Fizetni a tornaóráért, hogy aztán buktassanak?

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete azt javasolja, hogy jogszabályban rögzítsék: a szülőknek nem kell fizetniük a mindennapos testnevelésórák és sport költségeiért, illetve azt javasolják, hogy testnevelésből ne lehessen elégtelen osztályzatot adni a diákoknak.

D KOS20110902017
Koszticsák Szilárd / MTI

A szervezetnek az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint felméréseikből az derül ki, hogy a szülők többsége egyetért a mindennapos testnevelés bevezetésével, abban az esetben, ha az iskolák nem kérnek pénzt érte, és a diákokat nem buktatják meg ebből a tárgyból.

„Jogszabályi garanciákra van szükség, hogy az iskolák nem a szülőkkel fizettetik meg a mindennapos iskolai testnevelés és sport költségeit, az uszodai belépőket, a testnevelési órákon külső szakemberekkel tartott sporttanfolyamok költségeit, a drága tornafelszereléseket, sporteszközöket, az iskolán kívül tartott foglalkozások, versenyek költségeit, a nevezési díjakat és sportköri tagdíjakat" – írja az MSZOE. Továbbá azt javasolják: a testnevelés tantárgyból a tanulók fizikai állapotát mérjék, és az önmagukhoz mért fejlődésüket értékeljék, "ezzel párhuzamosan meg kell szüntetni az elégtelen osztályzatot.”
Hozzátették: „a tanuló hozzáállását, igyekezetét, szorgalmát, fejlődését évközben szövegesen kell értékelni, évvégén lehet osztályzattal minősíteni, de testnevelésből nem lehet a tanulókat megbuktatni, javítóvizsgára, évfolyamismétlésre utasítani. A szervezet további javaslatai között szerepel, hogy a testnevelésóra alóli felmentés szabályait iskolai dokumentumokban kell rögzíteni.
Véleményük szerint felelősségre kell vonni az intézményeket, ha létesítményhiányra hivatkozva nem tartják meg az mindennapos testnevelésórákat vagy indokolatlanul pénzt kérnek azok megtartásáért; illetve javaslatuk szerint az államilag fenntartott iskolákban minden tanuló ingyenesen kapjon tornacipőt, trikót, tornanadrágot.” - zárul a közlemény.

Egyetért Ön azzal, hogy inygenesek legyenek a kötelező általános iskolai testnevelésórák, és hogy ne lehessen megbukni?

Oszd meg másokkal is!
Mustra