Belülről is érdemes nézegetni a spermákat

Ha nem jön a gyerek, először mindig a nőt kezdik el vizsgálgatni, pedig az uniós átlag szerint a férfiak kb. 7 százaléka küzd meddőséggel. Az elmaradó gyerekáldásnál közel azonos arányban áll fent valamilyen rendellenesség a férfiaknál és a nőknél, az esetek ötödében pedig közös oka van a meddőségnek.

A közelmúltban két olyan új eljárás is elérhetővé vált, ami hozzásegíthet ahhoz, hogy a spermiuk minőségét az eddiginél alaposabban lehessen vizsgálni. Ezzel nem csak könnyebben lehet kiválasztani, milyen segítség szükséges a teherbeeséshez, de egy csomó felesleges beavatkozást is el lehet kerülni, ami a kisebb macera mellett kisebb költséget is jelenthet.

A férfi meddőség okai

stockfresh 87381 embryologist-adding-sperm-to-egg sizeM
Monkey Business Images

Dr. Szabó Ferenc, a Róbert Károly Klinika andrológusának elmondása alapján sok esetben nem tudni, valójában mi is okozza a férfi meddőséget (30-40 százaléka ismeretlen okú), azonban statisztikák szerint 15-20 százalékban here visszértágulat, mellékhere-funkciózavar, különböző fertőzések, gyulladások, genetikai rendellenességek, illetve hormoneltérések (pl. pajzsmirigy problémák,) állnak a hátterében.

Mivel a legtöbb ilyen probléma tünetekkel csak ritkán jár, az érintett általában csak 1-2 évnyi sikertelen próbálkozás, többszöri sikertelen megtermékenyítés, többszöri vetélés, illetve eredménytelen lombik programok után szembesül a problémával.

Két új vizsgálat: halosperm és oxisperm

Az eddigiekben a férfi meddőség vizsgálatára egy olyan módszert állt a rendelkezésre, mellyel a spermiumoknak csupán a számát, térfogatát, mozgását, illetve a pH-ját lehetett megvizsgálni. Újdonság nálunk a Halosperm (spermium DNS fragmentációs) vizsgálat, amivel “belenézhetnek” a hímivarsejtek belsejébe, így pontosabb képet lehet kapni azok állapotáról, szerkezetéről.

„Az új módszer hatalmas segítséget jelent a férfi meddőség vizsgálatában, ugyanis általa megtudhatjuk, hogy a spermiumok hány százaléka hordoz egészséges DNS-t. Ezt azért fontos megállapítani, mert azoknál, akiknél a DNS töredezettség 30 százalék feletti, a spontán teherbeejtés esélye lényegesen kisebb, sőt, sokkal alacsonyabb a sikeres inszemináció aránya is.”- állítja dr. Szabó Ferenc.

A módszert egy spanyol kutatócsoport dolgozta ki 2007-ben, és előnye, hogy sok más DNS fragmentációs vizsgálattal ellentétben nem igényel komoly műszerezettséget. Maga a folyamat hasonlóan zajlik mint a klasszikus spermavizsgálat, tehát az illetőnek mintát kell adnia, majd az orvosok a hímivarsejtek DNS-ét szétbontják, speciális eljárási sor után megfestik, végül megszámolják, mennyi az egészséges közülük.

Magyarországon tavaly óta vehető igénybe ez a vizsgálat, amit egyelőre csak igen kevés helyen végeznek. Pedig fontos lenne, hogy szélesebb körben alkalmazzák, ugyanis segítségével sokkal hamarabb lehet megoldást javasolni (lombik, inszemináció) azoknak a pároknak, akiknek nem jön össze a gyermekáldás. Emellett az eredmények tükrében arra is lehetne lehetőség, hogy a különböző mesterséges megtermékenyítési módszerek sikerességére is következtessünk - mondja a szakember.

Egy másik hatékony módszer az Oxisperm, ezzel megtudhatjuk, mennyi a spermában lévő szabad oxigéngyökök mennyisége, amik károsítják a DNS állományt. Fontos tudni, hogy a vizsgálatok között nincs rangsor, ezek kiegészítik egymást.

Sok esetben az alapvizsgálat is elegendő, hiszen ha már akkor megvan a probléma, felesleges további vizsgálatokat végezni. Amennyiben ott nincs semmiféle eltérés, akkor érdemes pontosabb képet kapni a hímivarsejtekről.

Hogy mégis mit lehet tenni a férfi meddőség ellen? Dr. Szabó Ferenc szerint fontos az alapos kivizsgálás, a páciensek részletes kikérdezése (életmód, stressz, forró fürdőzés, dohányzás, alkohol fogyasztás, nemi élet gyakorisága stb.). Első körben magát az okot kell kivizsgálni, majd ha lehet, akkor azt kezelni – pl. here-visszér esetében műtéttel, túl sok szabad oxigéngyöknél vitaminokkal, antioxidánsokkal.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek