Top tíz nemkellék gyerekneveléshez

Tapasztalatom szerint a két legnagyobb lehúzós üzletág az esküvőszervezés, és minden, ami baba és gyerek. Szerencsére mindkettőben volt már részem; az esküvői kellékekkel és „nemkellékekkel” engem nem tudtak megvenni, pár tízezer forintból megúsztuk az egész hercehurcát. A realitás talaján maradtunk, és ha láttunk valami csábító tárgyat a témakörben, mindig feltettük magunknak a kérdést, hogy ettől tényleg jobb lesz-e az esküvő, vagy csak felesleges pénzkidobás.

Ugyanezt a kérdést kellene feltennünk akkor is, amikor a gyerekholmik kifogyhatatlan tárházából kerül elénk egy-egy darab. Bár ebben az esetben már nem olyan könnyű nemet mondanunk, elvégre nem magunkról, hanem a gyerekünkről van szó, érte pedig bármit megtennénk, nem igaz?

Ez azonban nem egyenlő azzal a mondattal, hogy érte bármit megvennénk. Legalábbis nem kéne, hogy így legyen. 

Összegyűjtöttem tíz olyan tárgyat, amit a gyerekesekre szeretne rásózni az ipar, de véleményem szerint ésszerű kereteken belül mással is helyettesíthetők, vagy egyáltalán nincs is rájuk szükség.

Különösen az első gyerekes szülőknek szinte bármit el lehet adni az embernek, hiszen ekkor még nem rendelkeznek megfelelő tapasztalattal, és mindent megvesznek, amiről valaki azt állítja, hogy ettől jobb lesz a babának, vagy kényelmesebb a mamának.

De azért nem mindig hülyeség az a sokat hangoztatott szólam, hogy mi is felnőttünk valahogy, pedig nem voltak ilyen dolgaink. És tényleg. Persze ha valaki tizenöt évvel ezelőtt összeállított volna egy ilyen listát, valószínűleg beleírta volna a gyerekülést is, szóval az idők is változnak.

1. törlőkendő-melegítő, ami nem meglepő módon arra hivatott, hogy a popsitörlőket langyosan tartja. De a babák tökéletesen fel tudnak nőni akkor is, ha a popsijukat szobahőmérsékletű kendőkkel tartjuk tisztán, erre becsületszavunkat adjuk. 

A képeket szándékosan külföldi webáruházak termékfotói közül válogattuk
A képeket szándékosan külföldi webáruházak termékfotói közül válogattuk

2. kutacsvédő sapka – őszintén szólva erről a tárgyról csak most szereztem tudomást, amikor belemerültem a babawebáruházak bőséges kínálatába. Ez tipikusan az a tárgy, amit a kedvenc mondatommal el is lehet intézni egyszerűen; mi is felnőttünk valahogy, pedig nem volt rajtunk kutacsvédő sapka. Ez a tárgy az anyák ösztönös és zsigeri félelmeire épít, azokéra, akik legszívesebben a gyereket egy légpárnás szkafanderben nevelnék fel, hogy semmije se sérüljön meg. Ezt is mellőzhetjük a babakelengyéből.

kutacsvédősapka

3. koszmófésű – tapasztalatom szerint a koszmó elleni harc teljességgel kilátástalan és eredménytelen. Az idő fog segíteni, nem holmi koszmófésű. A koszmó felfedezésekor még lehet próbálkozni mindenféle paraffinolajokkal meg koszmófésűvel, aztán úgyis rájövünk, hogy minden hiába.

img 1566

4. anyatejmixer - „Az anyatej mixer a finoman forgó keverővel, tejhab mentesen keveri össze a tápszert a vízzel. Levegőmentesíti az üvegben az anyatejet és más por-ital készítményeket.” - szól a tárgyleírás. Tudom, hogy egy hasfájós, keservesen ordító babával a karunkon bármit megtennénk, hogy legalább egy kicsit enyhítsük szenvedését, de nem biztos, hogy pont ez erre a legmegfelelőbb dolog. Tökéletesen lehet kiskanállal is keverni óvatosan úgy, hogy ne keverjünk bele levegőt. Persze nálunk szerencsére nem volt a gyerek hasfájós, ezért óvatosan fogalmazok, hiszen csak elképzelni tudom, mennyire kimerítő lehet egy kólikás babának/val.

anyatejmixer

5. szilikon etetőháló - „A csecsemőknél a szilárd ételek bevezetésének tökéletes eszköze a fulladás veszélyének kizárásával”- így szól a terméktájékoztató. Magyarul arról van szó, hogy a kaját ebbe a szilikon izébe tesszük, és a baba onnan szopogatja ki, és akkor aztán tutira nem kerül a szájába semmi darabos. Szerintem viszont bízhatunk annyira magunkban és a gyerekben, hogy elhiggyük, nincs ilyenre szükség. Mondjuk akkor oda kell figyelni rá, amikor eszik. 

szilikon etetőháló

6. virágföldvédő rács vagy háló – ezt elvileg annak érdekében kell használni, hogy a gyerek ne egye meg/ne játsszon a virágfölddel. Valóban élhetünk úgy is, hogy lakásunk minden szegletét baba-és gyerekbiztossá tesszük, de van egy másik lehetőség is; megtanítani a gyereket arra, hogy mihez nyúlhat hozzá, és mi az, amit jobb, ha elkerül. Mert igen, élhetnénk gumiszobában is, csak nem érdemes. 

en-reer-plant-pot-guard-2016 (1)

7. bébikomp – ez elvileg egy járássegítő eszköz, amibe bele kell „állítani” a babát, és hagyni, hogy guruljon vele, és felfedezze környezetét. Ez amellett, hogy felesleges, még árt is a babának. Terheli a gerincét, a lábát, nem alakul ki az egyensúlyérzéke, szóval nem csak a mozgásfejlődés, hanem úgy általában véve minden szempontból káros.

babakomp

8. gyerekhám – a gyerek nem kutya. Meg lehet neki tanítani sok mindent, el lehet magyarázni neki sok mindent, meg lehet fogni a kezét az utcán. Számomra bizarr és sértő a gyerekre nézve, amikor egy gyerekhámmal közlekedő családot látok az utcán. Persze, biztos kényelmes lehet anyukának, hogy eggyel kevesebb dologra kell figyelnie az utcán, na de azért mindennek van határa! Kivételek persze mindig vannak, mert három darab kétévessel küzdeni az utcán nyilván nem ugyanaz, mint egy darabbal, de a legtöbb anya képes életben tartani a gyerekét hám nélkül is.

bébihám

9. antibakteriális uzsonnatáska – ez már nagyobb gyerekek szüleinek van kitalálva. Talán ehhez nem is kell hozzáfűzni semmit. Elég, ha elgondolkodunk gyerekkorunkon, és elmerengünk, hogy hányszor kaptunk gyomorfertőzést szüleink által csomagolt uzsonnánktól, amit az iskolában elfogyasztottunk a tízórai szünetben. (Egyszer sem.)

antibakteriális uzsitáska

10. ellenzős zuhanysapka babának – ez arra szolgálna, hogy ne menjen a gyerek szemébe a víz fürdetésnél. Elárulunk egy titkot és egy bevált trükköt is. 1. A gyereknek semmi baja nem lesz, ha víz megy a szemébe. 2. Ha már egész pici kortól minden fürdésnél lemossuk az arcát tiszta vízzel, úgy megszokja, hogy nem is fogja zavarni.

zuhanysapka

És ez csak a jéghegy csúcsa, valószínűleg több tucat hasonlóan fölösleges terméket lehetne még felsorolni. Önöknek melyik volt a legértelmetlenebb beszerzése? Mit ne vegyen meg, aki még nem dőlt be a marketingnek?

Oszd meg másokkal is!
Mustra