Szültem egy szivarozó szmokingos törpét

Terhesség alatt a test hatalmas változásokon megy keresztül, testileg és lelkileg is változik a kismama, ami az alvásra is kihat. A hormonális változások befolyásolhatják az alvás minőségét, általában rossz irányba, vagyis kevésbé lesz pihentető az alvás, és gyakrabban előfordulnak rémálmok vagy különösen bizarr, furcsa álmok.

Terhes rémálmok és furcsa álmok 

"Azt álmodtam, hogy szültem, de a vége nem egy gyerek lett, hanem egy macska."

"Álmomban egy két lábon járó gyilkos bálna üldözött, de nem tudtam elég gyorsan futni. A félelem, amit éreztem, rettentő valóságos volt."

"Megszültem a gyereket, aki már tudott beszélni, és nagyon meg is könnyebbültem, hogy így azért könnyebb lesz kitalálni, mit szeretne."

"Szültem egy fogkefét."

"Azt álmodtam, hogy szültem egy fiút. Aztán bementem megnézni a babát, és legnagyobb meglepetésemre a gyerekem egy szmokingot viselő, szivarozó törpe volt, aki az asztal tetején ácsorogva vicceket mesélt, engem pedig egy pacsival üdvözölt."

"Álmomban egy zombi felzabálta a macskám egyik oldalát. Nincs is macskám."

"Megmart egy kígyó, aki aztán elnézést kért, és azt mondta, hogy a mérge meg fogja ölni a babát. Nem találtam a cipőmet, ezért két félig tele majonézes üveget húztam a lábamra, és úgy rohantam a kórházba."

"Amikor terhes voltam, sokszor álmodtam olyat, hogy egyszer csak elkezdenek kipotyogni a fogaim, egyik a másik után."

Forrás: ismerősök beszámolói és a Huffington Post olvasóinak álmai

 A Psychology Today azt járja körbe a cikkében, hogy vajon csak az emocionális terheltség és a terhességgel kapcsolatos egészséges kétségek és félelmek miatt alakulnak ki ezek a fenyegető álmok, vagy van erre tudományos magyarázat is.

Általánosságban nagyon gyakori, hogy a kismamák a terhességükről, félelmeikről vagy a magzatukról álmodnak. Egy tanulmány szerint az álmok egyharmada függ össze a terhességgel, és ez egyre sűrűbbé válik a terhesség előrehaladtával.

Nielsen és Paquette 2007-es kutatása szerint  az álmok többsége a terhességgel összefüggő, teljesen természetes félelmekre reflektál, mint például a magzat egészsége és az ezt fenyegető veszélyek, az anya egészsége, vagy a szülői kihívások.

Egy másik kutatás szerint a kismamák 80 százaléka számolt be arról, hogy a terhesség alatt az álmaik különösen élénkké, bizarrá és részletgazdaggá váltak. Rémisztő szülések, a magzat életét fenyegető veszélyek, morbid életképek jöttek elő az álmokban, amik hiába, hogy teljesen normális velejárói a terhességnek, azért mégiscsak zavaróak és nyugtalanítóak. 

shutterstock 229267837
Fotó: Shutterstock

Két friss tanulmány foglalkozik az álom és rémálom gyakoriságával és az álmok tartalmával. 57 terhes és 59 nem terhes nőt vizsgáltak. Mindkét csoport egy 14 napos álomnaplót vezetett, ebből kalkulálták a kutatók, hogy mennyi álmot tudnak felidézni, és ebből mennyi volt rossz- vagy egyenesen rémálom, majd három független bíró osztályozta az álmokat aszerint, hogy milyen minták, karakterisztikák és témák jelentek meg bennük.  Az összegzés szerint a terhes nők több rossz álmot tudtak felidézni, mint azok, akik nem állapotosak. 

Az álmok témáját tekintve az állapotos nők csoportját még két részre osztották aszerint, hogy hol tartanak a terhességükben. Az első csoportba a hetedik hónapig kerülhettek nők, a másodikba pedig a 8., 9. hónapban lévő nők. A naplók alapján megállapították, hogy nem meglepő módon a terhes nők gyakran álmodtak nőkről, gyerekekről és csecsemőkről.

Érdekes, hogy azoknál jelent meg ez a legtisztábban, akik a terhességük hetedik hónapjában jártak. Ez a kutatók szerint összefügghet azzal, hogy a 8-9. hónapban alvás alatt a magzati aktivitás is alacsonyabb (a spontán magzati mozgás a hetedik hónapban a legaktívabb). A másik magyarázat pedig az, hogy a terhesség utolsó két hónapjaiban az álmok inkább a szülés felé terelődnek, hiszen az anyát is az foglalkoztatja a legjobban, míg az első hónapokban a magzat egészséges fejlődéséért aggódott a legtöbbet. 

Furcsa terhes álmok

"Olyat sokszor álmodtam különféle variációkban, hogy egyszer csak rájövök, hogy jézusom, én már napokkal ezelőtt megszültem a gyereket, és elfelejtettem, hogy gondoskodni kell róla, és pánikban rohanok megkeresni, hogy hol van, és él-e még."

"Szültem egy felnőtt, öltönyös férfit."

"Álmomban az orvosok azt ordították fölöttem állva, hogy 'Elkészült', és félbevágták a hasamat, ami nem fájt, és kiderült róla, hogy valójában egy gigantikus keménytojás."

 "Többször is álmodtam azt, hogy próbálom szoptatni a kutyámat, és nem értem, miért nem képes normálisan rácsatlakozni a mellbimbómra."

"Az utolsó hónapban azt álmodtam, hogy a hasam felrobbant, és kijött belőle egy gyerek és egy német juhász kutya."

Forrás: ismerősök beszámolói és a Huffington Post olvasóinak álmai

A legtöbb álom a szülési nehézségekkel, a magzatot fenyegető problémákkal és az általános egészséggel foglalkozott a terhes nőknél, de megfigyelték, hogy a 8-9. hónap környékén a szüléssel kapcsolatos álmok negatívabbak lettek, mint előtte. Sőt, szülés után is gyakoriak a rossz álmok, amik közül a leggyakoribb, hogy a gyerek az ágyában van és hiába keresi a takaró vagy a lepedő alatt, nem találja.

Gyakran annyira erősen és élénken jelenik meg ez az álom, hogy az anyák az álomból riadva leellenőrzik, hogy minden rendben van-e a gyerekkel akkor is, ha tudják, hogy csak rémálmuk volt.  A tanulmányok szerint egyébként ezek a rémálmok teljesen normális velejárói a gyerekválásnak, a legfőbb kiváltó ok pedig az lehet, hogy a nők aggódnak az új családtag érkezése miatt. 

shutterstock 229237507
Fotó: Shutterstock
Mustra