Sokba kerül a szülés? Köszönd a sárkány évének!

Az ELTE Társadalomtudományi hírlevelének legfrissebb közleményében olvashatjuk, hogy az idei, azaz a sárkány évében nem csak óriási babyboom várható, de kifejezetten sokba kerül majd a szülés. A Sárkány évében született gyerekek a kínai zodiákus naptár szerint bár szerencsések lesznek életük során, de szüleiknek a tizenegy másik évhez képest többe kerül majd a gyermekvállalás.

Már több mint egy hete tart a sárkány éve

A nyúl éve véget ért, és magyar idő szerint január 22-én, vasárnap délután öt órakor beköszöntött Kínában a tavaszünnep, a holdnaptár szerinti sárkány éve. A kínai horoszkópot alkotó 12 állatövi jegy közül a sárkány a legerősebb. Évezredeken át a kínai császárok, a birodalom és a hatalom jelképe volt, sőt a kínai nép magát a sárkánytól származtatja, ezért a nemzet szimbólumává is vált. A 15 napig tartó, holdújévet köszöntő tavaszünnep eljövetelét a házasságra és gyermekvállalásra készülők tömege már nagyon várta, mert hitük szerint a sárkány szerencsét, áldást és gazdagságot hoz majd emberek millióira.

A kínai holdnaptár szerint 2012 a sárkány éve, amely az ázsiai hagyományok szerint kiemelten szerencsés időszaknak számít. Éppen ezért sokan terveznek idén házasságot kötni Ázsiában, és sokan időzítik tudatosan a gyermekvállalást erre az évre. A BBC News hongkongi riportja szerint a statisztikák azt mutatják, a házasságok száma akár 12 százalékkal is több lehet a szerencsés jegyek éveiben, míg a helyi kormány 5 százalékkal, az orvosok és akadémikusok 10 százalékkal több gyermek születését prognosztizálják erre az évre 2011-hez képest.

Állítólag többet költünk majd

A sárkány éve lehet, hogy szerencsét hoz, de többe is kerül: a kedvező hatások reményében a szülők többet költenek, a kereskedők pedig többet keresnek. Egy, a riportban megszólaló kismama épp kétszer annyi pénzt szán februárban születő gyermeke és saját maga egészségügyi gondozására, mint a három évvel korábban, a patkány évében világra jött első gyermeke esetében.

A tápszereket, pelenkákat, egyéb gyermekápolási cikkeket értékesítő kereskedők mind bevétel növekedésre számítanak az idei baby boom hatására. Egy terhes gondozással, illetve szülés utáni ápolással foglalkozó cég például 20 százalékos forgalomnövekedést remél, sőt ápolóhiányra is számít. Reményeiket alátámasztja, hogy a kínai tradíciók szerint a nő a szülést követő első egy hónapban a legsérülékenyebb, így az itteni anyák különösen fontosnak tartják az utógondozást.

A szakértők szerint idén nem csak a csecsemőápolási szolgáltatások piaca, de a nagyobb házasodási kedv okán az ingatlanpiac is fellendülhet. A riport szerint a több házasságkötés azt is jelenti, több fiatal pár kezd el saját otthont keresni, ami jelentős keresletnövekedés formájában jelentkezik majd.

Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél

Mustra