Félti a lányát és közben szexista vicceket mesél?

Bár Norvégiában készült, sajnos Magyarországon is aktuális témát dolgoz fel a CARE Norway legújabb videója, amelyben egy lány édesapjához írt fiktív levelét olvassák fel. Ebből kiderül, hogy még meg sem született, de már most tudja, milyen szexista megjegyzésekkel kell majd szembenéznie életében - részben köszönhetően azoknak a sértő és hímsoviniszta, a nőket lekezelő vicceknek, amiket az édesapja is mesél a haverjainak, persze "mindezt csak poénból". Itt lent nemcsak a kisfilmet nézheti meg, de az angolul nem tudó olvasóinknak le is fordítottuk a narrációt, így ők is megtudhatják, miket hoz fel a lány kezdve a 14 éves korában kapott "ribi" megjegyzésektől egészen a megerőszakolásáig.

A jó apák igyekeznek megvédeni a lányaikat minden rossztól - de hogy lehet, hogy ugyanezek az emberek munkában vagy munka után szexista viccekkel szórakoztatják egymást a haverjaikkal? Többek között erre is szeretné felhívni a CARE Norway videója, amit itt lent mutatunk, alatta pedig a magyar szövegét. 

"Kedves Apa!

 Köszönöm szépen, hogy figyelsz rám – úgy, hogy még meg sem születtem. Szeretnék egy szívességet kérni: figyelem, a fiúkról van szó. Mivel lánynak születek majd, így 14 éves koromra az osztálytársaim ribinek fognak majd hívni – természetesen „csak viccből”, hiszen a fiúk csinálnak ilyet. Te pedig aggódni fogsz – meg tudom érdeni. Talán te is épp ezt csináltad, amikor fiatal voltál, hogy bevágódj a srácoknál. Biztos vagyok abban, hogy „te nem úgy gondoltad”, de az emberek egy része nem fogja érteni a viccet. Mire 16 éves leszek, addigra már jó pár srác megpróbál benyúlni majd a nadrágomba és mivel olyan részeg leszek, hogy egyenesen állni nem tudok majd, hiába mondom, hogy nem akarom, a legtöbben csak nevetnek majd. Vicces, mi? Ha látnál, biztosan szégyellnéd magad, hiszen szétcsúszottnak tűnök.

Nem csoda, hogy 21 éves koromban megerőszakolnak. Hazafelé este, egy taxiban, amit az a srác vezet, akinek az apjával együtt szoktál úszni. A pasi, aki mindig sértő vicceket mesélt – amik persze „csak poén volt”, így te nevettél. Hogyan is tudhattad volna, hogy végül pont így fog végződni? Hiszen csak ártatlan viccek voltak, amiken te udvariasan mosolyogtál. De egy fiú ezeken a „vicceken” nevelődött fel.

Végül találkozom Mr. Tökéletessel, és annyira boldog vagy, hiszen imád engem, apa. Ő okos, jó állása van és hozzád hasonlóan télen ő is sífutásra jár. De egy nap megszűnik Mr. Tökéletesnek lenni – és nem tudom, hogy miért. Várjunk csak, lehet, hogy túlreagálom? Egy dolgot tudok: nem vagyok áldozat típus. Úgy neveltek, hogy erős és független nő legyek, de egy éjszaka belelt nála a pohár: a munka, a közelgő esküvő szervezése – és egyszer csak ribinek hív, pont úgy, ahogy te is tetted egy lánnyal a középiskolában. Aztán egy nap megüt – de tudom, hogy néha túl sok vagyok és idegesítő is és még mindig a tökéletes pár vagyunk, és összezavarodom, szeretem őt, gyűlölöm őt, és nem vagyok benne biztos, hogy talán nem én csináltam-e valamit rosszul. Egy nap megpróbál megölni, el is ájulok. Hiába van PhD-m, jó állásom, hiába szeretnek a barátaim és neveltek jó körülmények között, senki nem látta ezt jönni.

Kedves Apa! Ez a szívesség, amit szeretnék kérni: az egyik dolog mindig egy másikhoz vezet – ezért bele se kezdj, nehogy elterjedjen. Ne engedd, hogy a fiútestvéreim ribinek szólíthassanak lányokat, mivel nem azok. Viszont egy nap egy kisfiú azt hiheti tévesen, hogy az. Ne hagyd, hogy a haverjaid sértő vicceket meséljenek neked a medencében, mert minden vicc mögött van valami igazság. Kedves Apa, tudom, hogy megvédesz majd. Oroszlánoktól, tigrisektől, fegyverektől, autóktól, még a sushitól is, gondolkodás nélkül, és eszedbe sem fog jutni, hogy közben magadért aggódj. Lánynak születek, kérlek tégy meg mindent, amit csak tudsz."

Ha többet szeretne tudni a kampányról, nézzen szét a weboldalon vagy keressen rá a DearDaddy hashtagre a közösségi médiában!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek