Mesekönyvtippek ovisoknak és kisiskolásoknak

Egy rendes kultúrcsaládban valami könyvnek mindenképpen kell a karácsonyfa alá kerülnie, és természetesen a kisgyerekek sem maradhatnak ki a jóból. De mi legyen az? Lássuk be, a 3-6 éves korosztálynak viszonylag nehéz olyan irodalmat vásárolni, amit ötvennyolcadszor is szívesen olvas fel nekik a szülő. Márpedig egy jó könyvnek (és szülőnek) ez a sorsa, tehát körültekintően kell válogatni.

Csodaszerünk nincs, szubjektív könyvajánlónkban viszont olyan köteteket gyűjtöttünk össze, amelyek a tesztalany gyerekeknek kimondottan tetszettek, és a nekik felolvasó felnőttek mosolya is mindvégig őszinte maradt, még a többedik alkalommal is. 

Rebecca Cobb: Mind megettem                                   

Ez a könyv már elég kicsi kortól bevezethető, a sztori nem túl bonyolult, és a képvilág sem terheli túl a gyerekek agyát, ugyanakkor mégis jópofa és szórakoztató a maga módján. A történet röviden annyi, hogy a roppant elfoglalt kislány valahogy nem boldogul az ebéddel, ezért sorban megjelennek a képzeletbeli barátai (kezelhető létszámban, hárman), a vadállatok, akikről kiderül, hogy nem szeretnek gyerekeket enni, mert undorító ízűek, viszont az ebéd, hát az igazán ínycsiklandó. Be is falják, ezért szegény gyerek éhen marad, de végül is ebből nem lesz dráma.

B1412889

Válogatós és félős kisgyerekeknek jó választás lehet, meg mindenki másnak is, úgy két-három-négyéves kor körül.

3 éves kortól

Vincent Cuvellier Emil sorozata

Szintén a kettő-négyéves korosztálynak ajánljuk az Emil sorozatot, amelynek már több kötete is megjelent, ami azért előny, mert ha egy beválik, akkor van tovább is, és nem kell újra keresgélni. A sztori általában végtelenül vicces, az a fajta megható humor van benne, amivel az ovis korosztály tudja nap mint nap meghökkenteni a földhöz ragadt felnőtteket: természetesen minden lehetséges, sőt valóságos, amit a gyerek csak elképzel.

B1252313

A köteteket Lackfi János fordította, úgyhogy nyelvi poénok is lesznek, és a grafika még rátesz egy lapáttal, nálunk a családban egy igazán emlékezetes élmény, máig emlegetjük. 

3 éves kortól

Amy Krouse Rosenthal: Uni, az unikornis

A pónik, lovak és unikornisok minden kislány kedvenc teremtményei, mondjuk nem is ok nélkül. Pont alkalmasak arra, hogy álmodozzanak róluk, na de ez legalább kölcsönös: a kislányok is alkalmasak arra, hogy Uni, az unikornis álmodozzon róluk. És aki hisz abban, hogy valami megtörténhet, azzal meg is történik.

B289742

Vagy nem, minden esetre álmodozni jó, ez pedig egy nagyon kedves mesekönyv, ráadásul úgy szól a kislányoknak, hogy a lehető legkevesebb rózsaszín szerepel a grafikájában. Máris a kedvencünk. 

3 éves kortól

Szegedi Katalin: Lenka, valamint szintén tőle: Palkó

Ugorjunk pár évet, egyszer minden gyerek életében elmúlik az az időszak, amikor minden úgy természetes, és úgy van jól, ahogy van, és elkezdik csúfolni azt, aki nem felel meg az elképzeléseiknek. Ez történik Lenkával, a dundi kislánnyal, és Palkóval, a könyvmoly kisfiúval: mindenhonnan kiközösítik őket, amíg egy szép napon egymásra nem találnak, méghozzá mind a két kötetben, csak a szempontok különböznek.

B1325339

Mivel nekünk lányunk és fiunk is van, kézenfekvő volt megvásárolni mind a két könyvet, amin aztán remekül összeborultak a gyerekeink, és nagy összhangban böngészték a csodálatosan illusztrált lapokat. A grafikát egyébként szintén Szegedi Katalin készítette, imádjuk a kollázs technikáját, ráadásul vizuális gegekkel is tele vannak a könyvek, amiknek gyakorlatilag bármelyik lapját kitennénk a falra bekeretezve.

5-6 éves kortól

Jon J. Muth: Zen üzenetek                                                            

Adott egy óriáspanda, Víztükre, akit három nap három gyerek látogat meg, és mindegyiknek elmond egy-egy zen történetet. Ezeken időnként még mindig eltöprengnek a gyerekeink, igaz, nyilván azért vannak. Szép, lassú történetek, hova is sietnénk?

B289737

A látvány pedig kissé elmosódott, akvarell váltakozik az árnyszerű fekete-fehérrel. Megszerettük ezeket is, többszöri olvasásra, a világ dolgain való merengésre, gyerek lenyugtatására kiváló. 

6 éves kortól

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek