Minden a PCO-szindrómáról

„Fél év alatt vagy 15 kilót felszedtem, borzalmas volt! Ha ez nem lett volna elég, az arcomon és a kezeimen egyre erősödött a szőr, a bajuszomat hetente szőkítettem - ezt az időszakot nagyon nehezen éltem meg. Volt két korán elhalt terhességem is, az egyiket a pozitív teszt után két nappal, a másikat pedig egy héttel vesztettem el spontán” – meséli Mónika, aki végül sikeresen vette az akadályokat, és egészséges babát szült.

stockfresh 612209 diabetes sizeM

Sokan küzdenek hasonló problémákkal, itthon minden tizedik nőnek van PCO-szindrómája. Dr. Illanitz Elemér, a Dr. Rose Magánkórház szülészeti- nőgyógyászati részlegének vezetője a következő, igen részletes anyagot állította össze a PCOS szindrómáról.

A policisztás ovárium - szó szerint „petefészek sok cisztával” - szindróma (PCOS vagy PCO- szindróma) a szülőképes korú nők körében a leggyakoribb hormonrendszeri (endokrin) rendellenesség, mely kihat a petefészekre is. Napjaink egyik népbetegsége, óvatos becslések szerint hazánkban nagyjából félmillió nő lehet érintett. Ennek ellenére  - a tünetek zavarbaejtő sokfélesége miatt -, sajnos az is gyakran előfordul, hogy az orvosok sem diagnosztizálják azonnal.

Nem is igazán betegségről, hanem állapotról beszélhetünk, mely egy életen át elkíséri az illetőt. A PCOS egyfajta hormonális (ill. komplex anyagcsere-) zavar miatt alakul ki.

Honnan tudhatom, hogy PCO-szindrómám van?

Bár a tünetegyüttest már csaknem 80 éve leírták, pontos oka máig részben ismeretlen. Számos kóroki tényezővel, így például az inzulin-rezisztenciával, hiperinzulinémiával összefüggésbe hozható, mely a PCOS túlsúllyal, elhízással társuló megnyilvánulási formájának áll hátterében.

Hogy mit is jelent ez pontosan? Kissé leegyszerűsítve ezt az igen bonyolult hormonális folyamatot: a magas testsúly miatt, az inzulin nem képes megfelelő módon kifejteni hatását a célszervekre (izmokra, a májra és a zsírszövetre), ezért a szervezet erre a helyzetre fokozott inzulintermeléssel reagál. A megemelkedett inzulinszint hatására azonban a petefészek működése is zavart szenved, mely végül a PCOS tüneteinek kialakulásához vezet: a petefészek túl sok androgén hormont termel, befolyásolva az ovulációt.

Ezáltal a ciklusonkénti tüszőérés sem megfelelően megy végbe. A petefészekben sok ciszta keletkezik, a petesejtek különböző érési fázisokban megrekedve nem érik el a teljes érést, illetve a petefészek falának megvastagodása miatt a petesejtek a tüszőkből nem tudnak kijutni, így valódi peteérés nem történik. Ezen folyamatok tehát vérzési rendellenességet, az ovuláció hiányát és végső soron meddőséget eredményeznek.

A peteérés elmaradása mellett megnő a tesztoszteron- szint is, ami szembetűnő, s így nagyon is zavaró, kozmetikai jellegű panaszt eredményezhet: például férfias típusú szőrzete, fokozottan zsírosodó arca és rendkívül pattanásos bőre lesz a hölgynek, a haja hullani kezd, és nemegyszer súlyproblémával küzd – ez utóbbi a szindróma leggyakoribb megnyilvánulási formája.

A fokozott inzulintermelődés belgyógyászati problémák kialakulásához is vezethet, így például nő a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, valamint a II-es típusú cukorbetegség gyakorisága.

A policisztás ovárium szindróma hátterében genetikai tényezők is szerepet játszhatnak - az érintett családjában gyakrabban fordul elő ez a rendellenesség, vérzési és ovulációs probléma, valamint meddőség.

A PCO- szindrómára jellemző tünetek, röviden összefoglalva:

1. Hüvelyi ultrahangvizsgálatnál kétoldali, megnagyobbodott, sok cisztát tartalmazó petefészek látható (számos apró /12 darab 2-9 mm-es/ tüsző petefészkenként);
2. Az androgénszint emelkedése (a vérben nő az androszténdion- és tesztoszteron- szint);
3. Vérzészavar, az ovuláció hiánya (rendellenes vagy hiányzó menstruáció, orvosi nevén amenhorrea), meddőség (mivel tüszőrepedés nincs, így a teherbeesés is szinte kizárt);
4. Kozmetikai jellegű panaszok (fokozott szőrnövekedés, kopaszodás, aknés, pattanásos bőr);
5. Az esetek nagy részében elhízás;
6. Gyakran alhasi fájdalmak, kismedencei keringési zavarok.

A PCOS testileg és lelkileg is nagyon megterhelő egy nő számára: a férfias külleme egyrészt bántja az önérzetét, másrészt, mivel rendszertelenül menstruál, vagy nem ovulál (a menstruáció is teljesen leáll) nehezen, vagy egyáltalán nem tud teherbeesni.

Pontos diagnózis

Dr. Illanitz Elemér szerint a PCOS kezelését illetően a magányos szakemberek kora lejárt, szakmai összefogás nélkül ugyanis lehetetlen hatékonyan kezelni. Szülész-nőgyógyász és endoszkópos specialista, obezitológus-belgyógyász és endokrinológus szakorvos, illetve dietetikus szakértő összehangolt munkájával viszont nagyon jól korrigálható és kezelhető ez az endokrin rendellenesség.

Az első lépés minden esetben a PCOS pontos diagnózisa, mely akkor mondható ki, ha az alábbi három jellemző tünetből legalább kettő megmutatkozik a páciensnél:

  • krónikus anovuláció (elmaradt peteérés, menstruációs zavar),
  • hiperandrogenizmus klinikai és/vagy laboratóriumi jelei (fokozott, férfias típusú szőrnövekedés, mely az androgén jellegű hormonok, azaz androszténdion, DHEAS és tesztoszteron férfi nemi hormonok emelkedett szintjéből adódik),
  • a hüvelyi ultrahang vizsgálat segítségével egyértelműen igazolt sok apró ciszta a megnagyobbodott petefészkekben, amit úgy is hívnak, hogy Black Pearl Necklace Sign, szabad fordításban fekete gyöngysor tünetegyüttes.

A diagnózis alkotás egyik legfontosabb részét képezi az egyéb, emelkedett androgénszinttel járó rendellenességek kizárása, melyhez szükség lehet kiegészítő hormonális vizsgálatokra is.

Nem gyógyítható, de kezelhető, visszafordítható

Ha a PCOS már igazolódott, akkor több lehetőség közül választhatunk. Fontos azonban tisztázni, hogy a PCOS egyelőre nem gyógyítható, de a tünetek visszafordíthatóak, és az éveken át megfelelően alkalmazott kezeléssel az állapotromlás megakadályozható. „A PCOS kezelése elsősorban a tünetektől és azok súlyosságától, valamint részben a páciens igényétől és társbetegségeitől függ. Ezekben az esetekben a páciens is sokat tehet azért, hogy megnövelje az esélyeit.

Kezelések

Diéta, de koplalás nélkül

A kifejezetten elhízott, túlsúlyos betegek esetében az első számú és egyben természetes kezelési mód az életstílus megváltoztatása, vagyis alacsony kalóriatartalmú diéta szigorú megtartása mellett a súlykontroll és a rendszeres testmozgás. Az 5-10 százalékot meghaladó testsúlyvesztés már önmagában is jelentős javulást eredményezhet. Az egyén szempontjából optimális testsúly elérése és annak megtartása tehát kulcsfontosságú a tartós eredmény elérése végett.

stockfresh 92291 detail-of-overweight-woman sizeM

Egy kísérlet során a szakemberek megfigyelték, hogy  a PCOS-ben szenvedő, elhízott hölgyeknél, akik huzamosabb ideig alacsony zsírtartalmú és mérsékelt kalóriatartalmú diétát folytattak, csökkent az inzulinszint, nőtt az SHBG-szint, és ezzel egyidejűleg csökkent a tesztoszteron szint is. A sikeresen diétázó PCO-s páciensek mintegy 40 százalékánál pozitívan változott a hormonháztartás, amitől a külső tünetjegyek - aknés bőr, szőrösödés - mérséklődtek, és a ciklusok is rendszeresebbé váltak. Fontos, hogy a diéta nem egyenlő a koplalással: kiegyensúlyozott táplálkozást (különösen a szénhidrát bevitel tekintetében), naponkénti többszöri étkezést jelent.

Metformin

A túlsúlyos, elhízott páciensek nagy része sajnos – az életmód- változtatás ellenére is – már inzulin- rezisztens állapotban van, ezért a terápiát olyan gyógyszeres kezeléssel kell kiegészíteni, mely ezen egészségkárosító folyamatot gátolni képes. Sokan a metformin, ún. inzulin-érzékenyítő gyógyszer körültekintő alkalmazását javasolják, mely a megfelelően megválasztott betegcsoportnál alkalmazva javítja a szövetek cukorfelhasználását, csökkenti a máj glükóz- termelését és ezáltal az inzulin- rezisztenciát is. A metformin-kezelés tehát jelentősen javíthatja mind a tüneteket, mind a menstruációs ciklus gyakoriságát és szabályosságát, valamint a szénhidrát-anyagcserét.

Fogamzásgátló terápia

Gyermeket vállalni nem szándékozó, de panaszos betegeknél, ahol a menstruációs ciklus kimaradása mellett fokozott szőrnövekedés (hirsutismus, hypertrichosis) is jelentkezik, szükség lehet a ciklus rendezésére - a fogamzásgátló egy lehetséges megoldás erre a problémára.

A fogamzásgátló terápia megkezdését követően a hatás látványos: valóban kezd szebbé válni a fiatal hölgy bőre, a pattanásodás abbamarad. Nagyon lényeges viszont a páciens teljeskörű kivizsgálása és megfelelő kezelése is, mert kiegészítő kezelés nélkül a gyógyszer abbahagyását követően újból jelentkezhetnek a tünetek, és a nő nem biztos, hogy teherbe tud esni. Ezért az optimális szer kiválasztása gyakran kihívást jelent a kezelőorvos számára.

Ovuláció indukciós kezelés

Gyermekvállalási szándék esetén két alternatíva is megoldásul szolgálhat, az első az ovuláció indukciós kezelés. Ez azt jelenti, hogy hormonális gyógyszerekkel rásegítenek arra, hogy a páciens menstruációs ciklusa beinduljon és működjön, s ezáltal ovulációt váltsanak ki. Erre a célra, az esetleges petefészek túlstimulációs szindróma elkerülése érdekében, a Clomiphencitrat kezelés (Clostylbegyt tabletta) az elsődlegesen választandó módszer. A PCOS-sel küzdő betegek mintegy 75- 80 százalékánál sikerül peteérést elérni ezzel a hat hónapos kezeléssel, az élveszülések aránya viszont mindössze 20-40 százalék.

