Csütörtöktől vasárnapig ismét Mackófesztivált tartanak az Állatkertben, ráadásul azt ígérik, hogy minden dörmögő és brummogó 14 év alatti gyereket ingyen engednek be. Ha pedig már ott vagytok, nézzétek meg a kis Adolfot is!

A néphagyomány szerint, ha február 2-án - gyertyaszentelő napján - a medve előbújik a barlangjából, és a napsütés miatt meglátja az árnyékát, majd ettől megijedve visszabújik, akkor az azt jelenti, hogy bizony sokáig fog tartani a tél. Az Állatkertben mindenesetre Mackófesztivállal várják a tavaszt.

Mackófesztivál az Állatkertben

A február másodikától ötödikéig tartó Mackófesztivál tavasz váró eseménye az idén is sok érdekes programmal és játékkal várja a látogatókat. Lesz barna- és jegesmedve etetés, a gyerekek készíthetnek mackót, a Barlangteremben állomásos játékon vehetnek részt, díszíthetnek mézeskalácsot vagy tekerhetnek méhviasz gyertyát. A részletes programot ITT megnézhetitek.

És ami nagyon fontos, hogy díjmentesen léphetnek be a kertbe azok a 14 éven aluli gyermekek, akik brummogva, dörmögve érkeznek a bejárathoz!

És ha már ott vagytok, nézzétek meg Adolfot!

Adolf ugyanis az idei év első újszülöttje. A Xántus Jánosról elnevezett, dél-amerikai állatokat bemutató állatházban lakik a többi jávai langurral. Január 9-én a ritka majomfajtáknál látta meg a kis kölyök a napvilágot, s így lehetett az év első újszülöttje a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A mostani, hímnek bizonyult kölyök anyja a nyolcéves Lime, apja pedig a kilencéves Orange.

Az Állatkert hírleveléből kiderül, hogy a jávai langurokat 2007 óta láthatja a Budapesti közönség, az első kölyök pedig 2008 augusztusában született. Azóta a szaporulat rendszeresnek számít ezeknél az állatoknál. A kicsit Adolf névvel jegyezték fel a törzskönyvbe, az Állatkert egykori igazgatója, a kiváló zoológus, Lendl Adolf tiszteletére. Lendl Adolf irányította ugyanis azokat a munkálatokat, amelyek nyomán 1912-ben – tehát éppen száz esztendeje – teljesen újjáépülve nyithatta meg újra a kapuit a főváros állatkertje.

Mi mindenesetre azt tanácsoljuk nektek, hogy öltözzetek fel rétegesen és alaposan, mert tudjátok, mától napról-napra hidegebbet ígérnek az időjósok! :)

Mustra