Búcsú a Vidámparktól

Persze nem ennyire szó szerint, de a főpolgármester-helyettes legutóbbi tájékoztatása szerint 2-3 év múlva valóban bezár a Vidámpark, ahogyan mi ismertük. Érdemes tehát még egyszer végigmenni a látnivalókon.

A száz éves körhinta
A száz éves körhinta

Pénz és költözés

A Vidámpark a főváros 100%-os tulajdonában lévő, profitorientált, azaz költségvetési támogatással nem rendelkező társaság. Ennélfogva árkiegészítésben sem részesül, azaz nem kap olyan támogatást, amelynek segítségével olcsóbb jegyárakat tudna biztosítani látogatóinak. A meglehetőst borsos belépődíjakat a társaság  különböző kedvezményekkel próbálja megfizethetővé tenni (a lista a cikk végén részletesen megtekinthető).

A Vidámpark költöztetése sem újkeletű probléma: a rendszerváltás óta időről-időre felmerül a költözés kérdése. Legutóbb a zuglói polgármester jelezte, a rákosrendezői pályaudvaron szívesen helyet adna a helyét kinőtt Vidámparknak. Sajtótájékoztatóján Csomós Miklós oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes kijelentette, az önkormányzati ciklus végéig biztosan nem lesz szó költözésről. 2014 egyelőre messze van – addig pedig marad a Park és maradnak a játékok.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a Tréfás Dzsungel Vasúton
Csomós Miklós főpolgármester-helyettes a Tréfás Dzsungel Vasúton

Retro feeling

Én a Vidámparkban a legjobban az ottani életérzést szerettem. Valami laza időtlenség lengi be a helyszínt, erre persze ráerősít az, hogy a ma gyerekével odatévedő harmincas éppen azokat a játékokat látja, mint amikor legutóbb a nagypapájával itt járt. Sőt, a Barlangvasútban például ugyanazon a dobozhangon szólal meg Sinkovits Imre, és ugyanazokat a gipsz-szobrokat lehet megcsodálni a János Vitéz meséje alatt (és valószínűleg a retro feelinget erősítendő tették a Vidámpark oldalán a vasutat bemutató videó alá zeneként Harry Nilsson '69-es slágerét). A velem tartó hároméves fiatalúr, Dani rögtön a dodzsemmel ébredt szerelemre: a kisdodzsemben a harmadik körben már azt is tudta, hogyan kell nyomni a gázpedált. Csak az újabb kalandok felemlegetésével tudtam onnan elcsalogatni.

Kisvidámpark

Azok pedig a kisvidámparkban találhatóak. Abban, amelyik régen külön bejárattal bírt a "nagy" és az Állatkert között, és amikor mi jártunk, még minden 2 ft-volt. Most Dzsungel Meseparknak hívják, benne pár jó ötlettel és némi kedvlohasztó veteránnal. A legizgalmasabb Daninak a kisvonat volt, amelyen két újdonsült haverjával majd' egy órán keresztül ment körbe-körbe:

Tekerős kisvonat

Izgalmasabb volt, mint bármely másik játék – kivált, hogy egy ilyen kicsi gyerek számára nincs sok élvezet: a kisvidámpark fő attrakciója, a Tréfás Dzsungel Vasúton alig bírtam terelni, hogy "nézd, milyen vidámak a majmok!" ahelyett, hogy az ijesztő fluoreszkáló denevérszemeket nézte volna a rángatós sötétbe vesző sínpályán. Tréfa nem volt sok, a búcsúzóul kapott trópusi vihar pedig kifejezetten rosszat tett Dani lelkivilágának.

Át is ültünk a körhintára

Aztán leszálltunk, nagyjából a második körben. A dzsungeljáró autók nem voltak nagy kaland Daninak, pláne nem úgy, hogy egyedül pörgött körbe-körbe. Nem volt úgy túll nagy buli a tűzoltó sem, és bár a dodzsem nagy siker volt, a vízi dodzsemről ki kellett húzni. Még szerencse, hogy a kedves és fiatal parkőrök fel vannak készülve az ilyen esetekre.

Minden jó, ha a vége jó

Minden ilyen látványosságnak az a vége, hogy a gyerek nem akar távozni. Még egy dodzsem, még egy hernyós hullámvasút... vagy egy parkzáró fagyi. És akkor tényleg minden jó – még akkor is, ha a mi örömünk is csak fagyival felhőtlen.

Dani és a záró fagyi
Dani és a záró fagyi

Akciók

Délután 4-től csak egy pénztár van nyitva: itt viszont a jegyek délután 4 és 5 között 40%-os kedvezménnyel kaphatóak.

Június 15-30. között hétköznapokon 40%-os kedvezményt ad a Vidámpark a jegyárakból.

A Vidámpark Facebook-kampányt is indított: diákjegy bevezetéséért lehet kampányolni a közösségi oldalon. Ha el akarjuk érni, hogy legyen külön diákjegy, el kell érni a 10.000 lájkolót.

Óvodai kedvezménye: tízfős óvodás csoport esetén csupán 1500 forintért vehetik igénybe a park szolgáltatásait.

Iskolások esetében legalább húszfős csoport harminc százalék, harmincfős csoport pedig negyven százalék kedvezményt kap a jegy árából.

Vidámpark éjszaka is? Júniusban, júliusban és augusztusban pénteken és szombaton, szeptembertől pedig szombaton hajnali fél 2-ig lesz nyitva a Vidámpark kedvezményes, 2.900 ft-os belépőért.

Teljes árú jegy: 140 cm magasság felett.

Kedvezményes árú jegy: 90-140 cm magasság között, illetve 62 év felett.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek