A naptármódszerben bíznak a tinédzserek

Egyre több tizenéves lány hagyatkozik kizárólag a naptárra, ha a nem kívánt terhesség elkerüléséről van szó. Úgy tűnik, szerintük az sem nagy baj, ha hiba csúszik a számításba, hiszen manapság már egyáltalán nem probléma a partner nélkül vállalt gyerek.

Egyesült Államokban működő Centers for Disease Control and Prevention 2008-as felmérése szerint a megkérdezett 2800, 15 és 19 év közötti kamaszlány 42 százalékának volt már legalább egy intim kapcsolata életében. Csaknem mindannyian (98 százalék) védekezett valamilyen módon a teherbe esés ellen, legtöbben óvszerrel. Ez nem sokat változott a 2002-ben végzett hasonló vizsgálat óta, lényeges változást jelent ugyanakkor, hogy a hat évvel korábbi 11 százalékhoz képest 17 százalékra emelkedett azok aránya, akik a naptárra hagyatkoznak – azaz megelégszenek azzal, hogy kerülik a nemi érintkezést azokon a napokon, amikor a legnagyobb a fogamzás esélye.

Bár a szakemberek feltételezik, hogy a naptárban bízó kamaszok egy része más fogamzásgátlási módszert is használ emellett, valószínűnek látszik, hogy sok egyéb mellett a naptármódszer 25 százalék körüli „hibaaránya” is szerepet játszik a tizenéveskori nem kívánt terhességek számának kedvezőtlen tendenciájában. A statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy a fiatalkori gyermekszülések számának 1991 és 2005 között regisztrált csökkenése a következő két évben megfordult, majd 2008-ban ismét kismértékű – 2 százalékos – csökkenést mutatott. Így érkeztünk el a mai helyzetig, amikor is a túlságosan fiatalon „összejött” terhességből származik az összes szülés egytizede az Egyesült Államokban – ami hatalmas szám.

A tizenéveskori nem kívánt terhességek és szülések számának alakulásában emellett nyilvánvalóan közrehat a fiatalok szemléletváltozása is, miszerint manapság a fiúk 64 százaléka a világ legtermészetesebb dolgának tekinti, ha egy nő vagy lány partner nélkül vállal gyermeket. Ez jelentős növekedés a hat évvel korábbi helyzethez képest, amikor is a fiúk mindössze 50 százaléka gondolkodott hasonló módon. A mai lányok 70 százaléka osztja ezt a nézetet, ami azonban nem számottevő különbség a 2002-ben regisztrált 65 százalékos arányhoz képest.

Oszd meg másokkal is!
Mustra