Kerettel keresnek logikai kapcsolatot a gyerekek

Képességfejlesztő foglalkozások egyik legsikeresebb fejlesztő játéka a Logico, amit - bár nagyon szerettem volna - sokáig nem tudtam beszerezni, nemrégiben azonban újra forgalmazni kezdték.


Lányaim gyakran veszik le a polcról a műanyag, gombokkal ellátott keretet és a hozzá tartozó feladatlapokat, mert nem unalmas gyakorló feladatoknak, hanem játéknak élik meg a feladványokat. A logikai kapcsolatok keresése közben a szín, forma, méret, mennyiség, irányok felismerését is gyakorolják, ezáltal fejlődnek a tanuláshoz szükséges képességeik.

„A feladatok alapelve logikai kapcsolatok keresése. A kapcsolatkeresés tökéletesítheti a logikus gondolkodást, összpontosításra, figyelemre, türelemre ösztönöz.” – olvasható a kiadó ajánlásában.

A Logico alapja egy műanyag keret, rajta különböző színű gombokkal, amelyet egy sínben lehet a megfelelő(nek gondolt) megoldás mellé húzni. A kisebbeknek (3-7) a Logico Primo való, amelyen hatféle gomb található, a nagyobbaknak (6-10) szánt Logico Piccolón 10 gomb van. A műanyag kerethez különböző feladatcsomagokat lehet venni, amelyek feladatlapjait a keretbe helyezve megoldhatók a feladatok a már említett korongok segítségével.

A gombok rögzítve vannak a kerethez, a feladatlapok pedig egy kis mappában találhatók, így akár utazáskor, autóban is használhatók, lehetetlen elhagyni a darabokat (ez nálunk fontos szempont). A különböző témájú csomagok feladatlapjai színesek, érdekesek – és bevallom, olykor minket, felnőtteket is gondolkozásra késztetnek. Ha a gyerek elkészült a megoldásokkal, a feladatlapot megfordítva a gombok színsorrendjét összehasonlítva azonnal látható, hogy jó-e a megoldás. A gyerek így önellenőrzést is végezhet, a hátoldalon a feladat magyarázata is megtalálható.

Egy-egy feladatcsomagban 16 feladatlap van, és bár először azt hittem, ezeket pillanatok alatt megoldják a lányaim, ez közel sincs így. Olykor fél órát is elpiszmognak egy-egy feladatlappal, néha a segítségemet is kérik – ilyenkor együtt beszéljük meg a feladatokat. Bár a Piccolo a 6-10 éves korosztálynak való, a könnyebb lapokat az ötévesem is élvezettel oldja meg (persze több hibát vét, mint 7,5 éves nővére).

A LOGICO Piccolo Iskolakezdés című sorozata az iskolaérett gondolkodás, logikai készség és szókincs megszerzését segíti. A Megfigyelés-Felfedezés-Mesélés tanítási célja: környezeti és tárgyi ismeretek elsajátítása, képi összefüggések felismerése, nyelvi fejlesztés és szókincsbővítés. A Formák-Minták-Mennyiségek tanítási célja: formák, minták, színek észlelése, párosítás hasonlóság alapján, mennyiségek és méretek felismerése. Az Összeadás és kivonás 20-ig csomagja sokfajta feladattal segíti az alapvető számfogalom és számolási készség kialakítását. A számolás alapja, hogy a gyerekek biztosan használják az alapműveleteket, ismerjék a tagok felcserélhetőségét, a helyiérték-rendszert, és az alapvető számolási mechanikákat. A kiadó a sorozat gyors bővítését tervezi.

Logico Piccolo keret: 3000 Ft
Feladatlap-csomagok: 1400 Ft
Tessloff Babilon Kiadó, 2010.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek