Anyabarát munkahelyek: mint a mesében

Múltkori cikkünkben arról írtunk, hogy milyen nehéz kisgyerekes anyaként visszatérni a munkaerőpiacra. A nem túl derűs helyzetképet próbáltuk ellensúlyozni néhány olyan szervezet és lehetőség bemutatásával, amely talán segíti kilendíteni ezt a folyamatot.

Ezután elmentünk egy olyan workshopra,  ahol egy multi és egy kisvállalkozás példáján keresztül arról volt szó, hogyan fordíthatjuk az anyaságot előnyünkre, és milyen is a családbarát munkahely.

A Seed Alapítvány Gyere vissza! programjának két része van: egyfelől 200 kisgyerekes szülőnek segítenek elméleti és gyakorlati tudást átadni, s a céljuk, hogy a csapat fele saját vállalkozásban tudja folytatni karrierjét. A program másik részében fórumokat és workshopokat tartanak, egy ilyenen jártunk mi is.

stockfresh 91325 mother-and-baby-in-home-office-with-laptop size
Monkey Business Images / Stockfresh

A két bemutatott példa tényleg örömteli. De persze az ördög mindig a részletekben rejlik. Mert nagyon klassz a szép kerek CSR (társadalmi felelősségvállalás) program, ha a hétköznapokban a dolgozó anyuka azzal küzd, hogy ne nézzenek rá ferde szemmel, ha hiányzik, mert beteg a gyerek, vagy szeretne délben lelépni, mert éppen farsangi mulatság van az oviban - de ezekről a nagyvállalati oldalon nem esett szó.

Az ilyen problémák persze sokkal könnyebben megoldhatóak a kisebb (és rugalmasabb) cégeknél, és az olyan munkakörökben, ahol az elvásárok világosak, a teljesítmény pedig mérhető.

És igen, tudjuk, hogy a helyzet megoldását nem könnyíti meg az sem, hogy rengeteg az olyan munkavállaló, aki még mindig "úgy fogja meg a munkát, hogy más is odaférjen", akinek a kezéből 4-kor kiesik a toll, és aki akkor örül, ha minél kevesebb erőfeszítésért kapja meg a fizetését.

Mit is tud egy anya?

A multik oldalát képviselő bank HR osztályvezetőjének előadásában elhangzott egy olyan a felsorolás, amely azt taglalta, hogy a kisgyerekes munkavállalóknak milyen pozitív tulajdonságai vannak. Ez a felsorolás, azt gondolom, a munkát kereső anyukáknak kimásolandó, érdemes az önéletrajzukban feltűntetni, hátha sikerül olyan munkaadóval találkozni, aki ezt méltányolja. A listáján ezek a tulajdonságok szerepeltek:

türelem
kitartás
toleráns viselkedés a munkatársakkal és az ügyfelekkel
munkaadó iránti lojalitás
figyelem megosztása
problémamegoldás
jobb időgazdálkodás
nyitottság az atipikus munkaformákra

stockfresh 531476 mother-and-daughter-with-laptops sizeM
Stockfresh

Sávainé Ábel Anita a K&H Bank Képzés és Fejlesztés főosztályának vezetője elmondta, 2007 óta működik náluk a Welcome back program, melynek lényege, hogy segítik a náluk dolgozó gyermekvállalás miatt távolmaradó nők visszatérését.

Mivel a banknál dolgozó mintegy 4000 főből átlagosan 350 fő van távol gyermekvállalás miatt, a munkába történő visszaállás segítése nagyon is releváns, megoldandó feladat. Ráadásul a teljes állomány 80 százaléka a 20 és 40 év közötti korosztályból való, akik között sok az anyuka vagy a családalapítás előtt álló nő. A jelenlegi gyakorlat szerint náluk a gyesen, gyedek lévők 70 százaléka visszatérhet a bankba régi vagy új munkakörébe.

A bank anyaországában, Belgiumban már a kétezres évek elején számos családbarát szokás volt, mint például az, hogy a gyerekes nők szerda délben hazamehettek, hogy a családjukkal foglalkozhassanak. Ilyesmire nálunk még várni kell.

Kisvállalkozás, amely családként működik

A másik előadó Patonai Ágnes cégvezető volt, aki nyolc főt tanácsadó cégét (p2m Consulting Kft.) nagyon fiatalon, 24 évesen kezdte el felépíteni. A dolgozói távmunkában végzik a feladataikat, nem kell bejárniuk nap mint nap, a lényeg az, hogy rendesen elvégezzék a feladatukat.

stockfresh 613475 pregnant-business-woman sizeM
Stockfresh

Ágnes azt mondja, az a titka annak, hogy távmunkában is sikeresen együtt tudnak működni, hogy egyértelműek az elvásárok, őszinte a kommunikáció, és figyelembe veszik a dolgozók egyéni motivációját.

A munkatársak teljesítményét rendszeresen értékelik, és egyértelműen meghatározzák, mi a feladatuk, mit várnak el tőlük. Emellett aszerint készítik el az egyéni karrierterveket, hogy az adott dolgozó munkája vagy személyes érdeklődése miatt milyen területen szeretne fejlődni, tanulni, s ezt igyekeznek megadni neki. Van olyan régi munkatárs, aki irodavezetőként került a céghez, és most  mint marketinges dolgozik, miután ez az ő eredeti szakmája, és ehhez szeretett volna visszatérni. A cég abban is rugalmas, hogy kinek milyen a motivációja éppen. Ha esetleg valaki szeretné más területen kipróbálni magát, dolgozhat kevesebb óraszámban, de ha éppen az a célja, hogy sokat keressen sok munkával, vállalhat többet is.

Mint a mesében

Az egyik alkalmazott most tért vissza a gyesről, de pár hónap után nagyon rossz passzba került, mert egyszerre kellene több szerepben jól helyt állnia, és attól fél, hogy a munkahelyén nem tud úgy teljesíteni, mint korábban. Ezt a problémát megoszthatta a cégvezetőkkel, akik most személyes tréner bevonást tervezik, aki jobban ért a helyzet megoldásához.

Ez a történet tényleg példamutató, az egyik Porontyközeli anyuka például pont ilyen helyzetbe került, az őt foglalkoztató cég vezetői biztosították is a támogatásukról, és arról, hogy megoldják, hogy átmenetileg kevesebb munkát kelljen végeznie (kisebb fizetésért, persze), aztán két hónap bemutatták neki az utódját, és megkérték, adja vissza a céges laptopot.

Önök családbarát munkahelyen dolgoznak? És az milyen egyáltalán? Mit várnának el a munkaadójuktól, és mit adnának cserébe?

Oszd meg másokkal is!
Mustra