nagy bűz, amíg csak anyatejet vagy tápszert fogyaszt a csemete, tehát nagyjából élete első hat hónapjáig, az igazi büdös végtermék a hozzátáplálással kezdődik, így addig teljesen felesleges a bűzelzáró kuka tízezerért, sokkal jobban jársz néhány szemetes zacskóval, amibe elzárod a teli pelust.

Mi volt a legfölöslegesebb a te háztartásodban, amiről azt hitted muszáj megvenned?   Írd meg nekünk !

Nyugi, még így is lesz min agyalni!

Ha ezeket kihagyod, még így is lesz min gondolkozni: milyen legyen a babakocsi, szeretnéd-e hordozni a babát, és ha igen, akkor a hordozó milyen legyen, és akkor a bababútorokról még nem is beszéltünk. Szóval legalább a hasleszorítóval és a szoptatós cuccokkal ne sokkold magad!

Programajánló válogatás a BabaMama Expo színpadáról

Szombat, november 18.

10:20 Miért olvassunk már a baba születésétől fogva – Kovács Zsanett előadása a Móra Könyvkiadótól

11:15 Az anyává válás lélektana - Vida Ágnes előadása 

12:30 Színes szendvicskrém és páratlan bulgursaláta Mautner Zsófitól a Lidl Élménykonyhájában

13:00 Meseolvasás és beszélgetés az M2 gyerekcsatorna műsorvezetőivel

13:30 Tokodi István: Az első 1000 nap egy életre szól

16:35 Hozzátáplálási tanácsok Galló Nóra dietetikustól a Lidl Élménykonyhájában

17:10 Élménykvíz a Da Vinci Learning TV csatornával

Vasárnap, november 19.

10:30 Kerekítő manó bábos-zenés- mondókás mókája

11:00 Bolba Éva és a JAZZterlánc: Gyerek a világ!

11:30 Hozzátáplálási tanácsok Galló Nóra dietetikustól a Lidl Élménykonyhájában

13:00 Papp Tilu Libavonat koncertje

15:00 A Zsongom zenekar műsora

16:15 Bridge Bizniscool előadása

16:45 Élménykvíz a Da Vinci Learning TV csatornával

17:45 Napi fődíj sorsolás

Oszd meg másokkal is!
Mustra