Mibe kerül egy iskolás gyerek?

Érdekes felmérést kaptunk az iskolakezdés és az iskolalátogatás költségeiről. Ezek alapján az általánosba és középiskolába járó gyerekek szülei átlagosan 31 ezer forintot költöttek idén az iskolakezdésre, a felsőoktatásban viszont ez már 55 ezer forintra rúgott. Az év során pedig állítólag havonta 13,5 ezer (általános+közép) illetve havi 40 ezer forintot (felsőoktatás) költünk iskoláztatásra.

stockfresh 1974910 hands-of-a-businesswoman-showing-calculator s

Mit gondolnak, reálisak a felmérés számai? Ha minden költséget beleszámolunk, tényleg elég havonta 13,5 ezer forint? És tényleg minden belefért az év elején 31 ezerbe? Vagy ez az összeg csak a szuperminimumra elég?

Ebben a Cofidis megbízásából elvégzett, 1000 fős, reprezentatív kutatásban a legtöbben írószerekre, tankönyvekre, iskolai étkeztetésre, utazásra és sportfelszerelésre költöttek.

Egy iskolásra havonta:

Havi 13,500 forint viszont mire elég? Budapesten ennyiből kijön egy havi tanulóbérlet (3850 forint), az ebédbefizetés (ez mindenhol más, nálunk három étkezésre nagyjából havi 8 ezer forint), az osztálypénz (havi 4-500 forint), és az iskolai múzeum/színház/mozilátogatások díja (havi 1000-1500 forint).

Viszont akkor még nem költöttünk egyetlen fillért sem ezen felül, nem vettünk új füzetet, tollat, ceruzát, nem fizettünk be egyetlen különórát sem, természetesen ennyiért a gyereknek nemcsak tandíja nincs, de alapítványi hozzájárulása sem, nem kapott zsebpénzt és sportfelszerelést sem.

Az iskolakezdés 31 ezer forintos költsége ugyanígy értelmezhető csak, beleférnek ugyan a tankönyvek+füzetek+íróeszközök, ezen felül még egy olcsóbb iskolatáska is, de ezzel még korántsem értünk végére a nyár végén kinyögendő költségeknek.

Mindennel együtt mennyi volt az iskolakezdés?

Egy átlagos gyerek tuti kinövi a tornacipőjét a nyár során, de nem csak azt kell neki venni, hanem egy olyan párat is, amiben ősszel járhat majd. Pótolni kellett a mostanra boka fölött lengedező gatyákat, a csukló fölé érő hosszúujjú pólókat, kell egy-két új pulcsi, és máris elröppent még egy pár tízezres.

Ha pedig valakinél még ezen felül olyan költségek is felmerülnek, mint egy új íróasztal székkel, az általában újabb 20-30 ezer forinttal dobja meg a szeptembert, még akkor is, ha nagyon olcsó darabokat szereztünk be. Nyár végi cikkünkben azt számoltuk ki, egy első osztályosra akkor költünk nagyjából 30 ezer forintot, ha csak a néhány legszükségesebb tételt vesszük meg, és azt is a legolcsóbb helyen, ráadásul ebben az összegben még nem volt benne az ebédbefizetés, és az osztálypénz sem.

Akkor arra jutottunk, még akkor is könnyű eltapsolni csaknem 90 ezer forintot, ha valaki odafigyel a költségekre, de mondjuk nem tudja elodázni a tanulóbútorok beszerzését. Önöknél mennyi volt az iskolakezdés idén?

És még egy kérdés. Megterheli a családi kasszát az iskoláztatás?

Megterheli a kasszát az iskoláztatás?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek