Megszületett Európában az első Zika-bébi

Spanyolországban egy nő kóros kisfejűségben - microencephalia - szenvedő újszülöttet hozott a világra. A szakértők egyetértenek abban, hogy a gyermek rendellenes fejmérete összefügg a Zika-vírussal. A baba jelenleg stabil állapotban van.

A kóros kisfejűség egy fejlődési rendellenesség, amit nem csak a Zika okozhat, lehet örökletes is vagy más méhen belüli ártalmak is okozhatják. Kóros kisfejűség esetén a magzat, majd a megszületett baba koponyája és agya sem nő megfelelő ütemben. Ennek megfelelően sokféle idegrendszeri működészavar lép fel, és gyakoriak az epilepsziás rohamok is. Gyakori az értelmi fogyatékosság, amely általában súlyos fokú. Ehhez mozgászavarok is társulhatnak. A kóros kisfejűség súlyos esetben halálos kimenetelű is lehet. 

A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy a vírus pontosan milyen módon okozza a fejlődési rendellenességet, csak annyi tudható, hogy a Zikával fertőzött anyák magzatainál rendkívül gyakori ez a zavar.

Az orvosok már májusban diagnosztizálták a magzatnál a microcephaliát, de ő ennek ellenére úgy döntött, megtartja a babát, aki most a barcelonai Vall d'Hedbron kórházban született meg. Mint arról a BBC News beszámolt, az anya külföldi utazásai során fertőződött meg a vírussal, bár a pontos helyet nem fedték fel.

GettyImages-535916090
Mario Tama / Getty Images Hungary

Mint az egy közelmúltbeli tanulmányból kiderült, több, mint másfél millió szülőképes nő potenciálisan veszélyeztetett a vírus által Közép- és Dél-Amerikában. A gyógyító vakcina kifejlesztése folyamatban van, sőt, idén az Egyesült Államokban már az első emberi teszteket is engedélyezték, de a kutatók szerint a bárki számára hozzáférhető gyógyszerre biztosan még legalább 2 évet kell várni..

Sajnos a Zika-vírus továbbra is bárhol felütheti a fejét a világon: Spanyolországban a mai napig 190 ismert esetről tudnak a szakértők. Ennek ellenére nálunk nagyon aggódni nem kell, a Zika-vírus elsősorban Dél-Amerikában terjed, bár Spanyolország mellett korábban Nagy-Britanniában és Dániában is észleltek eseteket. Az utóbbiak olyan utazók voltak, akik nemrég jöttek haza valamelyik fertőzöttebb országból.

A Zika-vírus nem terjed cseppfertőzéssel vagy kézfogással. Több trópusi betegséghez hasonlóan szúnyogok, konkrétan az Aedes törzsbe tartozó szúnyogfajok terjesztik. Vagyis akkor kaphatja el az ember, ha fertőzött szúnyog csípi meg. Emellett vérátömlesztéssel és szexuális úton is elkapható, azaz Magyarországon elvileg úgy lehetne elkapni, ha az ember olyasvalakivel él védekezés nélküli szexuális életet, aki nemrég mondjuk Brazíliában járt, és ott megfertőződött.

Terhes nőként arra figyeljen, hogy ha megoldható, ne utazzon az érintett, elsősorban Dél-Amerikai országokba, de néhány ázsiai országban is észleltek szórványos eseteket. Az érintett országok részletes listáját az ÁNTSZ honlapján olvashatja el

Ha mégis feltétlenül muszáj utaznia, egyetlen dolgot tehet, ez pedig a szúnyogok elleni védekezés. Ehhez minden eszközt be kell vetni: legyen szúnyogháló az ablakon és az ágy felett, különösen akkor, ha nappal-délután is alszik, azaz semmi esetre se sziesztázzon egyet fényes nappal a nyitott verandán lévő függőágyban. Viseljen hosszú ujjú ruhát és hosszú nadrágot, zoknival, hogy minél kisebb bőrfelületen találhasson helyet a szúnyog. Emellett pedig rendszeresen fújja be magát szúnyogriasztóval.

Ha várandós, akkor sem kell erről lemondani: vannak forgalomban olyan szúnyogriasztó permetek és kenőcsök, amelyeket terhesen is lehet használni, alaposan olvassa el a használati utasításokat, és tankoljon fel ezekből. És persze lehetőleg ne éljen védekezés nélküli nemi életet a fertőzött országokban, meg egyébként se.

A vírusól korábbi cikkünkben részletesen leírtunk minden tudnivalót.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek