Könyvek ovisoknak (3-6 évesek)

Hároméves kortól az a helyzet, hogy már nem csak mi adunk a gyerek kezébe könyvet, hanem hatnak rá olyan külső tényezők is, amelyekhez semmi közünk... Ilyen nálunk a gyerek oviból fakadó APG-imádata például. De azért jó érzés, hogy otthonra nagyon igényes könyvekből válogathatunk (nem győzöm csodálni a magyar gyerekkönyv-kiadás szélsebesen javuló tendenciáit), sőt, nem csak igényesek, de minőségi papírra nyomott, szép kiadványokkal vannak tele a könyvesboltok. Ime egy kis ízelítő.

Fotó: cocopinto/FlickrCC
Fotó: cocopinto/FlickrCC

Annie M. G. Schmidt - Fiep Westendorp: Szutyoksári

szutyoksari borito rgb

A legkedvesebb koszos kislány, vagy a legkoszosabb kedves kislány története tesztolvasónknál minden este nevetést vitt az esti mesébe. "Orsi és Tibi (3 éves ikrek) minden este azt akarták hallani, amikor Szutyoksári habot csinál és elárasztja az utcát, meg azt, amikor fagyit követel - nagyon tetszettek nekik a könyvben szereplő történetek" - mesélki az ikrek apukája. "Pont jó volt az életkorukhoz a kép-szöveg arány, aranyosak a rajzok és igen, mindkét gyerek magára ismert Sáriban. Persze a koszosban, nem a frissen mosottban:)" A rendkívül homoros könyvet ráadásul a szülők is élvezettel olvassák majd. (Nálunk a nagyi nevetett az egyik történeten annyira, hogy Bencének többször rá kellett szólnia: "Nagyi, folytasd!")

Pozsonyi Pagony

Bookline 2 287 Ft

Nagy Olga: A kopasz király és más mesék

TN6 B980671

Amikor kislány voltam, ezek voltak azok a fajta mesekönyvek, amiket gyakorlatilag rongyosra olvastam. Szeretem, amikor a jó elnyeri jutalmát, a gonosz méltó büntetését, szeretem, hogy megvannak a mesebeli számok, három fiú, három kívánság, hétfejű sárkány és még sorolhatnám. Az élet azon alapköveit próbálja meg megfoghatóvá, fontossá tenni a könyv forgatója számára, ami ma már kiveszni látszik, mindezt kedvesen, olvasmányosan. "Hát te ki vagy s mi vagy? Mesehős? Ejha! ... Tudod-e, hogy már száz éve egyetlen  mesehős ide nem vetődött? Itt esz meg a penész mindnyájunkat." De szerencsére mesék vannak és lesznek, többek között hála ezért is Nagy Olgának, aki megannyi népmesét gyűjtött Erdélyben, a Mezőségben és Kalotaszegen. A szépen összeszedett és illusztrált kötetben 31 okos, tanító mesét találunk, tökéletes esti mese-alapanyagot, amelyet nem csak olvasni, utólag megtárgyalni és értelmezni is lehet majd.

Noran Kiadó

Bookline 2 550 Ft

Rajziskola gyerekeknek-sorozat

716535 5

Volt annyi előnyünk, hogy a sorozat egyik könyvét ("Gyere, menjünk az állatkertbe !") már karácsony óta nyűjük, így hát volt idő felfedezni, egy négyévesnek mennyire jól tudjuk esti meseként is hasznosítani a kötetet (a rajzoláshoz amúgy sincsen még türelme.) Az állatkertnyi állat ugyanis amellett, hogy könnyen rajzolható, még egy-egy rövid történetet is megoszt velünk. Hasonló tematikájú a tanyasi állatok rajzolását tanító kötet is ("Gyere velünk a tanyára!"), de a "Rajzolj Te is!"-ben például rövid versek vannak a képek mellett.

De bármelyiket is válasszuk az öt kötet közül, egészen biztosan mindegyik tetszeni fog a gyereknek és még a legfakezűbb szülőt is segíti majd abban, hogyan is kell krokodilt rajzolni. Ha nem megy, kérdezzük a gyereket.

Sziget Könyvkiadó

Bookline 1 955 Ft

A csuka parancsára – orosz népmesék

831463 5

Ahogy a nemzetek kultúrái, hagyományai, úgy nyilvánvalóan népmeséi is különböznek. Ebből a Boldizsár Ildikó által rendkívül igényesen összeválogatott, mesékben gazdag könyvből már egész korán elkezdhetik megízlelgetni gyerekeink a másik kultúrát – esetünkben az orosz népi szokásokat, tradíciókat. Nem túl hosszú, de élménydús történeteivel remekül elszórakoztatott minket este elalvás előtt. Jó beszélgetések kerekedtek, mit miért, miért nem, hiszen ahogy azt már megszokhattuk a népmeséktől, minden történetnek van tanulsága. Az már csak hab a tortán, hogy leszámítva a könyv kiváló minőségét, egy könyvjelzőt is belefűztek – és milyen jó, hogy kéznél van. Minden este arrébb tesszük.

Manó Könyvek

Bookline 3 392 Ft

Miklya Zsolt: Történetek a pirosoviból

612088 5

A mindennapokból merített Miklya Zsolt, amikor arra az elhatározásra jutott, hogy megírja ezt a nagyon szépen öszerakott könyvet. A történetekből bármikor saját magunkra, vagy éppen gyermekünkre ismerhetünk, ennélfogva nem csak tesztolvasónk, Gergő, de én is éppen olyan jól mulattam az ismerős helyzeteken. Letisztult gondolataival, remekül rátapint a lényegre, ráadásul mindezt a gyermek szemszögéből tálalva. Rajzoljunk magunknak a gyerekkel közösen mi is képzeletbeli pirosovit - nem fogunk csalódni!

Harmat Kiadói Alapítvány

Bookline 1 690 Ft

Finy Petra: A csodálatos szemüveg

828557 5

A fiatal írónő sok kedves pillanatot okozott már nekünk, nincs ez most sem másképp. A csodálatos szemüveg nagyon szép kiadás, de ami még fontosabb, maga a történet is jó vezérfonálon fut. Kicsi Kovács Áron öt évesen szemüveges lesz, és hát tudjuk hogy van ez, sokan, akik már gyerekkorukban szemüveget kapnak, gyúnyolódások alanyaivá válnak. Ez a mese önbizalmat ad azon kicsiknek, akik emiatt esetleg kevesebbnek érzik magukat, és "más szemüvegen "keresztül mutatja be, milyen, amikor valaki szemüveges. Azonak is, akiknek jó a szemük. Mert, kiderül, a szemüveg igazándiból nem ciki. Vagány dolog.

Naphegy Kiadó

Bookline 2 423 Ft

Rémusz bácsi színes meséi

833202 5

A legtöbben emlékszünk még Rémusz bácsi, a kedves öreg rabszolga meséire gyerekkorunkból. Az afroamerikai mesék gyűjteménye most új köntösben látott napvilágot, pedig a 80-ban kiadott, Vázsonyi Endre-féle átirat kedves borítóját őszintén szólva kár volt lecserélni. A mostani ugyanis leginkább elrémisztette tesztolvasóinkat, Katát és Leót (4 és 5). Persze lehet az is, hogy a mai gyerkek puhányak, de azért ez a Nyuszi és ez a Róka nem lopta be magát szívünkbe, pedig a mesék nem indokolnák ezt a deprimáló hangulatot. Mondjuk úgy, ez a kiadás nem igazán sikerült.

Cicero Könyvkiadó

Bookline 2 542 Ft

A róka meg a gólya – Tanulságos állatmesék

A csillagszemű juhász – Tréfás magyar népmesék

aesopus borito

Kezdem azt érezni, a "jó minőségű, szép kiadvány" kitétel alap a Lilliput Kiadónál. Kevés olyan kiadó van, ahol minden egyes kézbevett kiadvány ennyire igényesen lett volna összerakva, ezért mindenképp dicséret illeti a kiadót. Ez a két mesegyűjtemény is illik a sorba, nem aggódtunk, amikor tesztolvasónk kétéves kishuga vette kézbe a könyveket, és a tesó Boldizsár (4.5) is örömmel lapozgatta az esti mesének valót. Aranyos illusztrációival, kedves történeteivel élvezetes, jókedvű pillanatokkal töltheti ki a meseidőt, a kisebbeket a helyes képek mozgalmassága, a nagyobbakat a történetek viccessége, mondandója kötheti le.

Lilliput/Gulliver Kiadó

Csillagszemű juhász 1 192 Ft, Róka meg a gólya 1 267 Ft

Marie-Louise Gay: Jó reggelt, Good morning Sam

Marie-Louise Gay: Stella a tenger csillaga, Star of the sea

sam jo reggelt 280

Hajrá! Ezeket az aranyos, helyes rajzokkal tarkított, ám némi nevelő célzatot is magában bíró képeskönyvek elsősorban azoknak ajánlott, akik előtérbe helyezik a korai nyelvtanulást – Marie-Louise Gay könyvei ugyanis egyik oldalon magyarul, míg a másikon angoul olvashatóak (mi több, a Sam a hivatalos tankönyvjegyzéken is szerepel, tehát nem csak nekünk tetszik). A tanulságos kis örténetek mind rajzaikkal, mind rövid párbeszédeikkel arra ösztönzik a gyerekeket, hogy szeressék, segítsék egymást. A kedves történetekből ráadásul nem csak a gyerek, de a szülő is tanulhat...

Grimm Kiadó

Bookline 2 490 Ft

Nyírő Erzsébet: Húsvéti Ajándék

164804

"Erdő mélyén, kicsi házban egy nyuszicsalád éldegélt békességben, boldogságban. Papa, Mama, s három kölyök lakott együtt a nagy fának gyökerei között. Minden évben, ahogy a tavasz közeledett, egyre nagyobb lett az izgalom, a sürgölődés..." Ez a klasszikus mesekönyv remekül elszórakoztathatja a maga korosztályát. Nem túl szofisztikált történet ez, inkább csak szórakoztató nagyis olvasmány. A könyv mérete, minősége alkalmassá teszi arra, hogy közösen lapozgassuk csemeténkkel, terjedelme meg azt, hogy az "nagyi, mégegyszer!" kérésnek eleget tudjunk tenni. Ugyan témakörét tekintve szezonálisnak mondható, valószínűsítem, hogy évszaktól függetlenül lekerül majd a könyvespolcról.

Alexandra Kiadó

Bookline 850 Ft

Julijuli és Mackó

828053 5

Tasnádi Emese, ennek a nagyon aranyos könyvnek a szerzője, szerintem még mai napig őrzi azt a kismackót, amit gyermekkorában kapott – hacsak azóta saját prücskének oda nem adta. Bár tudom, kicsit giccsesnek fog hangzani, de ez egy cuki könyv. Julijuli, az ötéves kislány gyakorlatilag mindent megbeszél plüsmackójával, kettőjüknek külön kis fantáziaországa van. Az ő barátságukon keresztül érthetjük meg, mit jelent Julijulinak (vagy bármelyik kisgyereknek), ha más országba költöznek, milyen elválni a barátoktól, nagyitól, azoktól, akik nem mehetnek velük, és hogyan alkalmazkodik a kis lélek az új helyzethez, hogyan sikerül, alakul a beilleszkedés. Köszönet érte!

Bookline 2 117 Ft

Karla Schneider – Claudia Carls: Cinege Mici meséje

cinege 139405221

Karla Schneider és Claudia Carls könyvét mondhatjuk igazi feminista műnek is - hiszen az alaphelyzet, hogy a királyi bolond, aki fölött bizony eljárt az idő, nyugdíjba vonul, utódja kerestetik. Na, a harmadik jelenkező éppen Cinege Mici, aki kedves is, vicces is, csak van egy nagy baja. Lány. Lány pedig nem lehet udvari bolond. Vagy mégis...?

Mici amúgy szerethető figura, bár szerintünk az illusztrációk azért jelentősen rontanak a helyzeten: a felnőttnek szép, de a gyerek számára kissé ijesztő, Dalì-stílusú világ speciel az én kisfiamat némi félelemmel töltötte el. De persze ízlések és pofonok.

Manó Könyvek

Bookline 2 117 Ft

365 mese a nagyitól

835555 5

Annyi történt, hogy 365 darab mesét valakik levágtak a széleknél. Na nem ám úgy, hogy a mese kerek legyen, hanem olyan cikk-cakkban, ahogy éppen kézre esett. Nem is jártak túl jók azok a szegény mesék! Az év minden napjára javasolt 365 db meséből talán a fele értékelhető, elsősorban a fura felépítés miatt: in medias res kezdődik a könyv és aki belebonyolódik egy ilyen kurtafarkú mesébe, hát az aztán magyarázkodhat a háromévesnek egy egész estén át... Mint ahogy történt tesztolvasóinknál is. Van önálló mese és sorozatban közölt is, az egyoldalas határ viszont keskeny gátat szab az alvás előtti mesére vágyó gyerekeknek, akik inkább visszakérték a tegnapi könyvet aztán elaludtak.

Napraforgó Kiadó

Bookline 2 967 Ft

Oszd meg másokkal is!
Mustra