Ha meghalt a gyerek, szülhetsz még egyet

Idén márciusban arról írtak a kínai és nemzetközi lapok, hogy a hetvenes évek legvégén bevezetett kínai családtervezési program, az "egykepolitika" valamelyest enyhülni fog, de általánosságban azért továbbra is életben marad.

A bejelentés meglepetést okozott, mert már sokan azt gondolták, eltörlik a szabályozást, és egy tanácsadó testület is a "két gyermek politikára" való átállást javasolta emberjogi, gazdasági és társadalmi okok miatt, valamint a helyi és nemzetközi kritikák is elszaporodtak az utóbbi időkben. Botrányok, tudományos kutatások, demográfusok és más társadalom- és gazdaságtudományi szakemberek irányítják a figyelmet a kínai, államilag szabályozott népességszabályozás visszásságaira.

57367492

Röviden az egy gyermek politika lényege, hogy az állam megbünteti a többgyermekes családokat, mégpedig elég jelentős összeggel és mindenféle alanyi jogon járó juttatás megvonásával (orvosi ellátás, ingyenes óvoda, iskola, munkahely elveszése), amit sokan nem tudnak vállalni. De az is előfordult, hogy abortuszra, sterilizálásra kényszerítettek nőket.

Megrázó esetek reflektorfényben és a valóság

Tavaly világszerte óriási botrányt okozott egy, a Twitteren megjelent bejegyzésből indult, a nemzetközi médiumokban tálalt eset, amely egy huszonéves kínai házaspár szomorú történetét taglalta. Az apa arról számolt be, hogy héthónapos terhes feleségét távollétében a hatóság emberei erőszakkal abortuszra, pontosabban injekcióval megölt magzatának megszülésére kényszerítették. Minderre azért került sor, mert a családnak ez lett volna a második gyermeke, s az emiatt kirótt büntetésre nem sikerült összeszedniük a 40 ezer jüant (1,5 millió forintot). Akkor, a nagy nyilvánosság nyomására a hatalom elismerte, hogy túlkapás történt, kártérítést is fizettek (2,6 millió forint) nekik, és több embert is elbocsátottak, akik részt vettek a nő meghurcoltatásában.

A valóságban azonban állítólag nem kell ennyire brutálisnak elképzelni az állami születésszabályozást, legalábbis egy újságíró, Leslie T. Chang, aki tíz évig élt Kínában, ezt állítja. A kissé furcsa értékítéletű amerikai-kínai nő azt mondja, hogy az egy gyermek politika leginkább egy kétségbeesett kísérletre hasonlít, mintha az állam csak olykor-olykor csapna le, de valódi kontrollt nem tud gyakorolni ennyi ember felett, s ezt a ziccert sokan ki is használják.

A ténylegesen ellenőrzött emberek közé főként csak az állami alkalmazottak és a bejelentett lakhelyű városiak tartoznak, őket valóban tudják követni, ellenőrizni, így náluk történhetnek megalázó esetek. De Chang kint tartózkodása alatt számos családot megismert, amelyek jelentős részében a két gyerek volt, de ismert háromgyerekes városiakat is. A fejlett országrészekben, mint a Made in China-iparvárosokban, köztük Donggauban is már régóta elég gyakori a két vagy több gyerekes család. A nőknek évente kell küldeniük az orvosuktól egy igazolást, miszerint nem terhesek, de nincs senki, aki ezt valóban ellenőrizné. Van, aki lefizeti orvosát, más még igazolást sem küld az államnak, mégsem történik semmi. Főleg a nagyvárosokban, ahol könnyen lehet lakhelyet változtatni, vagy sok a bevándorló, megszokott ez a módszer. De az is gyakori, hogy valaki a szülőházában van bejelentve, pedig már tizenéve egészen máshol él. És ott vannak a gazdagok, akiket a kiszabott bírságok, állami támogatások, juttatások megvonása sem gátol meg abban, hogy egynél több gyermeket vállaljanak.

A lakosság kétharmadát érinti valamilyen enyhítés

Mindamellett, hogy sokan ki tudják játszani a rendszert, vannak, akik hivatalosan is igénybe vehetik a családtervezésre vonatkozó enyhítő körülményeket, és valamilyen okból jogosultak két gyermek vállalására is. Egy 2009-es adat szerint a lakosság kétharmada tartozik ebbe a körbe.

Alapból a városokban csak egy gyerek megengedett, de vidéken, ha az elsőszülött lány vagy valamilyen fogyatékkal született, akkor hivatalosan is lehet testvére. A 2008-as nagy erejű szecsuáni földrengés miatt elhunyt gyerekek helyett is vállalhattak a gyermeküket elvesztő családok újabb gyermeket. [Bájos, nem? a szerk.]

87139082

A fejlettebb régiókban, mint Sanghaj vagy Tiencsin olyan enyhítést vezettek be, hogy egy házaspár akkor is vállalhat második gyereket, ha vagy az apa vagy az anya egyedüli gyerek volt. Korábban erre csak akkor volt lehetőség, ha mindkét szülő egyke volt. A márciusi bejelentésben újabb engedményeket hirdettek, mégpedig több tartományban (Sanghaj, Tiencsin, Liaoning, Csilin, Csiangszu, Anhuj és Fucsien) is lehet már két gyermeket nevelni.

Túl sok a fiú, ebből baj lehet

Ami nyugati emberként nehezen felfogható, az az, hogy a fiúgyermeket még most is sokkal többre tartják, mint a lányt, hiszen úgy vélik, munkájával hasznosabb tagja lehet a társadalomnak, ezért gyakran vetetik el a lány magzatokat, és az sem ritka, hogy az anya akár a családdal együttműködve csecsemőgyilkosságot követ el, vagy egyszerűen eladja lánygyermekét. A gyermekkereskedelem, a gyermekek bántalmazása és a gyermek prostitúció virágzik ilyen társadalmi környezetben.

129625638

2011-ben egy kanadai tanulmányban (megjelent: Canadian Medical Association Journal (CMAJ) arra hívták fel a figyelmet, hogy ha nem történik változás a fiú utódok előnyben részesítése terén, akkor húsz év múlva 10-20 százalékkal több lesz a férfi, mint a nő. Emiatt pedig sokan nem fognak párt találni maguknak, nem tudnak megházasodni és utódokat nemzeni. A tanulmányban arra is kitértek, hogy ha az emberek nem tudnak párt találni, akkor pszichés zavarok léphetnek fel, megnőhet az erőszakos cselekedetek, például gyilkosságok, rablások száma is. Gazdasági szempontokból nézve, ha nem születik elég utód, aki fenntartsa a Kínában is elöregedő társadalmat, akkor a gazdaság is súlyos válságba kerülhet.

A kínai népesedési és családtervezési bizottság legfrissebb adatai szerint 2012-ben minden megszületett 100 lányra 117,7 fiú jutott, miközben az emberi arányszámok átlagosan 105 fiúra jutó 100 lánynál kiegyenlítettek. Az észak-kínai Henan és a dél-kínai Hainan tartományokban 130-nál is több fiú születik 100 lányra. Ezt az aránytalanságot és a benne rejlő potenciális problémákat a kínai vezetés is kezdi belátni, s azt tervezik, hogy a nemek arányát 2015-re 100:115-re állítják be.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek