Mila Kunis rossz anya, ha szegénynek neveli a gyerekét?

Elnézést a címbeli szóviccért, nyilván nem a mi jogunk megítélni, milyen szülő a Rossz anyák című film 32 éves színésznője, véleményünk viszont lehet. Mila Kunis nemrégiben adott egy interjút, melyben kifejtette, hogy szegénynek neveli a gyerekét...természetesen csak idézőjelesen.  

Nyilván ő is tudja, hogy Aston Kutcherrel közös kislánya, Wyatt sokkal jobb körülmények között fog felnőni mint a gyerekek többsége, de szeretnék, ha maguknak taposnák ki a sikerhez való utat. „Sokat beszélgettünk arról, hogyha gyerekeink lesznek, hogyan kerüljük el, hogy seggfejet neveljünk belőlük. Ez nagyon fontos kérdés, mert mindketten szegény családból származunk, amit elértünk, magunk értük el, és pontosan ismerjük a pénz értékét. Az megnyugtató, hogy a gyerekeinknek sosem kell majd ketchupos levest ebédelni, de szeretnénk, ha megtanulnák értékelni a dolgokat” - nyilatkozta a The Kyle and Jackie O Showban.

Mila Kunis, Ashton Kucther és lányuk, Wyatt
Mila Kunis, Ashton Kucther és lányuk, WyattFotó: Spot / Northfoto

Mila Kunis félelme nem alaptalan: szociológiai felmérések is bizonyítják, hogy a gazdagok igenis tartanak attól, hogy elkényeztetik a gyermekeiket. Nagyon sok pénzzel pedig nagyon el lehet kényeztetni őket, olyannyira, hogy az már súlyos személyiségbeli torzulásokat okoz. Gondoljunk csak a Rich Kids of Instagram kölykeire, akik számára az egyetlen mérce a pénz és annak is a felelőtlen, két kézzel való költése különböző luxustárgyakra.

Bizonyára hallott már az affluenza néven ismert pszichológiai és társadalmi jelenségkről (affluence, azaz bőség, gazdagság és az influenza összevonásából). 2013-ban a texasi bíróság mindössze tíz év próbaidőre ítélte Ethan Couchot, aki tizenhat évesen az anyjától lopott válium és jó sok ráivott alkohol hatása alatt balesetet szenvedett, négy járókelőt megölve, és tizenegyet súlyosan megsebesítve ezzel. Védői (és a bíróság) szerint azért nem volt indokolt a börtönbüntetés, mert vagyoni helyzete miatt egyszerűen nem volt tudatában tettei következményeinek. A pszichológus szerint a fiú érzelmi intelligenciája egy tízévesé, és többéves terápiát javasolt.

Egyetért Mila Kunis nevelési elveivel?

  • Igen, jó, ha a gyerek megtanulja a pénz valódi értékét. 1403
  • Szép gondolat, de térjünk vissza majd rá pár év múlva. 390
  • Nem, ha megvan az anyagi háttér, kapjon meg mindent a gyerek. 11

És még sokan mások

Természetesen vannak, akik az általuk szerzett vagyonból mindenféle meggondolás nélkül elkényeztetik a gyermekeiket, de vannak olyan celebek, akik kifejezetten ügyelnek arra, hogy átlagos életet éljenek. Ilyen elvek szerint nevelte a gyerekeit a Beatles tagja, Paul McCartney is, akinek a lánya, a sikeres divattervezővé avanzsált Stella McCartney sikerei egyik zálogának tartja, hogy „normális” hétköznapjaik voltak, a helyi általános iskolába jártak, az édesanyjuk dolgozott, és őket is megfelelő munkamorálra tanították. „Az apám egy zsugori gazember”- nyilatkozta szeretteljes iróniával egy vele készült korai interjúban, majd hozzátette. „Én is így fogom nevelni a gyerekeimet.”

Bár Sarah Jessica Parker híres arról, hogy hazavitte az összes Szex és New Yorkbeli haute couture ruhát, a gyermekeit igyekszik átlag körülmények között nevelni. „Főleg használt ruhái vannak. Az unokatestvéreitől megörököltük az összeset”- nyilatkozta a kisfiáról. ” De híres takarékosságáról Sarah Michelle Gellar is, aki a nyilvánosságtól szinte teljesen elzárkózva él példás családi életet férjével, Freddie Prinze Jr.-al, és két gyermekükkel. Gellar nagy előszeretettel mesél arról, hogy megszállottja a spórolásnak és a kupongyűjtögetésnek, visszaviszi a visszaváltható szatyrot, és mindig figyel a leárazásokra. 

Sarah Michelle Gellar, Freddie Prinze Jr. és lányuk, Charlotte
Sarah Michelle Gellar, Freddie Prinze Jr. és lányuk, CharlotteFotó: Handout / Getty Images Hungary

Hasonlóan gondolkodik Sting is, aki kijelentette, hogy 180 millió fontos vagyonát nem hagyja a gyermekeire. „Dolgozniuk kell. Ezt az összes gyermekem megtanulta, és ritka az, hogy kérnek tőlem bármit is – amit nagyra értékelek. Ha bajban lennének, természetesen segítenék nekik. De ilyen még sose fordult elő. Nagyon erős a munkamoráljuk, amivel meg fogják teremteni maguknak a saját örökségüket.” Véleményét osztja Nigella Lawson is.. „Kevés dolog teszi tönkre annyira az embert, mint ha nem tanul meg pénzt keresni”- állítja a dúsgazdag tévés szakácsnő.

A gazdagok gyermekeikkel és a jövővel kapcsolatos félelmeit és felelősségét azonban talán George Lucas foglalta össze a legszebben. A rendező tetemes vagyonának felét halála után biztosan jótékony célokra fordítják majd. "Az oktatás az emberi faj túlélésnek kulcsa. Közösen kell építenünk a jövőt, és az első lépes az, hogy a gyermekeinket megfelelő társadalmi, érzelmi és szellemi eszköztárral látjuk el" - nyilatkozta. Így legyen!

Mit tehetek én?

A pénzt ne használja se jutalomként, se büntetésként. "Nem ebben fejeződnek ki a családi kapcsolatok, nem ebben jelenik meg sem a kontroll, sem a szeretetpótlék. A pénz legyen az, ami: csupán pénz" - írja Cziglán Karolina. Ha elég idős a gyerek, akkor szorgalmazhatja azt is, hogy maga is keressen egy kis mellékest a zsebpénzhez. "Jó dolog a munka abból a szempontból, hogy a gyerek megtapasztal egy másfajta világot, mint az iskoláé, hogy növekedhet az önbizalma, a kompetencia-érzése azon keresztül, hogy valami hasznosat tett, létrehozott valami kézzelfoghatót, és helytállt újfajta kihívások között. Azonban ne feledjük, hogy a gyerek az gyerek: a szülő támogatására van szüksége a tevékenység kiválasztásában, megszervezésében" - tanácsolja szakértőnk. 

Mustra