Szakirodalom: este 9-kor még tévézik az elsős

Iskolába megy jövőre a fiam, ezért előfizettünk az óvodában terjesztett Panda Peti iskolás lesz sorozatra, hadd szokja a gyerek a klímát. A kezdőcsomagban található könyv az első osztályos olvasókönyvre hasonlít, és egyébként jól összeválogatott mesék, versek vannak benne.  Csakhogy rögtön a hatodik oldalon a kisiskolás életmód csúnya félreértésére bukkantunk.

Részlet a NOVUM kiadó: Panda Peti iskolás lesz c. könyvéből
Részlet a NOVUM kiadó: Panda Peti iskolás lesz c. könyvéből

Az Ébresztő című vers részletének illusztrációja egy kisgyerek napirendjének a fontosabb állomásait mutatja be, meglehetősen liberális felfogásban. A képen a kislány reggel hétkor ébred, majd délben ebédel, ez még rendben is van, reális lehet.

Ez után, délután egy órakor vidáman ugrókötelezik - csak üdvözölni tudjuk, ha ez valóban összejön a jelenlegi kisiskolásoknak. A tanulásról nincs kép, de ne legyünk szőrösszívűek, az élet nem csak a kötelességekről szól.

Elsősünk azonban a következő képen este kilenckor még tágra nyitott szemekkel ül a tévé előtt, ki tudja, mit nézhet, az arckifejezéséből ítélve lehet a nyolcadik utas a halál is, román szinkronnal. Szerencsére azonban a műsor nem zaklathatta fel túlságosan, mert éjjel tízkor már nyugodt arccal álmodik. Végül is a reggel hetes kelésig még van kilenc órája kialudni magát.

Panda Peti alig várja, hogy iskolás legyen, mert akkor este kilenckor még tévézhet
Panda Peti alig várja, hogy iskolás legyen, mert akkor este kilenckor még tévézhet

Nekem egyébként az volt a tervem, hogy – ha már ott van az óra a képeken, egy kicsit azt is tanulmányozzuk a gyerekkel, baja nem lehet belőle. Szerencsére, mivel nincsenek számok a számlapon (minek az egy óvodásnak!) ezt a tervet hamar feladtam, így nem kapott vérszemet a kisfiam, és nem kezdte el követelni a kilenc órai tévézést a fél kilences lefekvés helyett, a szakirodalomra hivatkozva.

Oszd meg másokkal is!
Mustra