Irónia level 1000: engedély kell a Fahrenheit 451 elolvasásához

Ugye mindenki ismeri Ray Bradbury Fahrenheit 451 című disztópikus regényét, ami egy olyan jövőbeli Amerikában játszódik, ahol betiltották az olvasást, és égetik a könyveket? Az egyik amerikai iskolában a könyvklubban ezzel a művel akartak foglalkozni, és a tanár arra kérte a nyolcadikos diákokat, hogy kérjenek írásos engedélyt a szüleiktől, mert hát vannak, akiket feldühít ez a kötet, főleg, hogy a regényben a Bibliát is elégetik, a profanitásról és a sok csúnya szóról nem is beszélve - írja a Huffington Post

Az egyik tanuló édesapja, aki nem mellékesen a The Daily Show  politikai és kulturális talkshow munkatársa, természetesen nem hagyta szó nélkül a fiával, Milóval íratott engedélykérelmet, és Twitteren közzétette azt, a válaszával együtt. 

És itt jön a duplacsavar. Radosh értelmezése szerint ugyanis az engedélykérés is egy pedagógiai eszköz, úgy gondolja, hogy a tanár a könyv elolvasása után majd elővéve a témát, és rávezeti a gyerekeket, hogy a cenzúrának rengeteg formája van, és könnyű azt mondani, hogy a valóságban nem történhet meg az, amiről Ray Bradbury írt.

"Azt hiszem, hogy amikor a diákok majd rájönnek, hogy mi is volt a tényleges célja ennek a levélnek, akkor majd döbbenten veszik tudomásul, hogy elhitték, tényleg engedélyt kell kérni a könyv elolvasásához" - írja.

Hozzátette, fia nem örült annak, hogy feltöltötte az engedélykérő levelet és a válaszát a Twitterre, mert attól tart, hogy bajba kerül majd. "Ez jól mutatja, hogy a többség miért nyugszik bele a helyzetébe, ahelyett, hogy változtatna a dolgokon, de szerintem a tanára kiáll majd mellette" - zárta szavait. 

Ön mit tett volna Daniel Radosh helyében?

Oszd meg másokkal is!
Mustra