Város, gyerek, kánikula? Tuti túlélőtippek

Fojtogat a hőség, és sehol sem találja a helyét? Legszívesebben mozdulatlanná merevedve feküdné végig a hőhullámot az ágyában, mert a legcsekélyebb mozgás megtételének gondolatára is elkezd folyni az izzadsága? Mégsem teheti meg, hogy nyári álomba merüljön, mert ott van tetszőleges számú gyermeke, akik épp a nyári szünetüket töltik, és mindenképpen valami értelmeset kell csinálnia?

Na akkor elgondolkodik az ember fia-lánya, hogy hol van a városban olyan pont, ahol a hőmérséklet kevesebb, mint a testhőmérséklete, és még valami kellemes programot is rittyenthet az elégedetlenkedő gyerekeknek. Cikkünk erre az esetre kínál néhány alternatívát.

shutterstock 446357473
Shutterstock

A válogatásból kihagytuk a strandokat, mint a kánikulai időtöltés egyik legkézenfekvőbb verzióját, mert nem lehet minden nap strandra menni. 

Ha esélye sincs a nyaralásra és arra, hogy maga mögött hagyja a város forróságtól sugárzó falait, akkor vegye elő az alábbi listát, és szemezgessen! Avagy, nyaraljon a városban!

Menjen moziba! - Biztos talál pár olyan filmet, amit már régóta meg akartak nézni, és köztudott, hogy a multiplexekben nagy erőkkel nyomják a légkondit. Ezzel a programmal minimum két órát elüthet, persze utána még mászkálhatnak az adott plázában is.

Keressen fel egy jégpályát! - Ezt talán nem is kell ragozni... Elég, ha leírjuk, hol talál nyitva tartó műjégpályát a nyár közepén; a BHG Jégpálya a 11. kerületi Soproni úton található, facebook-oldalukon folyamatosan közzéteszik a közönségjég időpontjait. A 4. kerületi, Homoktövis utcai Jégpalota is nyitva van nyáron is, weboldalukon csekkolhatjuk az időpontokat. Nagyon jó érzés belépni a kinti nyári forróságból a jégpályára, és korcsolyával az oldalán a nyár közepén a városban flangálni pedig kifejezetten szórakoztató. Már ha megnézi a szembejövők arckifejezését.

Irány a barlang! - Budapest belterületén is talál párat, ilyen például a Pál-völgyi barlang és a Szemlőhegyi barlang a II. kerületben, valamint a Várbarlang az I. kerületben. Utóbbiban működik egy kissé hátborzongató múzeum is, ha nagyobbak a gyerekek, akkor érdemes ide is benézni; Sziklakórház. Mindenképpen vigyen melegebb ruhát is, mert a barlangok átlaghőmérséklete télen-nyáron 11 fok körül van!

shutterstock 296971724
Ozgur Guvenc / Shutterstock

Menjen el egy pancsolós játszótérre! - Ha szerencséje van, akkor a közelében tudhat egy pancsolós játszóteret, ha nem, akkor következik egy embert próbáló túra, de édes lesz a célba érés. Abban szinte biztosak vagyunk, hogy a gyerekek sokkal jobban bírják a gyűrődést a felnőtteknél, főleg, ha ismerik a célt, vagyis tudják, mire megy ki a játék. Pancsolásra. Újpesten található a Tarzan parki Placcs Placc, ami egy fizetős játszótér, de ha eljutottunk arra a pontra, mikor már azért is fizetnénk bárkinek, ha félóránként pár percig legyezgetne, akkor hajrá. A 11. kerültben nemrég újították fel a Bikás játszóteret, és külön egységet szenteltek a vízi játékoknak. Az Olimpia parkban lévő játszótéren is van egy-két vizes játék, a betonrengetegben ez is megteszi. Az ország egyik legnagyobb pancsolós játszótere Győrben van.

Légkondis játszóház! Egyre több játszóház is légkondicionált, erről a honlapjaikon lehet tájékozódni. Ha nem teljesen biztos a dolgában, a napijegy megvásárlása előtt azért inkább kérdezzen rá, van-e és működik-e, nehogy később a fejét verje a falba. Értelemszerűen, ha kánikulai túléléshez kell a következő szempontokat érdemes szem előtt tartani: 1. legyen napijegy, ne óránként számoljon a kassza. 2. Legyen hol kényelmesen leülni a szülőnek. 3. legyen egy büfé, ahol adnak inni. Ha mindez megvan, dobja be a gyereket az élménybe, fogjon egy jó könyvet, és élvezze, amíg nyugiban ülhet. 

Ha pedig egy vizes játszótér sincs a közelben, szerezzen be egy csomag vízilufit, amiből vízibombákat lehet előállítani – talán mostanra minden játszó rendelkezik legalább egy ivókúttal! Biztosak vagyunk benne, hogy egy idő után a környék összes gyerek be fog szállni a vízicsatába! Hűt is, szórakoztat is, mi kell még?! Viszont a szétdurrant színes lufidarabkákat távozás előtt szedjék össze, otthagyni nem jó fej dolog. 

Önök hova menekülnek, ha őrült nagy a meleg, viszont kell valami gyerekes program?

Oszd meg másokkal is!
Mustra