Dörmögd be magad ingyen az Állatkertbe!

Csütörtöktől vasárnapig ismét Mackófesztivált tartanak az Állatkertben, ráadásul azt ígérik, hogy minden dörmögő és brummogó 14 év alatti gyereket ingyen engednek be. Ha pedig már ott vagytok, nézzétek meg a kis Adolfot is!

A néphagyomány szerint, ha február 2-án - gyertyaszentelő napján - a medve előbújik a barlangjából, és a napsütés miatt meglátja az árnyékát, majd ettől megijedve visszabújik, akkor az azt jelenti, hogy bizony sokáig fog tartani a tél. Az Állatkertben mindenesetre Mackófesztivállal várják a tavaszt.

Mackófesztivál az Állatkertben

A február másodikától ötödikéig tartó Mackófesztivál tavasz váró eseménye az idén is sok érdekes programmal és játékkal várja a látogatókat. Lesz barna- és jegesmedve etetés, a gyerekek készíthetnek mackót, a Barlangteremben állomásos játékon vehetnek részt, díszíthetnek mézeskalácsot vagy tekerhetnek méhviasz gyertyát. A részletes programot ITT megnézhetitek.

És ami nagyon fontos, hogy díjmentesen léphetnek be a kertbe azok a 14 éven aluli gyermekek, akik brummogva, dörmögve érkeznek a bejárathoz!

És ha már ott vagytok, nézzétek meg Adolfot!

Adolf ugyanis az idei év első újszülöttje. A Xántus Jánosról elnevezett, dél-amerikai állatokat bemutató állatházban lakik a többi jávai langurral. Január 9-én a ritka majomfajtáknál látta meg a kis kölyök a napvilágot, s így lehetett az év első újszülöttje a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A mostani, hímnek bizonyult kölyök anyja a nyolcéves Lime, apja pedig a kilencéves Orange.

Az Állatkert hírleveléből kiderül, hogy a jávai langurokat 2007 óta láthatja a Budapesti közönség, az első kölyök pedig 2008 augusztusában született. Azóta a szaporulat rendszeresnek számít ezeknél az állatoknál. A kicsit Adolf névvel jegyezték fel a törzskönyvbe, az Állatkert egykori igazgatója, a kiváló zoológus, Lendl Adolf tiszteletére. Lendl Adolf irányította ugyanis azokat a munkálatokat, amelyek nyomán 1912-ben – tehát éppen száz esztendeje – teljesen újjáépülve nyithatta meg újra a kapuit a főváros állatkertje.

Mi mindenesetre azt tanácsoljuk nektek, hogy öltözzetek fel rétegesen és alaposan, mert tudjátok, mától napról-napra hidegebbet ígérnek az időjósok! :)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek