Hálapénzt kért, vagyonelkobzást kapott

Hiába volt 13 vádlottja annak a vesztegetési pernek, amelyben a vád szerint az Állami Egészségügyi Központ dolgozói 2007 április és 2008 júliusa között legalább 20 esetben kértek pénzt kismamáktól, a balhét mégis egyetlen szülésznő vitte el – olvasható a hvg.hu-n. Őt vagyonelkobzásra és pénzbüntetésre ítélte a Kúria, míg a többi orvost próbára bocsátották.

A tanúként kihallgatott kismamák és a családtagok beszámolói szerint a vádlottak vesztegetést követtek el azzal, hogy a kezelések során "Ugye tudja, hogy illik megköszönni a kezelést?" és ehhez hasonló kérdésekkel sugalmazták, hogy itt bizony - bár állami intézményről van szó - fizetni kell.

Hasonló eset egyébként tavaly is volt: tavaly márciusban a Fővárosi Törvényszék kijelentette, hogy konkrét összeget előre kérni az államilag finanszírozott egészségügyi ellátásért nem csupán erkölcsileg elítélendő, hanem bűncselekmény.

150789442
Ulrich Baumgarten / Europress / Getty

Május 5-i ítélethozatal

A Kúria kedden végül vesztegetés miatt bűnösnek mondott ki több nőgyógyászt és szülésznőt, mert pénzt kértek az ellátásért. Az egyik szülésznőt ítélték összesen 95 ezer forintos pénzbüntetésre és vagyonelkobzásra, a vádlottak nagy részét büntetés kiszabása nélkül próbára bocsátották, volt, aki megrovást kapott, több vádlottat pedig felmentettek.

Mi minősül hálapénznek

A Kúria szerint hálapénznek csak az minősül, amit a beteg elégedettsége kifejezéseként a kezelés után, önként ad, abban az esetben nem lehet bűncselekményről beszélni. Az e fajta hálapénznek csupán munkajogi következményei lehetnek és adóköteles jövedelemnek számít – olvasható az állásfoglalás a hvg.hu-n. Az említett esetben viszont államilag finanszírozott egészségügyi ellátást megelőzően történt célozgatás vagy nyomatékos kérés, és ennek folyamán kaptak vagy kezeltek pénzt.

A védelem oldaláról

A védők többek között azzal érveltek, hogy a vádlottak csupán tájékoztatást adtak arról, hogy milyen ellátás után milyen ajándékokat szoktak kapni, mások szerint nem lehet eltekinteni a társadalmi környezettől, ugyanis sokan hallgatólagusan tudomásul veszi az évtizedek óta alacsony orvosi fizetések ilyen jellegű kiegészéítésének gyakorlatát. Ön mit gondol? Mondja el nekünk a lenti szavazóbox segítségével vagy hozzászólásban!

Ön mit gondol?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek