no

Titkos üzenet a gyerekeknek

Egy spanyol alapítvány érdekes kezdeményezést indított útjára. Olyan köztéri reklámokat helyeztek ki, amelyeken mást lát az, aki felnőtt magasságból szemléli őket, és mást az, akinek a szemmagassága 135 centi alatt van. A hirdetést kifejezetten olyan gyerekek számára tervezték, akik a bántalmazójukkal utaznak együtt.

A felnőttek egy szomorú gyereket látnak a plakáton, az üzenet pedig körülbelül ez: "a gyermekbántalmazás gyakran csak a szenvedő gyerek számára látható". A plakát gyerekek magasságából látható verziójában viszont egy kék foltokkal tarkított arcú fiú mellett egy telefonszám és a következő üzenet tűnik fel: "Hívj fel minket, ha valaki bánt, és segítünk".

A nyilvánvalóan jószándékú kampány hasznosságával kapcsolatban heves vita bontakozott ki. Egyrészt sokan vonják kétségbe, hogy az érintett gyerekek valóban mernének telefonálni - és ha megtennék, nem lenne-e annak később még súlyosabb bántalmazás a következménye. De olyan dolgokon is fennakadtak az emberek, mint például, hogy képesek-e egy 135 centinél kisebb átlagos képességű gyerekek elolvasni és értelmezni egy ilyen üzenetet.

És persze felmerült az is, hogy ezt az eszközt vajon milyen hamar fogják felfedezni más hirdetők is, és mennyi időbe tellhet az, hogy megjelenjenek azok a reklámok, ahol majd a gyereknek próbálnak célzottan eladni mindenféle terméket.

Mit gondolnak a kezdeményezésről, segíthet a bántalmazott gyerekeknek? És tartanak tőle, hogy legközelebb már az lesz ott, hogy Szólj anyádnak, vegyen neked Bakugánt?

Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek