Ingyen küldheti Amerikába táborozni a gyereket

Március 8-ig lehet beadni a pályázatot az Amerikai Nagykövetségre, hogy 16-18 év közötti gyereke egy hónapos amerikai ösztöndíjat kapjon. A Benjamin Franklin nyári iskola minden költségét, beleértve az utazást is, a követség állja. 

A jelentkezési lapot március 8-ig lehet leadni, olyan gyereketeket keresnek, akik érdeklődnek az európai és amerikai fiatalságot egyaránt érintő globális problémák iránt. Interaktív foglalkozásokon, workshopokon, kulturális programokon és tanulmányi kirándulásokon is részt vesznek. Jobban megismerik a  demokratikus berendezkedést, az önkéntes szolgálatot, a konfliktuskezelést, problémamegoldást, a kritikai gondolkodásmódot, de a kommunikációs képességüket is fejlesztik, miközben a toleranciáról, a különbözőségek elfogadásáról is szó esik, sőt az amerikai családok életébe is betekintést nyerhetnek.

Olyan fiatalok jelentkezését várják, akiknek nincs előzetes tapasztalatuk amerikai tanulmányokban, akiket érdekel a diplomácia, a transzatlanti  kapcsolatok, a közösségi szolgálat vagy éppen a szabad sajtó. Érett, jó kapcsolatteremtő képességgel és nyitott gondolkozással rendelkező gyerekek jelentkezhetnek sikerrel. Persze elengedhetetlen a jó angol nyelvtudás, és szeretnék látni, hogy valóban elkötelezettek  a  program és az azt lezáró utógondozáson való részvételben is. A pályázat beadása után pedig egy vagy két fordulós interjúra is számíthatnak a jelöltek. 

shutterstock 153283556
Fotó: Shutterstock

A jelentkezés menete

1. A követség weboldalán közzétett kérdéseket és az arra adott válaszokat egy word dokumentumban kell elküldeni a benfranklinbudapest@state.gov email-címre, pdf-et nem fogadnak el.

2. Ugyanerre az emailcímre kell küldeni egy angol nyelvű ajánlólevelet a gyerek egyik tanárától, ebben a tanuláshoz való viszonyról és a gyerek személyiségéről is kérnek jellemzést. 

3. A fenti dokumentumoknak március 8 előtt meg kell érkeznie, az ezt követően érkező jelentkezéseket nem veszik figyelembe. Ha valaki a küldést követően egy napon belül nem kap visszajelzést, azt kérik, küldje újra a jelentkezését.

4. Március 8 után értékelik a jelentkezéseket, és ekkor kerül sor az első körös kiválasztásra, amelyben előnyben részesítik azokat, akiknek nincsen korábbi Egyesült Államokbeli tanulmányi tapasztalata. Ekkor értesítik azokat is, akik nem jutottak be a rövidített listára.

5. A kiválasztott jelentkezőket személyes interjúra hívják, amelyet egy második is követhet. Két jelöltet választanak ki végül, egy első és egy második jelöltet.

6. Minden jelentkezőt értesíteni fognak arról, milyen döntés született.