Kruppra kúp? Van jobb megoldás!

Szerencsésen magunk mögött hagytuk a telet, ami a kruppos gyerekeknek (és szüleiknek) a legizgalmasabb időszak, mármint ami a befulladások lehetőségét illeti. A rutinosok viszont már tudják, hogy ezzel még koránt sincs vége, tavasszal még simán bármikor beüthet a baj.

Aki érintett a témában, kapásból sorolja a megoldást: Salvus vizes párologtatás, köptető, Rectodelt kúp, és gyerekorvostól függően antibiotikum. A többi meg már megy rutinból, hang után, a gyerek köhögésének és lélegzetvételének dallamából pontosan tudja az ember, hogy mikor, melyiket kell adagolni.

shutterstock 248440243

Gondolta volna-e, hogy Nyugat-Európában ez már régen nem így van? A minap dr. Szakács Krisztina gyermekorvos jegyzetébe botlottunk, amiből kiderül, külföldön sem a Rectodeltet, sem pedig a Salvus vizes párologtatást nem javasolják a kruppos gyerekeknek. De hát akkor mit adnak?

Bizonyára emlékeznek még Szakács Krisztinára, ő volt az a gyermekgyógyász, akit ha másról nem, a „barbározásról” biztosan megjegyeztek: angliai kórházakban dolgozva többször is úgy néztek rá, mint aki a sötét középkorból érkezett. Facebook jegyzetében most levezeti, hogy a krupp hazai kezelése erősen ellentmond annak,  amit külföldön javasolnak.

Amit jobb lenne elfelejteni:

  • Antibiotikum: kizárólag bakteriális felülfertőződés esetén szükséges, ez azonban rendkívül ritka.
  •  A kalcium teljesen hatástalan, nem csak kruppban, de allergiában is. (Amikor Angliában kalciumot akart adni allergiára, szintén úgy néztek rá mint egy ufóra, mivel a kutatások szerint teljesen hatástalan.)
  •  A Fenistil csepp szintén teljesen hatástalan kruppban, és egyébként is igen elavult allergiaellenes szer.
  • A Salvus vizes inhalálást hatása nem bizonyított, kruppban nem javasolt
  • Ahogy köptetők, köhögéscsillapítók adása sem javasolt kruppos gyereknek.

Akkor viszont mi az, ami tényleg segít?

  • Az ablaknyitás, hideg levegő segít csökkenteni a légúti duzzanatot, ami elállja a levegő útját.
  • Ha a láz megviseli a gyermeket (de csak akkor!), paracetamol vagy ibuprofen tartalmú készítménnyel lehet csillapítani.
  • Az ugató köhögést langyos vagy hideg teával, almalével jól lehet csillapítani.

Na és mi van a Szent Rectodelt-tel, minden kruppos megmentőjével? 

Nos, a Rectodelt kúp adása sem javasolt, igaz, nem is ellenzik a nemzetközi ajánlások. Csak éppen vannak a Rectodeltnél sokkal hatékonyabb és olcsóbb szerek is, amit ráadásul szájon át lehet beadni, és nem kell a gyerek popsijába dugdosni semmit, ami sokszor mégiscsak elég kellemetlen élmény, pedig szegény gyereknek épp elég baja van anélkül is.

Helyette az angolszász NICE (National Institute for Health and Care Excellence ajánlása úgy szól, hogy szájon át kell adni minden kruppal diagnosztizált gyereknek (mármint természetesen amikor befullad) egyszeri dózisú dexametazont. 

Ezzel van egy kis baj: méghozzá az, hogy itthon nem kapható sem szirup, sem pedig tabletta formájában. Haladjunk tehát tovább. 

Az angolszász ajánlás szerint, ha a szájon át adható dexametazon nem érhető el, akkor a szintén szájon át adható prednizolon a következő választható szer. Ez már itthon is kapható, de némi hátránnyal rendelkezik a dexametazonhoz képest. 

A hatása kevesebb ideig tart, tehát a következő egy-két napban újra be kell adni a gyógyszert, viszont nagyon gyorsan felszívódik a tápcsatornában, vagyis gyorsan hat, ami elég fontos tényező, ha a gyerek elkékült szájjal próbál levegőhöz jutni éppen. 

shutterstock 520348828

Na de tényleg, mi a baj a Rectodelttel?

Például a hatóideje. Mivel a Rectodelt kúp a prednizolon előanyagát, prednizont tartalmaz, ami a májban alakul át aktív formává, csak egy-két órával később kezd el hatni, mint a szájon át adható szerek. Az ajánlások ugyan nem ellenzik a Rectodelt adását, de megjegyzik, hogy egyértelműen korszerűbb, gyorsabb, és jobb hatásfokú a szájon át adható dexametazon vagy prednizolon.

Az ajánlások arra is kitérnek, hogy ha a gyerek prednizolont kap, akkor azt szájon át adják, ne kúp formájában, és a következő napon meg kell ismételni a dózist. 

És még mennyivel olcsóbb is lenne!

Nem beszélve a készítmények áráról, összehasonlításként:

  • a Prednisolon 5 mg tabletta ára társadalombiztosítási támogatással 195 Ft 20 darabra,
  • a 4 db-os Rectodelt pedig ötezer forintnál is drágább, de vettem már majdnem hétezerért is. 

A tabletta ellen egy dolog szól: sok kisgyerek nem tudja bevenni. Nem baj, össze kell törni két kiskanál között, és édes italban elkeverve már biztosan le tudja nyelni a gyerek. 

teljes jegyzetet itt olvashatják el, itt pedig egy újabb megerősítés

Oszd meg másokkal is!
Mustra