Születés Hete: egy vélemény az otthonszülésről

Ezen a héten el lehet gondolkodni, kinek mit jelent a szülés. Ellenvélemény rovatunkban ezúttal valaki olyan osztja meg gondolatait, akivel – hát, sejtésem szerint sokan nem értünk majd egyet. Korábban már írtunk Geréb Ágnesről, sőt azt a kérdést is boncolgattuk, vajon hogy lehet, hogy míg a hibát vétő orvos ellen polgári peres eljárás indul, a hivatásos bábákat büntetőjogilag vonják felelősségre.

De ez az írás más oldalról közelít.

Hölgyeim, gondolkozzanak már!!!

„A legjobb tudásom szerint végeztem a dolgom...”

A hazai szülés úttörőjeként is emlegetett Geréb Ágnest a Fővárosi Bíróság első fokon két év letöltendő fogházra ítélte. A börtönből legkorábban egy év múlva szabadulhat feltételesen.
Az ok – amit persze már sokszor hallhattunk a szülész-nőgyógyászt emlegetve – halált okozó, valamint maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége.

Az ítélet Geréb Ágnesé és nem pedig az otthonszülésé. A doktornő véleménye szerint eddigi eredményein, statisztikáján nincs szégyellnivalója. A mérleg egyik oldala a következő: két elveszített kisbaba és számos olyan nehézség, melyeken csakis a gyors orvosi beavatkozás tudott segíteni. Ezek szerint két kisbaba elvesztése még belefér az átlagába? Hölgyeim, ez a statisztika önök számára is kecsegtető?

Egy 2007-es ítélet szerint Geréb Ágnes nem dolgozhat szülész-nőgyógyászként, ennek ellenére egy kis nyelvi fondorlatot segítségül hívva könnyedén megmagyarázta a bizonyítványát. Ő ugyanis nem orvosként volt jelen a szüléseknél, hanem asszonytársi segítőként, dúlaként. Olyan „segítőként”, aki például egy szülés után az adminisztrációra hivatkozva 40 percig nem vágta el a köldökzsinórt!
Ezt a segítséget vajon megköszönte-e a kismama? Elárulom: nem köszönte meg, sőt kártérítést követelt. Ő is a lelkes hívek táborába tartozott annak idején.

Geréb Ágnes nyelvi zsonglőrként bánik a szavakkal: a „majdnem elvérzett” az ő olvasatában azt is jelenti, hogy nem is vérzett el. És milyen igaz! Akkor ezzel már nem is kell foglalkozni?! Gondolom azért ennek a tudatában sem szeretne senki „majdnem elvérezni”.

Az sem mindegy szerinte, hogy miről szólnak ezek a perek. Arról, hogy hibázott-e az orvos, vagy arról, hogy szándékosan gondatlanul járt-e el. Átvéve tőle a szavak kiforgatásának ügyességét próbálom tolmácsolni: tehát ha ő nem szándékosan járt el gondatlanul, akkor nincs is itt semmi baj! Ennyire egyszerű lenne az egész?! Megnyugtató ez valakinek? Gyógyír-e egy fájdalmában gyermekét elvesztett nőnek, hogy a szülésznő nem szándékosan járt el gondatlanul, csak így alakult?! Ne vicceljünk már! Kockáztatnának-e önök tudva, hogy itt tényleg nincs második felvonás? Hölgyeim, ezt a filmet nem lehet visszatekerni!

A bírói ítélet szerint jó magaviselet esetén Geréb Ágnest a büntetés felénél feltételesen szabadlábra helyezhetik.

És utána?

Oszd meg másokkal is!
Mustra