Terhesen néha alkoholt inni mégsem ártalmas?

A terhesség alatt talán a legnagyobb tabu a pia meg a dohányzás. Utóbbi változatlanul ellenjavallt minden szakértő szerint, azonban vannak orvosok, akik a mértékletes alkoholfogyasztásról ma másként vélekednek – legalábbis úgy, hogy nem valószínű, hogy ártalmas.

A Brooklynban lakó Donna négyhónapos terhes, írta nemrég a New York Post. Orvosa javaslatára a stressz ellenszereként kezdett el néhanapján bort inni egy hónapja (az orvos sem az első trimeszterre javasolta), az elmúlt kilenc napban összesen két pohárral fogyasztott el, és nincs lelkifurdalása miatta. Donna környezete már nem egyértelműen támogató. Sem a barátja (a gyermek apja), sem a nagynénje, aki szerint nem kéne ezt tennie. Bár Donna nem szégyelli az alkalmankénti ivást, azért érzi, hogy megbélyegző lehet számára, ezért nem járult hozzá teljes neve közzétételéhez.

A New York-i orvosok nagy része csendesen hozzájárul a heti egy-két pohárnyi borhoz. De a közvélemény élénken vitázik róla, akárcsak az együtt alvás vagy a szoptatás kérdésében. Az UrbanBaby weboldalon a hozzászólók egy része biztatta a mértékletes alkoholfogyasztókat: „idd meg bátran”, mások viszont a gondolatot is „betegesnek” tartják. Ezzel együtt egyre több New York-i terhes nő vállalja fel az alkalmankénti ivást, ahogyan sok helyen Európában régebben is tették. Az elmúlt évek tiltásrohama után – se hajfestés, se lágy sajtok, sem hal, sem alkohol a terhesség alatt – kevésbé szigorú szemlélet kezd teret nyerni.

Dr. Randi Hutter Epstein szerint (aki maga is anya és a születés történetével foglalkozó könyv szerzője) a magzati alkoholkárosodás szindrómával született újszülöttek anyja valódi alkoholista volt minden esetben, nem pedig egészséges, függőséggel nem küzdő, legfeljebb heti egy pohárral fogyasztó anya. „A „zéró tolerancia” tiltással valószínűleg nem a megfelelő réteget találtuk meg” – mondja.

Ezzel együtt az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kongresszus szerint nincs „biztonságos” alkoholmennyiség a terhesség alatt, bár a tanulmány elismeri, az alkalmankénti csekély alkoholfogyasztás viszonylag biztonságos. Az International Journal of Epidemiology kutatása azt mutatta ki, hogy azok a gyerekek, akiknek anyja egy vagy két pohárral ivott hetente, nem voltak nagyobb kockázatnak kitéve hogy kognitív rendellenességeik legyenek, mint a semennyi alkoholt nem fogyasztó anyák gyermekei.

2008-ban egy francia tanulmány szerint a francia nők 50 százaléka fogyasztott alkoholt legalább egy alkalommal terhessége során, míg az amerikai nők 12 százaléka esett csak ebbe a kategóriába.

Oszd meg másokkal is!
Mustra