.Van pár dolog, amit érdemes átgondolni a gyerekvállalás előtt. Például a háziállat és az újszülött viszonyát.

stockfresh 134137 kitten sizeM

Megelőzhetjük, hogy a háziállat veszélyt jelentsen

Magyarországon kb. 2 millió kutya él családban, ebből több százezer Budapesten. A kutyások és nem kutyások közötti első számú ellentét forrása a kutyapiszok, különösképpen a fel nem szedett, a járda vagy a homokozó közepén éktelenkedő változatai, melyek nemcsak, hogy gusztustalan látványt nyújtanak, hanem számos betegség melegágyai is.

Minden kutyatulajdonosnak illene és kötelessége lenne összeszednie a kutyája után hagyott piszkot, még ha ez nem is egy felemelő tevékenység, de ilyenkor gondoljunk bele, hogy az csak a legkevesebb, hogy rontják a városképet, de emberek, gyerekek egészségével is játszanak. Bár az önkormányzatoknak van rendeletük a kutyaürülék felszedéséről és fel nem szedése esetén a büntetéséről, de a fővárosban járva azt kell látnunk, hogy az ilyen rendeleteknek nincsen nagy visszatartó ereje. Megjegyzem, Pécsett már tíz évvel ezelőtt is rendszeresen razziáztak a közterület-felügyelők, akiknek fel kellett mutatni, hogy van nálunk zacskó, és akinél nem volt, megbüntették. Azon a környéken mindenki hamar megtanulta, hogy mit kell tennie egy felelős kutyatartónak.

És mi közöm nekem ehhez?

És hogy konkretizáljuk, mi bajunk is lehet nekünk, embereknek a kutya- és macskapiszoktól, jöjjön egy kis összefoglaló. Nem lesz egy lányregény, de még mielőtt pánikba esnénk, mindenképpen az elején hangsúlyozom, hogy a legtöbb ürülékkel terjedő betegséget meg lehet előzni rendszeres, három havonta beadott féreghajtóval, így nem kell mostantól ferde szemmel nézni eddig imádott kedvencünkre. Persze nem biztos, hogy mindenki olyan gondos és felelősségteljes, mint mi, de reméljük, egyre többen lesznek.

A fertőzött kutya- és a macskaürülék veszélyeinek különösen a kisgyerekek vannak kitéve,
hiszen az első években mindent a szájukba vesznek, és nem lehet folyton minden mozdulatuk után kezet mosatni velük. Nem beszélve a játszóterekről, homokozókról, amelyek hiába vannak bekerítve, a macskák simán bemennek oda elvégezni a dolgukat.

Az emberbe viszont nemcsak az ürülék útján (kakiba lépés, homokozó), hanem a fertőzött kutya simogatásával, vagy nyálán keresztül is bekerülhetnek a peték, melyek a bélrendszert átfúrva bárhova elvándorolhatnak. Sokszor a fertőzött állatok teljesen tünetmentesek, így nem feltétlenül észleljük, ha kedvencünk is állattartó lett.

stockfresh 574213 tabby-kitten-in-a-cage-meowing sizeM

A leggyakoribb élősködők a következők:

Galandférgek
- súlyosabb esetben is csak ritkán okoznak tüneteket
- kutyák fenéken szánkázásának egyik oka is lehet
- bolhák szétrágcsálása által is bejuthat az állatba, ezért fontos a bolhairtás is
- a külvilágra kijutott (kutyából, macskából) peték szájon át bekerülhetnek az emberbe
- leggyakrabban a májban fejlődnek tovább, de a tüdőbe, az agyba és a vesékbe is eljuthatnak
- a róka ürüléke által is bekerülhet a szervezetbe egy szennyezett, mosatlan erdei gyümölcs vagy víz által

