Kvíz: létező magyar keresztnév vagy kitalált szó?

Az elmúlt napokban fél Magyarország a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének december elején közzétett (egészen pontosan frissített) utónévlistáján nevet. Ez a két dokumentum (külön a férfi és a női nevek) tartalmazza azokat a keresztneveket, amelyeket hivatalosan viselhetünk mi vagy adhatunk gyermekeinknek születésükkor.

Minden korszaknak megvannak a "sláger" nevei, most például a csecsemők nagy része kapja a Máté, Bence, Kristóf vagy Hanna, Panka nevet, sokszor akadnak azonban ennél szokatlanabbak, sőt, viccesek is. A poszt végén található kvízünkben fele-fele arányban szerepelnek olyan nevek, amelyek - bár nehezen hihetően, de - valósak és olyanok is, amik a fantáziánk szülöttei. Az ön feladata, hogy megtippelje, éppen melyiket látja.

Rossz hír: a gyerekét nem fogják soha Zsédának hívni

Nem minden (kitalált) szóból lehet keresztnév, léteznek alapelvek a nevek jóváhagyására. Ha magyar állampolgárok olyan nevet szeretnének bejegyeztetni, amely nem található meg a listában, ezt a nevet hivatalos eljárásban kérvényezniük kell. Az MTA Nyelvtudományi Intézetében a nyelvész (pl. névtanos, nyelvtörténész, pszicholingvista, szociolingvista) szakemberekből álló Utónévbizottság szakvéleményt készít a kérvényezett név bejegyezhetőségéről.

Tudta például, hogy az ősmagyarnak tartott utóneveket csak akkor ajánlják bejegyzésre, ha hiteles írott források alapján meggyőződnek arról, hogy a név a középkorban valóban használatos volt személynévként, vagy a népköltészetben, illetve a klasszikus irodalmi művekben keresztnévként szerepelt? Továbbá nem javasolnak bejegyzésre földrajzi névként, márkanévként és művésznévként használt alakokat (pl. Gyimes, Benetton, Zséda) illetve olyat, amely hangzásában, jelentésében a gyerek személyiségfejlődésére nézve a későbbiekben káros lehet, amely miatt később csúfolhatják, kiközösíthetik őt.

Minden kérdés megválaszolására 12 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek