Tizenegy éves kislányok is használnak fogamzásgátlót

A brit háziorvosok szerint riasztóan megemelkedett azoknak az alig 11-12 éves lányoknak a száma, akik máris rendszeres fogamzásgátlásra rendezkedtek be. Tíz évvel ezelőtt még ötödennyien szedtek tablettát, illetve éltek a fogamzásgátlás egyéb lehetőségével.

A napokban nyilvánosságra hozott adatok szerint az Egyesült Királyságban egyre több lány már úgy lép be a középiskola kapuján – aminek ideje 11-12 éves korban jön el a szigetországban –, hogy igényli a folyamatos fogamzásgátlás lehetőségét. Ennek palettája pedig viszonylag széles, hiszen a tablettákon kívül injekciós készítményeket vagy beültethető eszközöket is kérhetnek háziorvosuktól.

A számok nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy egy évtized leforgása alatt ötszörösére emelkedett a fogamzásgátlót igénylő gyereklányok száma, de 500 háziorvosi praxis adatainak feldolgozása alapján nyilvánvaló, hogy e tendencia nemcsak a középiskolák elsőéveseit érinti, hanem a nagyobbakat is: a 15 évesek körében több mint kétszeres növekedést regisztrálnak. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ebből a korosztályból a legóvatosabb becslések szerint is 58 ezren használnak rendszeres fogamzásgátlást, a 11-12 évesek közül pedig körülbelül ezren.

A The Telegraph című lapban is nyilvánosságra hozott adatok láttán ismét fellángoltak a viták azzal kapcsolatban, hogy a tinédzserkori terhességek és szülések riasztó megszaporodása elleni intézkedésként, avagy a szexuális szabadosság bátorításaként értelmezhető, hogy akár már 11-12 éves gyerekek is szabadon hozzáférhetnek a fogamzásgátlás lehetőségéhez háziorvosuktól – akár még a szülők tudta nélkül is. Sokan emlékeztetnek arra a néhány évvel ezelőtt bevezetett, már akkor is sokat vitatott intézkedésre, mely szerint a gyerekek akár az iskolaorvosi szolgálathoz is fordulhatnak fogamzásgátlási igényeikkel.

A brit keresztény orvosi szövetség elnöke, Trevor Stammers – aki egyébként háziorvosi praxist is visz Dél-Londonban – azt a közoktatási koncepciót is hibáztatja a mostani döbbenetes adatokért, mely szerint a szexuális nevelést már az általános iskola első osztályában, azaz ötéves korban meg kell kezdeni. „Ha már egészen korán nemi életre bátorítjuk a gyerekeket, akkor ne lepődjünk meg azon, ha később még a mostaninál is siralmasabb lesz a helyzet, hiszen mi magunk tesszük azt ilyenné” – véli. Szerinte a most közzétett adatok mindennél ékesebben jelzik, hogy a jelenlegi rossz irány a hibás központi döntések eredménye.

Némi reményt adhatna a helyzet javítására, ha a szülőket is be lehetne vonni a probléma megoldására. A szigetországban érvényes törvények szerint azonban még a kiskorúakkal kapcsolatos adatokat is csak akkor oszthatja meg az orvos egy harmadik személlyel – legyen az akár a szülő is –, ha az érintett ebbe beleegyezik. A szigorú szabály alól az egyetlen kivétel az az eset, ha az orvos bántalmazást vélelmez a háttérben.

Oszd meg másokkal is!
Mustra