Petefészek-drilling

Ha ezen kezelési módszerek egyike sem vezet eredményre, vagy valamilyen okból kifolyólag nem kaphat fogamzásgátló szert a páciens a menstruációs ciklus rendezése céljából, szükség lehet az úgynevezett drilling-műtét elvégzésére. A petefészek-drilling laparoszkópiás műtéti technikával történik: egy speciális lézerrel vagy elektromos árammal működő eszköz segítségével a petefészkek felszínén található, gyöngysorban elhelyezkedő apró cisztákat kiszúrják, „kisütik”, így a petefészkeken 5-7 kis lyukat „fúrnak”, melyeken keresztül az érő petesejtek jobb eséllyel jutnak ki az esetleges megtermékenyülés helyszínére. A beavatkozást követően a petefészek működése megváltozik, a hormonrendszer helyrebillen (már napokon belül jelentősen csökken a vérben az androgén hormonszint), s így az előzőekben ismertetett módszerek ismét megkísérelhetők. Számos tanulmány támasztja alá, hogy az ovuláció indukciós kezelések sikeressége is fokozódik az operáció elvégzése után.

Lombik

Legvégső esetben IVF („lombikbébi”) technikák jöhetnek számításba.

Aranyszabályok érintetteknek

Inkább többször, de keveset enni

Két- három óránként, naponta öt alkalommal étkezzünk.
A reggeli étkezést sose hagyjuk ki!      
Minden étkezés tartalmazzon valamilyen (alacsony GI-jű) szénhidrátot, ezáltal az inzulinrezisztenciára jellemző, hirtelen fellépő édesség iránti vágyunkat is csillapíthatjuk.
A napi összes energiabevitel maximum egytizede származhat hozzáadott cukrokból, ez különösen fontos azoknál, akik PCOS- ben szenvednek.
Anyagcserezavarnál, illetve az ezt javító rostdús diétánál a kellő hidratálás és a sófogyasztás csökkentése kiemelten fontos.

stockfresh 260883 diabetes-superfoods sizeM

Glikémiás index (GI) diéta

A kalóriák számolgatása mellett figyeljünk az ételek ún. glikémiás indexére (GI) is, amit eredetileg cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki.
Minden esetben alacsony glikémiás indexű alapanyagokat válasszunk.
A rövid ideig tartó hőkezelés (párolás, blansírozás, hirtelen sütés) kevésbé emeli meg a vércukorszintet.

Rost, zsír, fehérje, széhidrát? Mennyit és hogyan?

Rostok: A PCOS- diéta lelke a magas élelmirost-tartalom (napi 30-40 g), melynek forrásai a teljes kiőrlésű és hántolatlan lisztek, kásagabonák és a hüvelyesek.
Zsírok- olajok: Megfelelő arányban kell bevinni a megfelelő típusú zsírokat és olajokat. Súlyproblémák esetén a napi energiabevitel maximum csak negyede lehet zsír, illetve a legideálisabb választás az oliva- és a halolaj. Továbbá emelni kell az omega-3-zsírsav bevitelét is, mert azok a sejtek inzulinérzékenységét is növelik.
Fehérje/ protein: Lehetőség szerint olyan állatok húsát fogyasszuk, amelyek kevesebb telített zsírt tartalmaznak, mint például a hal, a sovány csirke és pulyka.
Szénhidrát: A szénhidrát megtalálható a gabonában, a mogyorófélékben, a különféle magvakban (melyek ráadásul a megfelelő zsírokat is tartalmazzák), sőt, a zöldségekben és gyümölcsökben is. Az alacsony glikémiás szénhidrátok fogyasztásával elkerülhető az inzulin-probléma súlyosbodása.

Inni, de mit és mennyit?

Naponta legalább két liter folyadék (lehetőleg víz) fogyasztása javasolt      
Tanulmányok igazolták, hogy a zöld tea összetevői segítenek megtartani a vér normál glükóz szintjét, és fokozzák a szervezet anyagcseréjét, ami segít a testsúly kontrollálásában.

Folsav pótlás

A PCOS kezelésében gyakran alkalmazott metformin csökkenti a folsav felszívódását. Minőségi táplálékkiegészítők szedése mellett a folsavban gazdag táplálékok (pl. búzacsíra, csirkemáj, szárazbab, cékla, spenót, kelkáposzta, spárga, kelbimbó és mandula) fogyasztása is hozzájárulhat a szindróma visszaszorításában.

Oszd meg másokkal is!
Mustra