Vérző orral ne fektess le gyereket!

A gyerekek a mindennapi játék, vagy észrevétlen orrpiszkálás során is megsérthetik orrnyálkahártyájukat, de eleredhet a vérzés egy kisebb esés következtében, vagy a szoba levegőjének alacsony páratartalma miatt is. Egy biztos, ha vérzik a gyerek orra, ne fektessük le!

epistaxis

Egy orrvérzés számtalan ok miatt jelentkezhet, sokszor elég hozzá egy a szokásosnál erősebb orrfújás, de például felső légúti fertőzések során még spontán is kialakulhat. Télen a fűtött helyiségek levegője is kiszárítja az orrnyálkahártyát, ami nem csak begyulladhat, de olykor vérzést is okozhat.

Az enyhe orrvérzés az esetek többségében magától eláll. Nem egy fórum tanácsolja, hogy a legjobb, amit tehetünk, ha engedjük, hogy a vér akadálytalanul kifolyjon az orrból. Különösen gyerekekkel fontos megértetni, hogy nem szabad visszaszívni, vagy lenyelni, mivel a légutakba kerülve a légzést is akadályozhatja.

És bár a vérzés a fekvés hatására csillapodni látszik vagy úgy tűnik, mintha elállt volna, ez megtévesztő lehet. Ne fektessük le a gyereket! A vér hátracsoroghat, amit a gyereknek nyelnie kell, és ami később aztán hányáshoz vezethet. Inkább hajtsuk a fejét előre, így nem csak a vérzés erősségét látjuk, de azt is, hogy elállt-e.

Így állítsd el a vérzést:

- Először is nyugtasd meg a gyereket!

- A gyerek kissé hajtsa előre a fejét, közben tedd a kezed a homlokára, így a vér akadálytalanul kicsepeghet a gyermek orrán. A vért fogd fel zsebkendővel vagy gézlappal, de fontos, hogy ezeket ne dugd a gyermek orrlyukaiba, csak finoman tartsd az orrnyílások elé! Ha nem áll el a vérzés, szorítsd össze az orrszárnyakat!

- A gyermek tarkójára helyezz hideg borogatást! Mivel ez gyorsan felmelegszik, gyakran cseréld, ameddig nem áll el a vérzés!

- A vérzés többnyire néhány percen belül eláll. Ha egy kis vér esetleg rászárad a gyermek orrára, akkor nagyon óvatosan töröld le, de semmiképp se nyúlj a gyermek orrába, a zsebkendővel sem, mert újra elkezdhet vérezni!

- Ha a vérzés nem áll el 5-10 percen belül nem szűnik, ismét elkezdődik, vagy légszomj alakul ki, hívj mentőt!

Ha az orrvérzés rendszeresen előfordul, jobb, ha fül-orr-gégész szakorvos is látja a gyereket!

Oszd meg másokkal is!
Mustra