Fogmosás – ha nem tudja, bukta

Amint megjelennek az első tejfogak, el kell kezdeni helyes ápolásukat. De hogyan?

Előző cikkünk: Luca 3 éves és már lyukas a foga – tippek fogmosás-hisztihez

3610103532 442d77cb73 z
Brian Jolley

Nem elég akkor kezdeni a gyereket a fogmosásra tanítani, amikor a rendes fogak jönnek – ha valaki úgy gondolja, a tejfogak feláldozható veszteségek, nagyon is téved. Akkorra ugyanis rögzülnek már a gyerekben a tisztálkodási rítusok. De mikor kezdjük?

Kezdd hamar!

Az amerikai Parents magazin szerint a fogápolást még az első fogacskák megjelenése előtt érdemes elkezdeni. Szakértőjük véleménye szerint a fogápolás nem a fogaknál, hanem az ínynél kezdődik. Az általunk megkérdezett védőnő picit túlzásnak tartja, de nem haszontalannak a javaslatot, miszerint minden egyes étkezés (nem szoptatás) után érdemes áttörölni a pici száját egy tiszta és langyos vízzel megnedvesített textilpelussal. Használható erre a gyógyszertárakban és drogériákban kapható, puha műanyag sörtéjű, ujjra húzható fogkefe is, amellyel finoma, óvatosan átz lehet dörzsölni a fogínyt. Fogzáskor ez ráadásul nagyon jól is esik a kicsinek.

Amint kijön, moshatod!

A fogmosást az első kibúvó fogacskánál érdemes elkezdeni. A tejfogak nem csak a rágásban segítenek, de a szóképzésben és a helyes artikulációban is szerepük van. Ha a tejfogak kilyukadnak, netán gingvitisz, azaz ínygyulladás alakul ki, az kihatással lesz később a rendes fogakra is. Ami már nem móka, hisz azok után nem nő másik...

Az igazi fogmosás akkor kezdődik, amikor a kicsinek már több kibújt tejfoga van, de ha már egész kicsiként megtanulja az érzést, amikor a fogkefe a szájában van, később kevésbé valószínű, hogy tiltakozni fog ellene. Ha viszont a gyerek ragacsos-édes dolgokat evett, mindenképpen mosssatok fogat, mert máshogyan nem fog lejönni a fogak felszínére tapadt cukor.

Hanyagold a cumisüveget

Gyakran látunk cumisüveggel (vagy akár cumival) játszóterező négy-ötéves gyerekeket. Az ő fogaik már komoly veszélyben vannak, hisz könnyedén fennállhat a fogszuvasodás veszélye. Amint megfelelő mennyiséget eszik a kicsi esténként szilárd táplálékból, el lehet hagyni az esti tejcit. És ne feledkezzünk meg a szuvas fogak legjobb barátjáról: a cumisüvegbe töltött szörpről! A fogorvos szerint annál rosszabbat nem tehetsz a gyerekfogakkal, minthogy így küldöd aludni őket – legyen a fogmosás az esti tisztálkodás része, és utána már lehetőség szerint ne egyen a gyerek, és inni is csak vizet kapjon. (Nem az a vég, ha nagyritkán ettől eltértek persze, hanem a rendszeresen rosszul szoktatott gyerek.)

Fogkrémmel vagy anélkül?

A gyógyszertárakban és bizonyos drogériákban kapható olyan fogkrém, amely már a legkisebbeknek is adható. A két év körüli gyerekeknek megannyi fogkrém közül választhatunk – arra kell figyelni, hogy a fogkrémben addig ne legyen fluor, amíg a gyerek ki nem tudja köpni azt. A fluorról és vélt vagy valós hasznosságáról sokat lehet vitázni, akinek kedve tartja, elolvashatja Antal Vali hosszas értekezését a fluorról mint méregről, annyi azért biztos, hogy nem véletlenül van a fogkrémek dobozára írva, hogy ne nyelje le... Ehhez képest az Egyesült Államok legtöbb államában adagolják a fluoridot az ivóvízbe, és a szakértők is kiegészítő fluorid szedését javasolják azoknak, akik lakóhelyén ez nem történik meg a fogszuvasodás elkerülése érdekében.

Mikor menjen a gyerek először fogorvoshoz?

A legtöbb orvos szerint a gyereknek, hacsak nem szorul ellátásra, nagyjából óvodáskor elején, 3-4 éves korban érdemes elmennie az első vizitre. Érdemes először úgymond udvariassági látogatást csinálni a dologból még akkor is, ha tényleg baj van, hogy ne arra emlékezzen a kicsi, hogy ott milyen rossz volt. Egy ilyen viziten megmutatja az orvos (vagy az asszisztens) a fogorvosi széket, a műszereket, netán a fúró hangjában sem élesben találkozik először a kis páciens. Nagyon nem mindegy.

És ne gondoljátok, hogy egy ilyen vizit csak a magánrendelésen fordulhat elő – próbáljátok ki nyugodtan a TB által támogatott önkormányzati rendelőket.

Bónusz: legközelebb bemutatunk egy ilyen fogorvosi látogatást fotókkal, kérdeznivalókkal!

Pár szó fogakról és lyukakról

Az emberi fogazat (latinul dens) felnőttkorban 32, gyermekkorban 20 db (tejfogak) fogból áll. A fogsort fognegyedekre osztottuk: jobb alsó, jobb felső, bal alsó, bal felső. Középen a két metszőfog, mellette a szemfog, majd a kisörlők és végül a nagyörlők, -melyek csak felnőtt korban jönnek ki.

Az egészséges fogazat kialakulásához hozzá járul a helyes táplálkozás, a szükséges ásványi anyagok, vitaminok megfelelő bevitele a szervezetbe. Valamint a cukros, pépes ételek kerülése. Fontos a kalcium, melyet leginkább a tejtermékekben találunk meg illetve különböző kalciumkészítményekben. A kalciumbevitel és a rendszeres fogorvosi látogatás különösen fontos várandós kismamák számára, mert a magzat fejlődése során az anyától vonhatja el a csontképzéshez szükséges kalciumot stb. és az anya foga könnyen károsodhat. Fontos még a fluor, a D- vitamin (állati eredetű zsiradékok) és a B2 vitamin (tej, sajt, tojás, hús) a fogképzés szempontjából.

Az ételektől a fogakon lepedék képződik, valamint a nyálból kicsapódó sók is elősegítik a lepedékképződét. Így baktériumok szaporodnak el, melyek savas anyagot termelnek. Ez feloldja a zománcot, majd a dentint kezdi bontani: a fog szuvasodik.

Forrás: Érettségi.hu

Evés után pár korty víz el sem hinnéd, mennyit használ a fogaknak! Leöblíti az ételmaradékok egy részét,

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek