A terhesség alatti alvászavarok koraszüléshez vezethetnek

Elsősorban az alvási apnoe szindrómára és az álmatlanságra érdemes jobban odafigyelni, ezek az alvászavarok ugyanis akár meg is duplázhatják a koraszülés kockázatát.

Egy új kutatás szerint a különböző alvászavarok, például az alvási apnoe és az álmatlanság növelik a koraszülés esélyét, a rendellenességek kiküszöbölése, illetve korábbi diagnózisa jelentős segítséget nyújthat tehát a szülészeknek a koraszülések kockázatának felbecsülésekor. A California Egyetem kutatóinak munkájáról a ScienceAlert számolt be.  A jó hír, hogy lehet rajta segíteni.

A kutatók szerint viszonylag gyakori jelenség, hogy egy-egy alvászavar diagnosztizálatlan marad a terhes nők esetében, hisz az alvásminták megváltozása normális és gyakori dolog a terhesség alatt. A kutatók egy eset-kontroll vizsgálat segítségével próbálták elérni, hogy egyértelműsíteni lehessen a különböző alvászavarok szerepét a koraszüléssel kapcsolatban, ezért dohányzó, és magas vérnyomással rendelkező nőket is nyomon követtek a kutatás során.

shutterstock 650145673

A 2265 valamilyen alvászavarral diagnosztizált és 2265 ilyen zavaroktól mentes terhes nő részvételével készült kutatás eredményei elég egyértelműek voltak: az alvászavaros nők 14.6 százalékánál indult meg a normálisnál korábban a szülés a másik csoport 10.9 százalékához képest, az alvás apnoe szindrómával diagnosztizált terhes nők körében azonban már kétszer akkora, az inszomniások esetében pedig közel kétszer akkora volt a koraszülések száma, mint a kontrollcsoport esetében.

A jó hír ezzel kapcsolatban az, hogy sok esetben gyógyszeres kezelés nélkül, kognitív viselkedésterápia segítségével is orvosolhatók ezek a problémák, ehhez azonban arra is szükség van, hogy a terhes nők és orvosaik tisztában legyenek a különböző alvászavarok jelentette veszélyekkel, és nagyobb hangsúlyt fektessenek rá, hogy azokat még időben felismerjék. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra