Ne izguljon, a robotok fel tudják nevelni a gyerekét!

Amióta a világ világ, a szülők megpróbálják lepasszolni a gyerekkel kapcsolatos feladatoknak legalább egy részét. Eddig a nagymamák, a bébiszitterek, a bölcsőde voltak a segítségünkre, meg legújabban a technika. Ha ön már unja az altatást, belefáradt a mesélésbe, vagy szeretne munka közben, észrevétlenül és távirányítással megszabadulni a mellében felgyülemlett anyatejtől, akkor jó helyen jár!

A Fatherly összeszedett pár kütyüt, amit az idei CES-en mutattak be Las Vegasban, és a drónokon és önvezető autókon kívül volt ott jó pár olyan holmi is, amelyek éppen a szülők dolgát lennének hivatottak megkönnyíteni. Ne izguljon, ön mostantól nem ronthat el semmit, mert ezek a kütyük mindent tudnak. Mindent IS!

Aristotle Smart Baby Monitor a Nabitól

Ha ön eddig azt gondolta volna, hogy a szülői léthez egyértelműen hozzátartozik, hogy a síró gyerekét megvigasztalja, illetve válaszoljon a felülmúlhatatlan gyakorisággal feltett, meghökkentő kérdéseire, ugyanakkor kissé terhesnek érzi ezeket a kötelességeit, akkor most fellélegezhet. Júniustól ugyanis elérhető lesz a Nabi okosmonitora, ami nem egy sima bébimonitor, hanem van wifi kamerája, és például fel tudja hangosítani az altatódalt, ha a gyerek ordít. Emellett ugyanúgy, mint az Amazon Alexája, Az IOs Siri-je, vagy a Google Home: minden feltett kérdésre válaszol.

Mondjuk, egy két-hároméves gyereknek kérdéseire tényleg kemény feladat válaszolgatni, nem is csodálom, ha sokan szívesen lepasszolnák a feladatot. Ugyanakkor szerintem állati vicces lehet egy ilyen kihívásnak kitenni egy gépet, legalább akkora, mint az a Szily poén, amikor egy kisgyerek fejére post-itet ragasztunk, amit a rövid kis karjaival sehogy sem tud leszedni. Csak itt a gép erőlködésén röhögnénk, nem a gyereken, már ezért megérné. Bár lehet, hogy röhöghetnénk mindkettőn, mert a videós tesztek tanulságai szerint ezek a kütyük a gyerekek beszédét sokkal, de sokkal kevésbé értik, mint a felnőtteket. Akárhogy is, iskolás korban viszont már kimondottan nélkülözhetetlen kütyü lesz. Szóval, ha rühelli, ha a gyereke állandóan önhöz szól, és kérdezgeti, vegyen neki egy ilyen Aristotle bizbaszt, és máris nem kell rá figyelnie egy percet sem!

299 dollár az ára. 

Bloomlife méhösszehúzódás detektor

Ezt a kütyüt arra találták ki, hogy megkíméljék a várandós szülőket, hogy egy-egy erősebb méhösszehúzódásra mindent eldobva berohanjanak a kórházba szülni, a szülésznő meg kedvesen mosolyogva hazaküldje őket lenyugodni: találkozunk hat hét múlva. A készséget a pocakra kell pattintani, és onnantól kezdve küldi a mobil appnak az adatokat valamennyi kontrakcióról, erősségről, gyakoriságról, mindenről.

A havi előfizetés 150 dollárba kerül, de gondoljon arra, hogy mennyit megspórol a benzinen, és főleg idegeskedésben! Nyugalom, ez csak az első lesz a sok-sok felesleges babaholmi között, felfoghatja rávezetésnek is.

Kuri, a házi robot

Ha ön szerint jópofa dolog, hogy valami állandóan fel-alá cirkál az otthonában, akkor robotporszívó (vagy kutya) helyett vásárolja meg Kurit, a házi robotot! Kuri egy tök barátságos robot (jóhogy, mivel erre programozták), és bármit megcsinál. Például odafigyel ön helyett a gyerekre, közben okosan pislog és bip-bipezik. Mi lehetne ennél hasznosabb? Ezen kívül kommunikál otthon az összes okoseszközzel, zenét, filmet, hangfelvételt képes lejátszani a gyereknek, hogy már altatnia se kelljen, de ébreszteni se, mert azt is megcsinálja Kuri időben.

Felismeri a gazdái hangját, mosolyog, szőnyegen is ügyesen közlekedik, a lépcsőn nem gurul le, és általában kevésbé fárasztó és szemtelen, mint egy gyerek. Már rendelhető, decemberi szállítással 699 dollár.

REMI, az alvótárs

Az alvás, az nehéz ügy egy gyereknél, a legtöbb fiatal szülő a fél karját odaadná egy végigaludt éjszakáért. Nos, ha öncsonkításig nem is mentek, de több mint százezer dollárt csak összegyűjtöttek egy Indiegogo kampányon REMI-re, a szellem kinézetű órára.

Jaj, miket mondok itt, nem óra, hanem alvótárs, ami segít kialakítani a gyerek megfelelő alvási szokásait. A működési elv egyszerű: amikor csukva van a szeme, akkor a gyerek is tudja, hogy még korán van, aludni kell, amikor meg nyitva, akkor lehet odacsattogni a szülők ágyába, és ébreszteni őket.

REMI természetesen altató zenét is játszik, hogy a szülők gyerekringatás helyett nyugodtan borozhassanak a barátaikkal (a kampányvideó szerint, nem én találtam ki), valamint egész éjjel monitorozza a gyerek alvását, és természetesen van hozzá egy mobil app is, amin kiértékelhetik a szülők az adatokat. Meg még egy csomó mindent tud, amit a 21. században alapból muszáj minden kütyünek. Célcsoportja nyilván az elkeseredett, szemük alatt shopper méretű táskát viselő szülők, és csak 69 dollárba kerül.

Temp Traq vezeték nélküli hőmérő.

A nem alvó gyereknél csak egy dolog tudja jobban kiborítani a szülőket: a lázas beteg gyerek. Mármint maga az állapot, nyilván, nem a poronty. A legtöbb gyerek nem igazán rajong a rektális lázmérőzésért, és hát kis empátiával át is tudjuk érezni, hogy miért. De most már itt a Temp Traq, ami tulajdonképpen egy tapasz, amit a gyerek karja alá kell ragasztani, és onnantól kezdve 24 órán át folyamatosan méri a testhőmérsékletet, és küldi az adatokat a szülő mobiljára.

Oké, a tudomány jelenlegi állása szerint a lázat nem kell csillapítani, ugyanakkor, ha orvoshoz viszi a gyereket, az első kérdés úgyis az lesz, hogy van-e láza, és mennyi (a második meg, hogy hogy telt az éjszaka), szóval jobb az ilyet mindig tudni. Ha pontosan mér, ami azért sok ilyen digitális hőmérőnek nem éppen erőssége, akkor igazi áldás lehet, és csak 20 dollár, ide vele!

LEGO Boost

Végre egy tényleg izgi holmi, ami nem a gyerek helyett játszik, hanem a gyerek játszik vele. Őszintén szólva én mindig állati büszke vagyok, amikor a fiam előáll egy újabb, saját kútfőből megalkotott LEGO építménnyel, hűha, tud 3D-ben gondolkozni, kitalálni működő dolgokat, közben ügyelni a statikára, hogy minden alá legyen támasztva, és ne essen szét!

Itt az ideje, hogy házi legóbajnokok szintet lépjenek, és programozott motorral hozzák működésbe a kreálmányaikat. A szettel, ami 840, a többi LEGO alkatrésszel kompatibilis darabot tartalmaz, plusz szenzort, adót, motort, távirányítót, és a többit, akár beszélő robotot, gitárt, űrjárgányt is építhet a gyerek. Vagy a szülő.

Azt szeretném mondani még, hogy a motort és az adó-vevő egységet volt alkalmunk kipróbálni. Hááááát, így programozás nélkül nagyjából arra volt jó, hogy a mindent szétszedő gyerekem hivatalosan, nagyobb kártétel nélkül kaphassa szét a távirányításos autóját. Amikor meg összerakta, sajnos sosem arra ment az autó, amerre akartuk, és lassú is volt. De augusztusig, amikorra ígérik a terméket, biztos sokat fejlődik még. Reméljük. Az alapcsomag 160 dollár.

LEGO BOOST FOTO 3 VERNIE V200 closeup
LEGO

Willow vezeték nélküli mellszívó

Na, ez az űrtechnika kategória, ami legalább akkora áttörést jelent az életminőség terén, mint a kontaktlencse, vagy a tampon! Megvan még az élmény, amikor a tejtől duzzadó mellei majd’ szétdurrannak, de még jó pár óra, amíg hazaér, és addig nem fogja kibírni? Mondjuk, vegyük azt az esetet, amikor van egy bébiszitterünk, aki vigyáz a babára, szóval nem tudjuk hirtelen megszoptatni. Tegyük fel, dolgozik a szoptatós anya, vagy ilyesmi. Na ilyenkor jön jól, de milyen jól a melltartóba dugható, és távirányítással működő Willow mellszívó. Ül az irodában? Pumpál! Megy ebédelni? Pumpál! Prezentációt tart a cég reménybeli befektetőinek? Oké, nem pumpál, de pumpálhatna!

A kinyert anyatej egyébként szintén az eszközön belül elhelyezett zacskóba gyűlik, amit ez után már csak hűteni kell, de semmiféleképpen sem az üzemi vécé fülkéjében kell a babájának előállítani a táplálékot. Hát nem csodálatos? 430 dollárért legyen is!

Oszd meg másokkal is!
Mustra