no

Amit tényleg muszáj tudnod a védőoltásokról

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet kampányba kezdett azért, hogy a szülők és a leendő szülők minél jobban megismerhessék a gyermekbetegségek megelőzésének módjait. Az alábbiakban a védőoltásokkal kapcsolatos szakvéleményükből szemezgettünk.

Persze van, aki ellenzi a védőoltásokat. Hozzánk is úgy jön mindig az orvos, hogy előre már szedjük a thuját (homeopátiás kivezetőszer), és utána is adja, amit a homeopátiás orvosok javasolnak, én meg úgy vagyok ezzel, mint egyszeri ember Istennel: biztos ami biztos, hiszek benne. Legrosszabb esetben adtam a gyereknek némi cukrot.

A védőoltásokról

A Családtervezési Program fontos része a védőoltásokról szóló felvilágosítás is. A Szent László Kórházban működő Védőoltási Szaktanácsadóban igény szerint részletes tájékoztatásra van lehetőség. Az a céljuk, hogy még a fogantatás előtt legyen lehetőség a várandósság alatt esetleg komoly kockázatot jelentő, ma már védőoltásokkal elkerülhető fertőzések elleni megfelelő védettség kialakítására.

A várandósság alatt közismerten kockázatot jelenthet például a rubeola fertőzés, ám jelenleg, éppen a gyermekeink védőoltottságának köszönhetően, legkevésbé ettől a betegségtől kell tartanunk. Nem annyira közismert viszont a bárányhimlő várandósság alatti kockázata mind a magzatra, mind a várandós asszonyra, ha a kismama korábban nem esett át a fertőzésen, vagy nem kapott ellene védőoltást. Az a családtervező, például, aki tudomása szerint még nem esett át bárányhimlőn, védetté válhat, ha valóban fogékony a fertőzésre (nincs a vérében védettségre utaló ellenanyag), kaphat védőoltást.

Fontosnak tartják a „fészek”, a leendő gyermekkel együtt élők védettségét, ezért mind az influenza elleni, mind a fiatal szülők szamárköhögés elleni védőoltását ajánlják. Influenza ellen nemcsak a leendő kismama számára fontos a védettség, hanem a család minden egyes tagja számára, éppen a várva várt újszülött érdekében. Ami pedig a szamárköhögést illeti, mindössze egyetlen emlékeztető oltás ajánlott a leendő szülőknek annak érdekében, hogy az egész Európában újra felbukkanó fertőzés ellen a gyermekkori védőoltásaikból még meglévő, de már igen alacsony szintű védettségük felfrissülhessen.

A fiatal lányok egészsége és a családtervezés szempontjából fontos lehet még a méhnyakrák elleni vakcina beadása is, melyet 12-14 éves kortól javasolnak a szakemberek. Az évente közel 500 áldozatot követelő betegség megelőzésére ma már van lehetőség.

Te beadatod a védőoltásokat a gyerekednek?

Kötelező védőoltások

Oltás neve Mely kortól Mi ellen véd?
BCG Néhány napos korban, szülészeti intézményben Tuberkulózis
DaPT+IPV+HIB 2 hónapos korban Torokgyík, szamárköhögés, tetanusz; járványos gyermekbénulás; gégefő- és agyhártyagyulladás (Haemophilus baktérium)
DaPT+IPV+HIB 3 hónapos korban Torokgyík, szamárköhögés, tetanusz; járványos gyermekbénulás; gégefő- és agyhártyagyulladás (Haemophilus baktérium)
DaPT+IPV+HIB 4 hónapos korban Torokgyík, szamárköhögés, tetanusz; járványos gyermekbénulás; gégefő- és agyhártyagyulladás (Haemophilus baktérium)
PCV-13 2, 4 és 15 hónapos korban Kötelezően felajánlandó, térítésmentes
MMR 15 hónapos korban Kanyaró, mumpsz, rubeola
DaPT+IPV+HIB 18 hónapos korban Torokgyík, szamárköhögés, tetanusz; járványos gyermekbénulás; gégefő- és agyhártyagyulladás (Haemophilus baktérium)
DaPT+IPV+HIB 6 éves korban ill. az általános iskola első osztályában Torokgyík, szamárköhögés, tetanusz; járványos gyermekbénulás; gégefő- és agyhártyagyulladás (Haemophilus baktérium)
dapT + MMR 11 éves korban Torokgyík, tetanusz; szamárköhögés Kanyaró, mumpsz, rubeola
Engerix B 13 éves korban Fertőző májgyulladás (hepatitis-B), két oltás minimum 5 hó eltéréssel

Ajánlott védőoltások

Oltás neve Mely kortól Mi ellen véd? Megjegyzés
Mencevax AC

Menpovax AC
2 éves kor felett Meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás)  
Meningitec

Menjugate NeisvacC
2 hónapos kortól Meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás)  
Pneumovax 23,

Pneumo 23
2 éves
kor felett
Streptococcus pneumoniae
fertőzés (agyhártyagyulladás, tüdőgyulladás,
középfülgyulladás)
Bizonyos
betegcsoportoknál kiemelten fontos (pl. lépkivétel, idős kor))
Begrivac Fluarix, InfluvacVaxigrip- Fluval AB* ID Flu** Általában fél éves kortól *3 éves kortól **18 év felett Influenza Csak az adott évben várható járvány ellen véd.
Évenkénti ismétlés szükséges.
FMSE-immun inject Junior* FSME immun felnőtteknek**

Encepur junior+ Encepur Adults++
*1-16 éveseknek **16 év felett + 1-12 éveseknek ++ 12 év felett Kullancsencephalitis 3 oltás szükséges a teljes védettséghez, majd 3, illetve öt évente emlékeztetők
(0. 3. 12. hó) Megj: a lyme kór ellen nem véd!
Varilrix 9 hónapos kortól Bárányhimlő Minimum 4-6 hét eltéréssel két oltás
Rotateq*, Rotarix** 6 hetestől fél éves korig Rotavírus okozta gastroenteritis *3, ill. **2 alkalommal szájon át adandó, minimum 4 hét eltéréssel
Cervarix* Silgard** *10 éves kortól **9 éves kortól Humán papillómavírus fertőzés (méhnyakrák) *3 oltásból álló oltási sor, 0,1 és 6 hóra **3 oltásból álló oltási sor 0,2 és 6 hóra
Havrix 720 junior* Havrix 1440** *1-18 év **18 év felett Járványos májgyulladás (hepatitis A) két oltás minimum 6 hó eltéréssel
Twinrix gyermek* Twinrix felnőtt** *1-16 évesek **16 év felett Hepatitis A és B elleni kombinált oltóanyag 3 oltásból álló oltási sor, 0,1 és 6 hóra
Typherix 2 éves kor felett hastífusz Megbetegedési veszély esetén – pl. utazás
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra