Ki hitte volna: a nők nyakába szakad a gyerek nyáron

Nyári szünetben a gyermekek elhelyezése mindig nagy problémát szokott jelenteni, de a Regio játék felmérése alapján Magyarországon 100 családból 4 olyan van, ahol a nyári szünet idejére csak az apa vállalja a gyermekfelügyeletet, míg (meglepetés!) 100 családból 75-ben kizárólag az anya. Nahát, gondolom, önök is nagyon megdöbbentek ezen. (A fennmaradó nagyjából 20 százalék megosztozik a feladaton.) 

Ha minden kötél szakad, felvigyázóként a szülők után a nagyszülő a leggyakoribb opció, amit a táboroztatás követ – derült ki a kutatásból. A családok persze igyekeznek nyári játékokkal is lekötni a szünetet töltő gyereket, erre egy-egy vásárlás alkalmával átlagosan 6400 forintot költenek.

A szinte folyamatos nyári gyermekfelügyelet megoldása csak minden harmadik családban okoz némi fejfájást, illetve komolyabb terhet. A feladatot túlnyomó részben maguk a szülők végzik, leginkább az anyukák. 4 családból 3-ban csak ők vigyáznak tartósan a szünidejét töltő gyerekre, a fordított helyzet ugyanakkor igen ritka: 100 férfiből csak minden 4. vállalja az otthon tartózkodást, míg a családok közel negyedénél apa és anya igyekszik ezt arányosan elosztva megoldani.

Ha nincs kire hagyni a gyereket, akkor a nagyszülő a favorit, 10 családból 9 hagyatkozik a nagymamára és nagypapára. A második legnépszerűbb alternatíva a nyári tábor, ezt a szülők kétharmada veti be.

„A családok kétharmada maximum 1 hétig táboroztatja a gyermeket nyáron, 7 napért a többség 20-40 ezer forint közötti összeget hajlandó fizetni” – beszélt a kutatásról Gyaraki Dávid, a Regió játék marketingvezetője.

6400 forint nyári játékokra

A kutatásból az is kiderült, hogy hétköznap a 14 év alattiak negyede 3-5 órát, míg közel felük 5 óránál is többet tölt kint, hétvégén pedig még ennél is magasabb a napon töltött órák száma, a szülők többsége saját bevallása szerint naponta kétszer is bekeni ilyenkor a gyerekét fényvédő krémmel.  A sok szabadban töltött idő egyébként a nyári játékvásárlási szokásokban is megmutatkozik, melyre a szülők átlagosan 6400 forintot költenek.

A szülőket egyébként leginkább az okoseszközök használata osztja meg. Egynegyedük egyáltalán nem ad tabletet vagy okostelefont 14 év alatti gyermeke kezébe, közel 40 százalékuk valamilyen szabály szerint már engedélyezi a használatot, míg szintén 40 százalék csak kritikus helyzetekben – ilyen például a nyaralás és utazás – bólint rá.

 A legnépszerűbb termékkategóriákat rangsoroló top 10-es lista első 6 helyezettje kültéri: a legjobban a felfújható strand- és homokozójátékok, valamint a labdák fogynak, míg rossz idő esetén a gyerekeket kreatívan lekötő játékokhoz fordulnak a családok, ekkor leggyakrabban társasok és kirakósok kerülnek a kosárba.

Top 10 termékkategória/terméktípus nyáron

1. Felfújható strandjátékok

2. Homokozójátékok

3. Labdák

4. Lábbal hajtós játékok, roller, kismotor

5. Szabadtéri játékok, hinta, csúszda

6. Vízipisztolyok

7. Kreatív termékek

8. Írószerek, tolltartók, iskolai felszerelés

9. Társasjátékok

10. Kirakós

shutterstock 292955825
Shutterstock
Oszd meg másokkal is!
Mustra