Szül valaki aznap, amikorra ki van írva?

Általában azt szokták mondani, a nők öt százaléka szül éppen aznap, amikorra kiírták. Hogy számolják a szülés várható időpontját, és miért nem lehet pontosan jósolni. Önöknek mennyire volt pontos a jóslat?

stockfresh 1184659 auscultation sizeM
Pedro Salaverria / Stockfresh

Amint fennáll a terhesség gyanúja, például egy pozitív teszt után, sokan azonnal számolgatni kezdenek, s keresik az internetes szülési kalkulátorokat, hogy megtudják, mikorra várható a szülés, és van, akit még az is izgat, milyen csillagjegyű lesz újszülöttje. Utánajártunk, mit és hogyan számolnak a kalkulátorok és az orvosok, s kíváncsiak vagyunk, olvasóinknál mennyire volt pontos a jóslat.

Az nyilvánvaló, hogy valamilyen időpontot muszáj kijelölni a terhességgondozás elején, hiszen orvosilag és lelkileg is kell valamihez igazodni. Ezért egy ilyen várható dátum megjelölése nagyon is hasznos dolog.

Többféle számolási módszer létezik, a legelfogadottabb és a legtöbb szülési kalkulátor is azzal számol, amikor az utolsó menstruáció első napját kell megadni, illetve a menstruációs ciklusunk hosszát (általában 28-30 nap). A dátum kiszámolásakor ehhez hozzáadnak 7 napot, majd kivonnak belőle 3 hónapot, és hozzá kell adni egy évet. Ez összesen 280 napot, azaz 10 lunáris hónapot, vagyis 40 hetet jelent. Tehát, akinek idén november 1-én volt az utolsó menstruációja, akkor hivatalosan jövő év augusztus 8-át nevezik ki a szülés várható időpontjának. Vannak olyan kalkulátorok (mint például ez), amely még azt is megtippeli, mikor történhetett a megtermékenyítés és a trimeszterek végeit is megadja. Ezzel az ovulációs kalkulátorral pedig a nagyon kíváncsiak megnézhetik, milyen nemű lehet az utód a teherbeesés időpontját alapul véve, mondjuk érdekes, hogy ez alapján nagyjából kétszerannyi esélye van a fiúnak, mint a lánynak.

Bent nem marad, nyugtatjuk magunkat az utolsó, nyűgös hetekben
Bent nem marad, nyugtatjuk magunkat az utolsó, nyűgös hetekben

Azonban ezeknek a számításoknak vannak tévedési lehetőségei, hiszen a valódi megtermékenyítés összességében egy ciklus alatt elméletileg háromheti intervallumban esélyes, tehát ennyi holtjátéka van a várható időpontnak, ráadásul nem is lehet mindig tudni, hogy hány naposak a ciklusaink.

A terhességi heteket a már betöltött hetekkel jelzik, azt mondjuk 6 hetes terhesnek, aki már betöltötte a 6 hetet, és már a hetedik hétben van de valójában ő még ilyenkor általában csak négy héttel korábban termékenyült meg. A betöltött 37. és a 42. hét közötti szülés tekinthető kiírás szerinti szülésnek. Akik ettől korábban születnek, azokat koraszülötteknek nevezzük, a 42. betöltött hét után már túlhordásról beszélünk. Jellemzően ez a legvégső időpont, amíg megvárják a szülés mesterséges beindítását, persze ha ezt valamilyen más körülmény nem indokolja korábbra.

De mi van azokkal, akik pontosan tudják, mikor történt a megtermékenyítő pillanat, és az nem a ciklus közepére esett? Egy barátnőm például pontosan tudja, hogy nem az elvileg fogékony napokon esett teherbe, mert akkor a férje éppen csapatépítő tréningen volt. De ismerek olyat is, aki a menstruációja utolsó napján, védettnek érezve magát ment bele egy éjszakai kalandba, s hiába mondják, hogy a 12-14 nap környékén van a legnagyobb esélye a teherbe esésre, neki így már a 7. napon megtörtént.

A rugalmasabb orvosok a terhesség első harmadában szokták korrigálni a szülési időpontot aszerint, hogy az anya mit mond a fogantatásról, és az ultrahang vizsgálatokon mit látnak, ugyanis az első trimeszterben nagyjából egy ütemben fejlődnek a magzatok, és ha van átlagostól való eltérés, akkor változtatnak a kiírt időponton.

Az eltern.de német családi portál készített egy online felmérést a minap a témában, s annak az eredményei alapján a válaszadók (4898 fő) 44,14 százaléka a kiírt időpont előtt, 13,35 százaléka éppen aznap, amikorra megjósolták, 42,51 százaléka pedig később szült. Ez elég jó fényt vet a német orvosok teljesítményére, mert világszerte azt a statisztikát szokták idézni, amely szerint a nők 5 százaléka szül éppen a megjósolt napon.

Mi is kíváncsiak vagyunk, hogy vajon Önök a tervezett időben szültek? Több választ is megjelölhetnek, ha különböző gyerekeik más kategóriába estek.

Mikor szültek a kiírthoz képest?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek