Szakrendelőben szoktatják le a gyerekeket az ujjszopásról

Nyugat-londoni szakemberek speciális szakrendelést indítottak, ahol leszoktatják a gyerekeket az ujjszopásról. A cél érdekében különböző módszereket vetnek be: fémeszközt tesznek a szájba, műanyag ujjvédőket vagy ujjbábokat az ujjakra.

Az ötletet fogszabályozással foglalkozó orvosok találták ki, akik azt látták, hogy az évekig tartó ujjszopás számos esetben fogfejlődési rendellenességekhez és fogsorzáródási zavarokhoz vezet, írja a Gyermekévek.

Sok gyerek szopja az ujját körülbelül hároméves koráig – erről a szokásról nagyjából 3 és 6 éves kor között szokik le, ami még nem okoz problémákat a fogsor záródásánál. A gond az, ha az ujjszopás még kisiskoláskorban is megmarad – ez a későbbiekben hosszas fogszabályozó kezeléseket tehet szükségessé, mondják fogszabályozással foglalkozó orvosok.

Nyugat-Londonban Metamorphosis (Átalakulás) néven szakrendelést indítottak, melyen különböző módszereket tanítanak az ujjszopásról való leszoktatásra. Bevetnek például egy erre a célra kifejlesztett fémeszközt, melyet a szájba helyezve már nem találja a megszokott élvezetet viselője az ujjszopásban, de különféle nehezen eltávolítható műanyag ujjvédőket is használnak a leszoktatásra. Az ujjszopást aranyos ujjbábokkal is igyekeznek megakadályozni, amiket meséskönyvekkel egészítenek ki, amelyek arról szólnak, miért nem jó az ujjszopás.

Az ujjszopásról való erőszakos leszoktatás akár lelki zavarokhoz is vezethet, ezért nagy körültekintéssel kell eljárni. A szakemberek azt tanácsolják, ne büntetéssel, hanem apró jutalmakkal bátorítsuk az ujjszopó gyerekeket arra, hogy elhagyják a rossz szokásukat. Az orvosok arra is figyelmeztetnek, hogy van olyan helyzet, amikor az ujjszopásnak lelki okai vannak, és a leszoktatás után a gyerek más módon, például ágybavizeléssel jelzi, hogy lelkében nincs rendben valami. Ebben az esetben tanácsos gyermekpszichológust is felkeresni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek