Ki akarják tiltani az iskolákból a mobilt

Egészségügyi kockázatai miatt kitiltaná az iskolákból a mobiltelefonokat és a vezeték nélküli internetkapcsolattal rendelkező számítógépeket az Európa Tanács egyik bizottsága. A szülők mindig is megosztottak voltak abban a kérdésben, hogy kell-e a gyereknek telefon, vagy Angry Birds nélkül is lehet teljes a gyerekkor.

A 47 államot tömörítő, strasbourgi székhelyű tanács környezetvédelmi, mezőgazdasági és regionális politikai bizottsága szerint fennáll a veszély, hogy a mobiltelefonok és más wifi-kapcsolattal bíró készülékek elektromágneses sugárzása károsítja az agy fejlődését – írja a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása.

A bizottság tagjai áttekintették a kutatások jelenlegi állását, számos szakértőt meghallgattak, majd egyhangúlag elfogadták a tiltást tartalmazó határozati javaslatot. Azt is kezdeményezték, hogy az érintett termékek címkéin hívják fel a vásárlók figyelmet az egészségügyi kockázatokra, indítsanak információs kampányokat gyerekek és fiatal felnőttek részére, valamint futtassák fel a kevésbé veszélyes mobiltechnológia kifejlesztésére irányuló kutatásokat.

A WHO állásfoglalásával szemben az ET szerint szükséges a szabályzás

A testület szerint nem szabad elkövetni ugyanazt a hibát, amelyet az azbeszt vagy az ólmozott benzin esetében, amikor a közegészségügyi szabályozás csak későn ismerte fel az anyagok káros hatásait.

A határozati javaslatot az Európa Tanács plenáris ülésének még el kell fogadnia, de ezt követően sem lesz kötelező érvényű az európai kormányokra nézve, csak ajánlás marad. A szervezet döntései ugyanakkor többnyire igen nagy hatásúak, és gyakran felbukkannak egy-egy későbbi egyezményben vagy szerződésben.

A téma már régóta vitákat vált ki a szakértők körében, számos kutatás folyik a területen. Egyes kutatók szerint rákot is okozhat a sugárzás. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ugyanakkor a mobilok kiváltotta elektromágneses sugárzás nem, vagy csak elhanyagolható veszélyt jelent az emberi egészségre.

A gyerekek inkább az sms-t használják

A mobiltelefon egészségre gyakorolt hatását jó néhány nemzetközi felmérésben vizsgálták. Az egyik, átfogó kutatás a mobil távközlési és egészségügyi kutatási program, és persze minden kutatásból kiderül, hogy a sugárzással továbbra is számolnunk kell. Ami a gyerekek szokásait illeti, ők ritkábban telefonálnak, mint sms-eznek, de az egészségügyi szempontból ugyanazt jelenti. Az orvosok igyekeznek mindig felhívni a figyelmet arra, hogy a gyerekek szervezete minden külső behatásra érzékenyebben reagálnak, és jó, ha a szülők ezt figyelembe veszik, mielőtt telefont vennének. Sokan azt mondják, 12 éves kor alatt nem szabadna mobilt adni a gyereknek.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.