Tavaszi könyvajánló 2 és 6 év közöttieknek

Bár már túlvagyunk a húsvéton, a nyúl nemcsak az ünnephez kapcsolódik – ráadásul sok olyan nyulas témájú könyv akad, amely évszaktól függetlenül izgalmas lehet. A legújabb nyulas, tavaszi témájú gyerekkönyvekből válogattunk 2-6 éves korig. 

Rotraut Susanne Berner: Misu, a kisnyuszi (nyúlfarknyi történetek)

B1335632

Mókás-kedves állatok, sok-sok rejtett humor a képeken - Rotraut Susanne Berner német illusztrátor munkái közel tíz éve jelennek meg magyarul is. Az évszakokhoz igazodó böngészők után most íróként is bemutatkozik. A Misu, a kisnyuszi kötetben 29 valóban nyúlfarknyi történetet fért bele.

A rövid mesék kis hőse éppen próbál leszokni a pelenkáról, ismerkedik a számokkal, felfedezi a világot a szülőkkel, nagyszülőkkel. Nem történik vele sem több, sem kevesebb, mint egy átlagos 2-5 év közötti gyerekkel. A szúrós szakállú, sok sütit majszoló rokonait nem kedveli, néha válogatós, gyakran változtatja a kedvenceit, igyekszik kikerülni a fogmosást. És persze minden nap tanul valami fontosat, például, hogy mit jelent a felelősség, a barátság, vagy hogy miért nincs nyáron karácsony. Hűséges plüssállatai mindenhová elkísérik, a nagyitől pedig nem lehet teljesíthetetlent kérni. Aranyos, biztonságos világa évszaktól függetlenül bármikor mesélhető.

2-5 éveseknek
Pozsonyi Pagony
64 oldal

Annie M. G. Schmidt – Fiep Westendrop: Janó és Janka tavaszi meséi

B1321028

Ha ajándékba olyan mesekönyvet keresünk, amiben vegyesen vannak húsvétos és tavaszi mesék, ez a kötet tökéletes lesz.

A holland sztárpáros Janóját és Jankáját biztosan nem kell bemutatni. A két árnyékgyerek természetesen tavasszal is elemében van. Tojást festenek, a fűben csokit keresnek – de ami ennél is izgalmasabb, környékükön sorozatban születnek a kisállatok. Megtanulják, mit szabad és mit nem a cicák, birkák, fiókák körül, néha persze mellényúlnak, de szerencsére sosem végzetesen.

A humoros történetekbe sok hasznos tudnivalót is elrejtettek a szerzők, például, hogy miért tilos a madárfészkekhez közel menni, hogyan bánjunk az állatkölyökkel. És szülőbarát módon arra buzdít, hogy a cuki állatokat messziről csodáljuk ahelyett, hogy összefogdossuk vagy hazacipeljük mindet.


3-6 éveseknek
Pozsonyi Pagony
48 oldal

Szegedi Katalin: Álomcirkusz

B1288856

A magyar gyerekkönyv-illusztrátorok egyik legjobbja, Szegedi Katalin nemcsak érzékeny megálmodója a meséknek, hanem több történet szerzője is. Ilyen volt a kövérkés Lenkáról és a szemüveges Palkóról szóló könyv, és a most újra megjelent Álomcirkusz is.

A mesét a szerző akvarelljei illusztrálják, a kötet éppen attól lesz egyedi, hogy mennyire szerethetőek a képek, mint a  lakodalomba bicikliző menyasszony, ezek adnak egyedi, légies keretet a történetnek..

Van valahol egy ostorcsattogástól hangos cirkusz, amelynek a társulata kizárólag nyulakból áll, és ahol egy szuperszigorú igazgató, Don Alvaro diktátoroskodik. Szegedi Katalin könyveiben a hétköznapok nehézségei azonban feloldódnak a lebegő, varázslatos képekben és a mesevilágban.

A keménytáblás, gazdagon illusztrált oldalakon most egy kötéltáncos és egy zenebohóc sorsa fonódik össze. A szerelem ereje ezúttal is mindent legyőz, és segít megvalósítani a legnagyobb álmokat is. Az álomcirkusz társulata végül tíz lány és tíz fiú gyereknyúlból áll fel.

3-6 éveseknek
Csimota Kiadó
40 oldal

Rippl Renáta: Piroska, a hófehér nyuszi

B1339649

A Grimm-terstvérek Piroska és a farkasa úgy látszik, kiapadhatatlan ötletforrás. Rippl Renáta korábbi munkái között volt már nagy gyerekklasszikus (Benedek Elektől A csúnya királyfi és a szép királykisasszony), ezúttal viszont bátrabban nyúlt a történethez. Illusztrációi most is frissek, életvidámak, pont olyanok, amilyennek elképzelünk egy hófehér nyuszit, aki szereti a répatortát.

A Piroska és a farkas változataiban mindig az a legérdekesebb, hogy a horrort miként próbálják megszelídíteni. Rippl Renátánál a nagymama és Piroska befalására csak egy félmondatnyi utalás történik, az illusztráció pedig azt jeleníti meg, ahogy a farkas kényelmesen tág gyomrában az áldozatok megörülnek egymásnak. A vadász (akit most egy vizsla alakít) sem áll neki trancsírozni, a köptetőre bízza a dolgot. A végén meg jól besütiznek. Hogy az olvasó se maradjon ki, a mese végén nyuszi-Piroska híres répatortájának receptjét is közzétették.

3-6 éveseknek
Kolibri Kiadó
36 oldal

Oszd meg másokkal is!
Mustra