Könyvek nagyoknak (10-15 éveseknek)

Nehéz dolog könyvet választani a tíz-tizenötéveseknek. Ők már inkább maguknak szeretnek választani, nekünk az óvatos háttérirányító szerepe juthat inkább, de itt a választék már annyira széles, hogy itt felsorolt példánk csak kiragadott szösszenetek. Hiszen ekkora gyereknek lehet már adni Vernét, Merlét, igazi jó krimit vagy vadnyugatos könyveket, Rejtő Jenőt, Karinthyt, Szabó Magdát és megannyi más feledhetetlen élményt adó könyvet – ne féljünk hát segíteni a gyereket a választásban! Rajtunk múlik, mit olvas, és részben olvasmányain múlik, milyen ember lesz majd ő maga. És ne féljünk vele újraolvasni ezeket, sem az új gyerekkönyveket – megéri!

Fotó: Margo Conner
Fotó: Margo Conner

A széttört mese

Három királyfi: a Legkisebb, a Legnagyobb – és a Legközépsőbb. Unatkoznak a királyi udvarban, így hát megannyi hamubasült pogácsával a tarsolyukban (és egy lelkes íjász követésében, a biztonságra azért csak kell adni még egy ilyen békés királyságban is) nekiindulnak, hogy elvegyüljenek a nép között és megtalálják a Nagy Kalandot. Ami érkezik is – csupa buggyant karakter képében, akiket nagyon lehet szeretni minden buggyantságuk ellenére. Bár a történet néhol egy picit túl van írva, nagyon jól összerakott meséről van szó, szívesen ajánljuk.

a szettort mese


A széttört mese

Írta: Jólesz György

Illusztrálta: Orr Máté

Luna Könyvek











A Titokzatos Benedict Társaság

Lili nevű tesztolvasónk elképesztően rövid idő alatt olvasta ki a könyvet. Nem véletlenül: a Titokzatos Benedict Társaság lebilincselő olvasmány egy 8-10 éves gyerek számára. Lilinek leginkább az tetszett, "hogy humoros volt és fordulatos, izgalmas és érdekesnek is találtam." És tényleg az: nem véletlen, hogy a kritikusok gyakran a Harry Potter könyvekhez hasonlítják. Egy különleges képességekkel megáldott gyerekcsoport, egy világuralmi terveket dédelgető főgonosz, és megannyi izgalmas kaland: mindez közérthetően megfogalmazva, szépen megírva és jól felépítve. Olyan jól, hogy az ember szinte végig a szereplőkkel járja a kalandok útvesztőjét. Lili szavaval élve: "én nagyon izgultam a szereplőkért."

A titkozatos benedict b orito


A Titokzatos Benedict Társaság

Írta: Trenton Lee Stewart

Animus











Behálózva

Érkezett levelek (1).   Tárgy: azt beszélik rólad    Feladó: jóbarát

Minden tizenéves rémálma, hogy új iskolába kerül, és ott nem szeretk majd. Főhősünk, Avalon ezt első kézből ismeri meg: az új iskolában ugyanis valaki rosszindulatú pletykákat terjeszt róla. De mit lehet ilyenkor tenni? Szülők, tanárok, barátok? Tizenéves reality a Behálózva, amelyet ha másért nem, hát azért érdemes elolvastatni netfüggő gyerekeinkkel, hogy lássák, mi mindenre alkalmas a szociális hálón kívül az internet. A könyv hátulütője a gyakran trágár nyelv, ami lehet, hogy a tizenévesk sajátja, leírva azonban még bennük is visszatetszést kelt (tesztelőnkben, Katiban akkorát, hogy nem is akarta befejezni a könyvet). De attól még érdekes a téma, és fontos foglalkozni vele. Talán a szülőknek sem árt az olvasás...

behalozva borito


Behálózva

Írta: Kate McCaffrey

Animus











Mikszáth Kálmán: Egy éj az Arany Bogárban és más elbeszélések

A Kossuth kiadó ezen sorozata visszanyúl a nagy klasszikusokhoz: gyönyörű bőr kötés, aranyozott borító, szépen összerakott oldalak, szívesen olvas az ember ilyenben még kötelező olvasmányt is. Pláne iyen írásokat. Bár őszintén megvallva szívesen vettük volna, ha a nagypapa polcán megtalálható könyvektől ez a kötet némileg eltér, de az imidzsfrissités ezúttal elmaradt. A könyv hét elbeszélést tartalmaz a legnagyobb regényírónak is gyakorta nevezett Mikszáth tollából, és hát mit lehetne elmondani róluk? Hát persze, hogy csak ajánlani tudjuk!

Mikszath 13

Mikszáth Kálmán: Egy éj az Arany Bogárban és más elbeszélések

Kossuth Kiadó














Ezüst mesekönyv

A könyv válogatás a világ legjobb meséiből – Benedek Elek értő és gondos válogatása. Az alapvetően szép kiadvány Benedek Elek Csudalámpa című sorozatának 1914-es Ezüst Mesekönyve alapján készült, bár pár eltérés akad, elsősorban szerkesztői megfontolásból. A könyvet tulajdonképpen csak dicsérni tudjuk, az egy képi viág kivételével. A könyv illusztrációi ugyanis sajnos messze alatta maradnak a mesék színvonalának: grafikus szakértőnk szerint ez Benedek Elek és maga a könyv megcsúfolása. (Mi akkor tértünk ki hitünkbôl, mikor az egyik képen az arc megrajzolása helyett photoshopolt arcot tett be a rajzoló. Ekkor megfordult bennem a gondolat, hogy kiszedem a könyvből a képeket. Erre jó a sniccer.) De ha túltesszük magunkat a kicsit ciki képeken, attól a mesék még csodaszépek maradnak. És ez az, ami igazán számít.

Benedek Elek


Ezüst Mesekönyv – A világ legszebb meséiből

Meséli: Benedek Elek

Rajzolta: Kapala Györgyi

Scolar





Magyarország Puzzle-könyv

És a végére egy könyv, ami félig játék, hiszen játékosan tanulhat, aki ezt a könyvet forgatja: régiónként megismerhető az ország, a különféle látványosságok és a hozzájuk tartozó kultúra, összerakása közben pedig meg lehet tanulni a következő kirándulás helyszínének érdekességeit. Hátha eljön velünk az a gyerek.

196980


Magyarország Puzzle-könyv

manó könyvek










Egyetértesz véleményünkkel, netán ellentmondanál? Írj kommentedben gyerekkönyv-kritikát, és megnyerheted értékes könyves ajándékcsomagunkat!

Tetszett a cikk? Lájkold a Facebookon is!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek