Klassz lenne egy helyátadásra figyelmeztető app, nem?

A Mashable írt egy appról,, amely a tömegközlekedési eszközön telefonjukba feledkező utastársaknak küzd értesítést, ha olyan van a közelükben, akinek jól esne, ha átadnák neki a helyet.

Elsőre talán röhejesnek tűnik, egészen addig, amíg meg nem nézzük ezt a képet, ami pár napja jött szembe velem a Facebookon, és (valószínűleg) a budapesti metrón készült:

Hagyjuk a passzív-agresszív felütést, és legyünk optimisták, szerintem tényleg rengetegszer arról van szó, hogy egyszerűen figyelmetlenek vagyunk, és annyira belefeledkezünk a telefonba/könyvbe, hogy bambán észre sem vesszük, valakinek át kéne adnunk a helyet.

"Egy évvel ezelőtt a zsúfolt metrón egy 80 év körüli néni állt fel mellőlem, és adta át a helyét egy már nagyon nagy pocakú várandós nőnek. Azt hittem, elsüllyedek. Annyira belemerültem a telefonomba, hogy észre sem vettem semmit az egészből." - mesélt az app megszületését kiváltó élményéről a fejlesztő 10x vezérigazgatója, Hew Leith. "Átadtam a helyem a néninek, és rögtön elkezdtem agyalni a megoldáson. Mire a metró a Moorgate állomásra ért, meg is született az ötlet." Leith úgy véli, az appok egyszerűen segítenek helyen kapni, és megszabadítanak a helyzet kellemetlenségtől.

A Londonban már tesztüzemben működő ötlet egyszerű, létezik a Request seat (Szeretnék leülni), és az Offer seat (Átadom a helyem) app. Ha valaki helyet szeretne, neki az első kell, csak megnyomja a gombot, a telefon pedig Bluetooth értesítést küld az öt méteren belül lévő többi készüléknek, amelyek gazdáinak fel sem kell néznie a képernyőről, hogy megtudják, lenne kinek átadni a helyet, feltéve, hogy már ott figyel náluk az "Offer seat" app. 

Fekete háttérrel kérhetünk, fehérrel ajánlhatunk ülést
Fekete háttérrel kérhetünk, fehérrel ajánlhatunk üléstBabee on board

A rendszer nem teljesen ingyenes, 4 fontba (szűk 1500 forintba) kerül a Request seat opció, az Offer seat szekcióhoz viszont ingyenesen lehet csatlakozni. Jó hír viszont, hogy a teljes befolyó bevétel jótékony célra megy, a fejlesztő cég a Project Healthy nevű gyerekeket segítő szervezetnek utalja át. Milyen klassz lenne, ha egy ilyen nálunk is működne, nem csak terhes nőknek, de akár idősebbeknek, nehezen mozgóknak is, nem? Önök részt vennének benne?

Egy ilyen helyátadós rendszerben

Oszd meg másokkal is!
Mustra