Maszturbál a gyerekem

A legtöbb szülő előbb-utóbb szembesül azzal, hogy a gyermeke a saját nemi szervével játszik és maszturbál. Már 8-9 hónapos korú gyerekeknél is megtapasztalhatjuk, 3-4 éves korban pedig kifejezetten jellemző a kicsikre. Kell ezzel külön foglalkozni vagy mindez természetes tanulási folyamat?

Csak természetesen

A gyermekek már nagyon korán felfedezik a saját nemi szerveiket, mivel természetes kíváncsiság él bennük a testükkel kapcsolatban. Rájönnek arra is, hogy ezeknek a testrészeknek a simogatásával kellemes élményhez juthatnak. Így szembesülhetnek már az akár 3-4 éves kisgyermekek szülei is azzal, hogy a gyermek pl. elalvás előtt, a takarót a lába közé szorítja, és ütemesen ringatózik – azaz maszturbál.

Hogy állítsam le a gyereket?!

"Két és fél éves fiam folyton magával játszik. Az asztalnál ülve boldogan jelenti, "kukizom!" és ha rászólunk, annál inkább csinálja. Mit tegyek?!" Sok szülő kétségbeesetten fordul szakértőhöz, amikor a kíváncsiság heteken-hónapokon keresztül fennáll. De hát lássuk be, ez természetes: miért hagyná abba a gyerek, amikor a dolog nem csak nagy örömöt okoz, de azt is eléri vele, hogy a körülötte lévők mind rá figyeljenek.

Mert a maszturbálás nagyrészt erről szól: az odafigyelésről. A gyerek általában akkor viszi túlzásba önmaga szeretését, ha úgy érzi, őt nem szeretik eléggé. Ha a gyermek önkielégítése nagyon gyakori, szinte elnyomja a mindennapi normális tevékenységét, akkor valami probléma van a háttérben. Többnyire szorongás miatti önvigasztalás, de az elhanyagolt gyermekek is fordulhatnak ehhez az örömszerző tevékenységhez. A szülők válása, kistestvér születése, amikor kevesebb idő marad az addig egyke kicsire, de akár egy költözés is zavart okozhat a gyermek lelkivilágában, amire így reagál.

A maszturbálás a normális fejlődés része

Ha rákiáltunk a gyerekre, vagy bűntudatot keltünk benne, az a későbbi pszichoszexuális fejlődésére is hatással lehet. Ne tekintsd rossz dolognak és ne bántsd ezért a kicsit! Amikor a gyermek a maszturbációt nyilvánosan, mindenki előtt végzi, nyugodtan, de határozottan el kell neki magyarázni, hogy ez nem mások szeme elé való, inkább csak a hálószobába, akkor, amikor egyedül van.

Ne kiabálj rá és ne csinálj az egészből nagy ügyet, mert akkor azt tanulja majd meg a helyzetből, hogy ez valami olyan, amitől Anya/Apa csak vele foglalkozik – és akkor ezt az adut használni is fogja majd. Tereld inkább el a figyelmét másra!

Első körben fordíts sok személyes figyelmet a gyermekre, játssz és beszélgess vele. És ne felejtsd el éreztetni vele, mennyire szeretitek.

Érdemes gyermekpszichológushoz fordulni?

Amennyiben nem boldogulunk, és komolyabb a gond, érdemes gyermekpszichológus szakemberhez fordulni. Ő felderíti az okot, és segít a megoldásban is. A serdülőkori maszturbáció már a felnőttkori szexualitás kialakulásának részjelensége. Régebben szokás volt ijesztgetni a gyerekeket/fiatalokat, hogy ha maszturbálnak, nem lehet majd gyerekük, vagy hogy gerincsorvadást kapnak. Ezek a "jótanácsok" olyan gátlásokat okozhattak, amelyek a gyereket egész életében végigkísérik. Ha viszont sikerül józanul kezelni a kérdést és a gyerek nem frusztrációt kap, hanem odafigyelést, hamar túl lesztek a dolgon.

Oszd meg másokkal is!
Mustra