A tanulási nehézségek okai

A tanulási nehézségek elsődleges tünetei, és a sikertelenség, kudarc után kialakult másodlagos tünetek boncolgatása után az okokra voltunk kíváncsiak. Kelemenné Lukács Pendzsi fejlesztőpedagógus szerint elsődleges okok a sérülések lehetnek.

  • Ilyen sérülés a terhesség alatti sérülés (pl. az anya dohányzik, iszik, gyógyszert szed, a vegyszerek, terhességi toxikózis stb.). 
  • A szülés körüli sérülések (pl. méhen belüli megnyomódás, nyakra tekeredett köldökzsinór, szülést gyorsító gyógyszerek, fogók, elhúzódó, visszatartott szülések túlhordás, vagy a koraszülés.).
  • Tanulási nehézséget okozhat az is, ha betegek az érzékszervek. Látási betegségek gátolhatják a térlátást, a szem-kéz koordinációt, okozhat látótérkiesést, stb. A hallássérülés okozhat meglassúbbodott beszédhallást, beszédértést, zöngés-zöngétlen hangok keverését, időtartam hosszúságának hibás észlelését. Halláskárosodást akár egy idült orrmandula gyulladás, vagy középfültő gyulladás is okozhat. 
  • A beszédfejlődés rendellenességei is jelzés lehet számunkra. (A megkésett beszédfejlődés, az élettani pöszeség utáni beszédhibák, a hiányos kulturális háttér okozta szegényes szókincs, stb.)
  • Felgyorsult világunk millió ingerrel bombázzák gyermekeinket. Ezeket az ingereket a gyermeki idegrendszer nem tudja szelektálni. A rengeteg információ, inger frusztrálttá teszi a gyereket.
shutterstock 152908634

"Sajnos a televízió, a különféle fény és hangingerek is a mindennapi élet jelentős részét teszi ki. A mozgókép a vesztibuláris területeket ingerli, ami örömélményt nyújt. Tudjuk, hogy az örömélmény arra készteti az embert, hogy újra és újra átélje azt. Ezért a televíziózás függőséget okoz, a válogatás nélküli tévézés pedig árt az idegrendszernek, a pszichének" - magyarázta a szakember.

"Ráadásul nem engedi a fantáziát fejlődni. Míg az élő mese lehetőséget ad arra, hogy a mesét képi formában maga jelenítse meg a gyermek, addig a filmek eleve készen nyújtják ezt. Mint tudjuk, minden alkotó tevékenység alapja a teremtő képzelet. Arról meg ne is beszéljünk, milyen témákat, karaktereket nyújtanak egyes silány mesefilmek. Helyes az lenne, ha válogatott meséket a szülővel közösen nézne a gyermek, hogy a felmerülő kérdésekre azonnal válasz kaphatnának. Sok családban az esti mese már csak egy mesefilm megnézése és sajnos kezd eltűnni az ágyba bújós felolvasás. A szülő szerepét átveszi az elektromos pásztor, vagyis a televízió, videó, és a számítógépes játék. Tudjuk, hogy a jövő útja a számítógép, de nem mindegy mikor és milyen minőségben találkozik ezzel a gyermek. A legnagyobb baj, hogy mindezt magára hagyva teszi, nincs kivel megbeszélni, nincs kivel feldolgozni az élményt" - tette hozzá Kelemenné Lukács Pendzsi.

  • Az öröklődés is szerepet játszhat a tanulási nehézségek kialakulásában. A dyslexiás gyermekek családjában akár 50 százalékban kimutatható családi előzmény. Az öröklődés következtében a fiúk a veszélyeztetettebbek.

"Sajnos, még oktatási rendszerünk sem tartja szem előtt azt a tényt, hogy a két nem közül a fiúk később érnek meg. Ezáltal már az iskolakezdés sem korrekt a fiúkkal szemben, akik sokszor akár egy év biológiai éretlenség leküzdésére vannak kényszerítve azzal, hogy a lányokkal egy időben kell kezdeniük az iskolát. A legújabb hat éves beiskolázási törvény meg aztán még inkább rajtuk csapódik le" - mondta a fejlesztőpedagógus. 

  • Tanulási nehézséget okozhat a szociálisan nehéz, ingerszegény környezeti kultúra.
  • A rendezetlen családi háttér. A zűrös, esetleg agresszív környezet. Erős nyomot hagy, ha a szülők rosszul élnek, de a válás szintúgy.
  • Az idegrendszer éretlensége szintén kockázati tényező. Ha az idegrendszer éretlen, igen magas, akár 70 százalékban is okozhat tanulási nehézséget. Az idegrendszer éretlensége gyakran jár a mozgás fejletlenségével. A nagymozgások összerendezetlenek, az elemi mozgásokhoz kapcsolódó érzékelő- és irányító központok tökéletlenül működnek. Az ingerületvezetés meglassúbbodott, bizonytalan. 
  • Tanulási nehézséget okozhatnak lelki okok, lelki traumák is.
  • Helytelen oktatási módszerek is okozhatnak tanulási nehézséget.
  • Sőt, a szekember szerint a rosszul megválasztott tanító is. 
Oszd meg másokkal is!
Mustra