Orsóférgek (leggyakoribbak a Toxocara-fajok)
- súlyos fertőzött kutya- és macskakölyköknél jellemző tünet az aceton-szagú lehellet, a pókhas, a remegés, ájulás
- gyakorlatilag minden kutyakölyök fertőzött, a macskák valamivel ellenállóbbak- egyes felmérések szerint a kutya- és macskatartók negyede volt már fertőzött életében, de ezt nem észlelte
- emberre átterjedve a bélfalon átjutva a lárvák szétszéledhetnek a szervezetben
- gyakran az agyvelőbe jutnak
- a tüdőbe jutva tartós köhögést okoznak
- a szembe jutva retinakárosodást, de akár vakságot is okozhatnak

Kampósférgek
- kedvenceikben emésztőszervi tüneteket, vérveszteségek okozhatnak súlyos esetekben
- az emberbe bőrön át jut be, és kiütést, viszketést okozhatnak
- súlyos esetben a bőr alatt látni lehet a férgek nyomvonalát
- gyakran kutya- és macskaürülékkel szennyezett homokozóban kerül a gyermekbe

Jellemzően mindegyik féregfajta irtása elintézhető egy egyszerű gyógyszeres kezeléssel - de mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

A belső élősködők mellett sajnos előfordulnak olyan bakteriális fertőzések is, melyek
szintén ürülékkel vagy vizelettel terjedhetnek. Köztük ismert a leptospirózis (disznópásztor-betegség), mely nálunk viszonylag ritka, és legtöbbször fertőzött állat vizeletével terjed. Ismert még a szalmonella és a csirkevérhasnak nevezett campylobaktérium is, mely kutya vagy macska által kevésbé betegíti meg embert, mint a vele fertőzött, kellően át nem sütött csirkehús. A kóli baktérium is kerülhet emberbe háziállat révén, de ennek esélye is kisebb, mintha egy külföld nyaralás alkalmával, vagy nyers tej fogyasztásával fertőzödnénk meg tőle.

Toxoplazmózis? Mi az?

A terhes kismamák körében rettegett betegség a toxoplazmózis, amely egy egysejtű okozta fertőzöttség (nem vírus!), s a magzatra nézve jelenthet elsősorban veszélyt. Az első számú ellenségnek a macskát szokták kikiáltani, de emellett nyers hús (pl.: fasírtkóstolás) és szennyezett talaj (virágföld, zöldség) által is meg lehet fertőződni. A macska ürüléke jelenthet veszélyt, ezért a kismama adja át másnak a macskaalom takarítását és mindig mosson kezet, ha macskát simogat.

A legfontosabb a megelőzés

Főleg azért is, mert a férgek az emberi szervezetbe jutva sokszor csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem kezelhetők (a toxocara például sokszor nem kezelhető, kb. 2 év alatt magától lezajlik a fertőzöttség, amikor is a féreg elpusztul), hiszen a test lényegében bármely részén letelepedhetnek. Emiatt érdemes néhány szabályt betartani:

- Általános higiénia betartása (pl.: kézmosás állattal való foglalkozás után)
- Az állat tisztán tartása (fekhely, szőr stb.)
- Féregtelenítsünk háromhavonta (a féreghajtó tabletta beadása után 1-2 napig figyeljük a
kutya székeltét, hogy látni-e benne kiürült férget vagy valami gyanúsat
- Nyers hússal sose etessük a kedvenceket (és mi se fogyasszunk, kóstoljunk nyers húst)
- Gondoskodjunk a folyamatos bolhátlanításról
- Mindig szedjük fel a kutyaürüléket, és zacskóba zárva a kutyáknak kijelölt kukába tegyük
(kerti kutyáknál égessük el az ürüléket)
- Sose engedjük a kutyát homokozóba, játszótér közelébe
- Ha az utcán kutyagumiba léptünk, már az ajtóban vegyük le cipőnket, és mossuk le forró
vízzel, fertőtlenítővel
- Nyers gyümölcsöt, zöldséget sose fogyasszunk mosatlanul
- Az otthoni homokozót fedjük le (ha van rá módunk)
- Ne igyunk vizet patakból, tóból
- Betegség esetén az orvost tájékoztassuk, hogy van otthon háziállatunk

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.